FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Rekordsommer: Ja, vi elsker Danmark

Av Mona Langset10.09.14 22:21

Del saken på:

At nordmenn elsker Danmark er det liten tvil om. I år har vi hatt nesten to millioner gjestedøgn hos naboene i sør. Det er ny rekord.

VisitDenmark har gjort opp status etter sommeren.

– Når kan vi glede oss over å ligge godt over fjoråret og faktisk hårfint over rekordåret 2007, opplyser den danske turistsjefen i Norge, Vidar Mørch.

Bare i juli måned tilbrakte Nordmenn 1.189.869 gjestedøgn i Danmark. Det er nesten 100.000 flere enn i samme periode i fjor.

Vidar Mørch håper at de innen utgangen av 2014 skal komme over den magiske grensen på 2,5 millioner overnattinger i løpet av et år. Det var så mange overnattinger de hadde i rekordåret 2007.

Hittil i år har det vært en vekst på 5,7 prosent sammenlignet med 2013. Veksten er fordelt over hele Danmark og på forskjellige overnattingsformer.

– Det er allikevel fortsatt en trend at nordmenn foretrekker egen husholdning og feriehus av god standard, ifølge Mørch.

Den gode sommeren bekreftes også av feriehus-utleieren Novasol.

Fra 2010 til 2013 vokste utleiemarkedet for feriehus i Danmark med 43 prosent. Allerede før sommeren kunne de fastslå at 2014 ville bli et nytt rekordår.

Den sterkeste veksten i utleiemarkedet for feriehus skjedde på Sjælland.

– Mens utleiemarkedet i Danmark sett under ett har økt med 17 prosent det siste året, er tilsvarende tall for Sjælland på hele 25 prosent, sa Country Manager Pia Buen i Novasol tidligere i sommer.

Tendensen ble bekreftet av DFDS, som opplevde en solid økning i bestillinger på reisen fra Oslo til København foran sommersesongen.

Administrerende direktør i DFDS Seaways Norge, Roar Funderud, mente dette kunne skyldes det gode været i Skandinavia sist sommer, så flere tok sjansen på nok en knallsommer i Skandinavia.

– I tillegg tror jeg flere og flere oppdager fordelene med å reise over med båt i stedet for å kjøre hele veien, sa Roar Funderud da.

Hos Stena Line har de sett en økning i antall reisende på strekningen Göteborg-Frederikshavn hittil i år, mens det har gått litt ned fra Oslo.

– Men vi tror at mange nordmenn kjører gjennom Sverige før de tar båten fra Göteborg, sier informasjonsansvarlig Jesper Waltersson til VG.

Ifølge turistsjef Vidar Mørch vil de fleste nordmenn som ferierer i Danmark bo ved lange, hvite strender, eller i nærheten av Legoland.

Samtidig får flere av oss øynene opp for nye attraksjoner og opplevelser.

– Gastronomi og det danske kjøkken, enten det er snakk om Michelin-restauranter eller dansk krohygge, trekker mange turister til Danmark. Det samme gjør nye og litt mer ukjente områder, som for eksempel Sydvestjylland og Fyn, som hovedsakelig er dominert av tyske gjester, ifølge Mørch.