FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Døde etter å ha drukket giftig sprit i ferieparadis

Av Gjermund Glesnes19.06.11 11:37

Del saken på:

(VG Nett) Arakdrinkene på ferieøya Gili Trawangan i Indonesia kostet Rasmuss Lindholm (21) livet.

Den svenske backpackeren var på en tre måneders tur i Sør-Asia sammen med to venner da turen fikk en brå og fatal slutt.

27. mars festet de på en bar på Gili Trawangan. Vennene drakk øl og lokalt arak-brennevin. Siden Rasmuss ikke likte øl, drakk han bare arak.

Det kostet ham livet. Dagen etter lå han utslått i sengen og sa han var fryktelig trøtt. Om kvelden klagde han også på at han så dårlig. Da vennene innså alvoret morgenen etter, var det for sent.

I taxien til sykehuset i Lombok døde Rasmuss Lindholm i armene til en av vennene, skriver Aftonbladet.

Obduksjonsrapporten viste at dødsårsaken var metanolforgiftning.

LES OGSÅ: Syden-bakrus kan være dødsfelle

Flere dødsfall

Dermed gikk giftalarmen nok en gang i Indonesia. For Rasmuss er ikke den eneste som har omkommet på grunn av giftig sprit i år.

Det er heller ikke bare i år at indonesiske drinker tar liv. I 2009 døde minst 25 personer etter å ha drukket metanolholdig arak i ferielandet. Den gang advarte myndighetene turister mot å drikke arak på Bali.

Nå gjentar Rasmuss' søster Mikaela Lindholm advarselen.

- Jeg vil ikke at noen annen søster skal oppleve det samme, sier hun til Aftonbladet.

Også Lonely Planet advarer mot indonesisk arak, og råder turister til å være «ekstremt forsiktige» med å konsumere lokalt brennevin i landet.

Flere saker

Indonesia er heller ikke det eneste landet der turister advares mot giftig sprit. I Tyrkia har fire mennesker mistet livet og myndighetene tror at rundt 12.000 flasker med giftig sprit er i omløp.

Tidligere denne uken skrev VG også om nordmannen Henrik Natvig (21), som ble funnet død i Laos 17. mai - uten synlige ytre skader og etter å ha drukket en halv drink av lokalt brennevin. Foreldrene tror at denne drinken inneholdt giftstoffer.

LES OGSÅ: - Dette er verdens farligste strender

Flere saker i Norge

Også i Norge har flere personer mistet livet i metanolforgiftning. I 2002-2004 døde 18 mennesker etter å ha drukket smuglersprit, mens fire mennesker døde etter å ha drukket svensk «rødsprit» i 2007 til 2008, ifølge Folkehelseinstituttet.

Giftinformasjonen i Helsedirektoratet kan ikke si sikkert hvor mange metanolforgiftninger det er i Norge.

- Vi får av og til telefoner om dette. Men om det virkelig er snakk om forgiftning eller bare mistanke, vet vi ofte ikke, sier seniorrådgiver Lise Ringstad i Giftinformasjonen.

Råd ved forgiftning:

Hennes råd hvis du mistenker metanolforgiftning, er enkelt: Kontakt lege.

- Ellers er det ingen enkle råd. Når du har blitt dårlig, er det allerede for sent å kaste opp, sier hun.

- Den tradisjonelle motgiften har vært vanlig sprit, etanol. Men god og riktig behandling av metanolforgiftning bør skje på sykehus. Helsevesenet har også bedre motgifter, sier Ringstad videre.

Et siste råd er å ringe den døgnåpne Giftinformasjonen på 22591300. Der kan de gi råd om hvordan du skal forholde deg.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!