FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
HØYE TOPPER: I Val d'Isères løypenett «Espace Killy» går heisene helt opp til 3456 meter og derfra er utsikten og skikjøringen himmelsk. Foto: MAGNAR KIRKNES

VAL d'ISÉRE - Alpenes paradis

Av Egil SvendsbyPublisert: 22.01.2012

Del saken på:

VAL d'ISÈRE (VG) Pudder? Party? Begge deler? Den franske fjellbyen Val d'Isère er tilnærmet det perfekte skisted.

Annonse

I snørusen er det også lett å glemme at det finnes utallige veldig bra skisteder, både her i Frankrike og i resten av alpene. Og adjektivene sitter ofte løst i reisereportasjer, så man bør ta all skryt med en klype salt.

Men Val d'Isère har gjort seg fortjent til alt skrytet.

Annonsørinnhold
Reise

Stedet er muligens ikke aller best på noe som helst, men den samlede pakken i Val d'Isère er det få steder som kan matche.

For å ta det positive, trinn for trinn:

Byen. Den er ikke stor, har bare snaut 2000 fastboende. Men i motsetning til mange andre alpesteder er Val d'Isère likevel en ekte by, selvsagt er det meste bygget ut omkring alpinturister her også, men ikke bare for dem.

Byen er intim og har mange flotte restauranter og butikker. Det er trivelig her, spesielt for dem som setter vel så stor pris på et godt måltid som en heidundrende lang kveld på byen.

IDYLLISK: Opplyst og idyllisk i Val d'Isère på kveldstid. Foto: MAGNAR KIRKNES

Det er også kort vei til heisanleggene, nesten fra alle hoteller, og heisanleggene er hjertet i ethvert skiresort.

Byen har samme skisystem som nabobyene Tignes og La Daille, men vi vil anbefale at du bor i Val d'Isère. Det er en mye koseligere by.

Heisanleggene og bakkene. «Espace Killy», oppkalt etter byens store sønn, Jean-Claude Killy som tok tre OL-gull i 1968, er ikke hverken best eller størst, det er flere større anlegg bare i Frankrike, men det samlede skiterrenget du får tilgang til er uvanlig variert.

Allerede fra den første heisen kan du kjøre ned en av verdens aller røffeste utforløyper. Det er rett ned til byen igjen fra toppen av olympiaheisen. Men de fleste velger da å kjøre videre, retning Tignes eller La Daille.

Fra Tignes, som ligger på 2100 meter er det glitrende løyper for den glade alpinist. Eller du kan ta «toget» opp til isbreen under La Grande Motte, og ta den spektakulære gondolen videre til toppen av isbreen. Da er du på 3456 meter, det er så høyt at du merker melkesyren raskere enn ellers.

Holder du deg i Tignes er det flotte løyper opp mot Frankrikes svar på Torghatten, Aiguille Percee, som har et stort hull i toppen.

Saken fortsetter under bildet

FOR ALLE: Både brettkjørere , alpinister og løssnøkjørere får det de ønsker i Val d'Isère. Foto: MAGNAR KIRKNES

Off-piste. Selv om de fleste holder seg mest i de preparerte løypene, er mulighetene for off-piste-kjøring viktig.

Det er også kombinasjonen løyper og off-piste som gjør at byen scorer så høyt som et av verdens aller, aller beste skiresort. Og nordmenn er generelt mer opptatt av løssnøkjøring enn eksempelvis franskmenn.

Val d'Isère har enestående muligheter her også. Det beste området finner du hvis du ikke tar Olympiaheisen men Expressen opp til Solaise, deretter videre retning isbreen under Pte Du Monet. Her finner du nesten ubegrensede muligheter for løssnøkjøring.

Snøsikkert. Siden Val d'Isère ligger på 1850 meters høyde er dette et sikkert snøområde.

Er det så intet negativt å si om byen? Tja. Et problem er at de høye fjellene gjør byen værutsatt. Vi hadde eksempelvis to dager med så tett tåke at det ikke var mulig å kjøre på ski andre steder enn nederste del av løypene.

Men på en alpetur kan man aldri forvente syv dager med solskinn.

Les om kostnader under bildet

FUGLEFJELL: Det kan være tett i løypene noen steder, men siden det er så mange kilometer med bakker er det likevel ikke plagsomt mye folk de fleste bakker. Foto: MAGNAR KIRKNES

Dette koster alpeturen

Skiferie er ikke den blligste form for ferie. Reiser du med Langley til Val d'Isère er alt inkludert, både fly, transport, hotell, frokost, tre-retters middag og 6-dagers heiskort.

* Prisene varierer ut fra sesong. Første uke i februar er billigste alternativ, 11 500 kroner per person i dobbeltrom på Hotel Dolomites med enkel standard. Første uke i mars koster 11 000 kroner.

Dyrest hos Langley i samme uker er Hotel Ruitor. Der koster
det henholdsvis 14 400 kroner og 11 900 kroner. Hotel Ruitor ligger midt i sentrum, har en av byens beste restauranter og er samlingssted
for festmennesker.

* Ekstra utgifter. Selv om alt er inkludert må du regne med noen tusenlapper ekstra. Du trenger lunsj i bakken, vil kanskje ta noen kvelder ute på byen, og det er mange fristelser i byens mange, flotte butikker.

* Skileie. Det er også greit å leie ski i byen, men for skigleden lønner det seg ikke å spare noen kroner på å
leie det billigste utstyret.

* På rabatterte reiser er ikke heiskort og middag inkludert.

* Reise på egen hånd. Ønsker du å dra til Val-d'Isère på egen hånd er det enklest å fly til Genève i Sveits og leie bil der. Det er klønete og tar lang tid å komme seg til Val-d'Isère med kollektivtransport.

Billigst overnatting får du oftest ved å ringe direkte til et av de mange pensjonatene eller hotellene. Eller du kan se på det store markedet for utleieleiligheter, særlig i Tignes

FØLG VG REISE PÅ FACEBOOK