FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

36 timer i innovative Oslo

Via Ingrid K. Williams / The New York Times18.03.19 17:26 | Oppdatert: 28.03.19 14:42

Del saken på:

Imponerende arkitektur. Miljøengasjement. Spennende shopping. Håndbrygget øl. Badestrender om sommeren. Det er mange grunner til å planlegge et Oslo-besøk.

Oslo er blant hovedstedene i Europa som vokser raskest, og det synes. Med beliggenheten mellom uforstyrrede skoger og en langstrakt fjord, har den kompakte byen i lengre tid fått anerkjennelse både for sine kulturinstitusjoner og engasjement innen bærekraft og miljø. Oslo er Europeisk miljøhovedstad i 2019.

I tiåret etter at operabygget ble ferdigstilt, har den innovative hovedstaden forsøkt å la imponerende arkitektur bli det nye trekkplasteret.

Annonse
Reise til Oslo

Horder av heisekraner svinger nå i luften over havnen, og nye nabolag har sprunget ut, slik som det futuristiske Barcode-området med sine særegne høyhus. Besøker du byen nå kan du få med deg forvandlingen på nært hold, fra det friske, pulserende sentrum til den nytegnede skylinen. Det kommer ikke til å se slik ut lenge.

Fredag

15.00: Vidunder i vannkanten

For å betrakte de siste tilskuddene til Oslos urbane landskap bør du dra helt ned mot fjorden. Selv om mye av området fremdeles er under utvikling, er likevel mange av prosjektene ferdigstilte og klare for inspeksjon. Begynn på den østlige siden av havnen, der du finner Sørenga. En gammel containerhavn som nå er forvandlet til et område med både leiligheter og et stort saltvannsbasseng med vann fra fjorden. Sistnevnte er åpent hele året så her er det bare å kaste seg uti og se hva du er laget av – eller sol deg side om side med alle de lokale, om du besøker byen i de varme månedene. Her har du også utsikt mot Monica Bonvicinis slående skulptur i glass og stål «She Lies», som minner om et kantret skip der det flyter i havnen.

Beveg deg deretter bort mot den helt nye Havnepromenaden, som skjener forbi det kantete operahuset med sine hvite, skrånende tak. Trenger du å få igjen varmen mens du beundrer arkitekturen bør du booke en time på den flytende badstuen like in nærheten. Sørengas Badstue- og Helårsbadeanstalt ligger på to flåter med uskjermet utsikt over havnen, og er åpent året rundt. Her kan opptil 12 personer svette sammen etter en oppfriskende dukkert i sjøen (to timer her koster fra 800 kroner og oppover).

19.00: Nordisk middag

Oslo kan ikke hamle opp med sin skandinaviske nabo København når det gjelder restaurantutvalg. Likevel finnes det et knippe gullkorn i denne notorisk dyre byen som ikke kommer til å gjøre lommeboken din slunken. Arakataka er et utmerket eksempel på dette – en elegant bistro med nordisk meny, upåklagelig service og et interessant utvalg naturviner. Sørg for å få et bord ved vinduet i matbaren, forhør deg med de ansatte om hva du bør drikke og gå for et utvalg små deleretter. Blant høydepunktene nylig var røkt ørret med rogn, løvtynne skiver av lokal salami, og salat av kongekrabbe med mykt brød med fermentert sellerirot. En middag for to kommer på cirka 800 kroner.

22.00: Drinker i sentrum

Det Oslo kanskje mangler av spisesteder, tar byen igjen når det kommer til barer. Spark i gang kvelden på Torggata Botaniske, en livlig bar der klatreplanter brer seg over tak og vegger. Utvalget der peker også i retning av flora, slik som den krydrede drinken Jalla Jalla (mezcal, koriander, Chartreuse, jalapeñosirup, lime og vulkansalt, til 131 kroner). Fremdeles tørst? Stikk bort til Kulturhuset, et kultursenter med live musikk, shuffleboard og lokal øl på fat spredt over tre etasjer. Et annet alternativ er Håndslag – en ny, stor bar i en nyoppusset bygård i Youngs Gate. Her finner du i tillegg en skjult bar helt innerst med et rullerende utvalg av Norges beste bryggerier.

Lørdag

11.00: En omvei innom kunsten

Et ambisiøst nasjonalmuseum og et splitter nytt Munchmuseum skal ifølge planene åpne i løpet av de neste to årene. Frem til den tid kan man dra til forstedene for å oppdage kunst på Henie Onstad Kunstsenter der det fokuseres spesielt på norske kunstnere. Det tar en halvtime med buss fra sentrum (160-bussen mot Høvikodden) å komme seg til kunstsenteret som åpnet i 1968. Henie Onstad huser tusenvis av verker i sin permanente samling, med alt fra Kåre Kivjijärvis fotografier til en polkadot-installasjon signert Yayoi Kusama. Utforsk de midlertidige utstillingene, som nylig blant annet har budt på et sjeldent tilbakeblikk i den norske maleren Jakob Weidemanns verker, og omhandlet «Alice i Eventyrland» i en utstilling der arbeider av Picasso, Miró og Matisse ble paret opp med kommentarer angående aktuelle hendelser. Inngang: 120 kroner.

13.30: Det globale kjøkken

Når du har vendt tilbake til byen bør du ta turen innom Vippetangen. Det er en industrihavn der fiskere kaster ut snøre, cruiseskip legger til – og mengder av lunsjklare mennesker samles på mathallen Vippa. Det innovative initiativet har en visjon om å støtte unge gründere med innvandrer- eller flyktningbakgrunn og serverer bærekraftige gatematspesialiteter fra rundt om i hele verden, i en bygning med knallfargede veggmalerier og ruvende takhøyde. Prøv kylling-shawarma fra den syriske matboden Aleppo Bahebek, eller en vegetarisk injera – et tradisjonelt flatbrød fra Eritrea servert med en økologisk grønnsaksgryte – fra Injera Palace. En lunsj vil koste deg omtrent 120 kroner.

15.30: Skandinaviske butikker

Grünerløkka blir stadig vekk kalt det kuleste område i Oslo, noe som gjenspeiles i tettheten av toneangivende motebutikker. På Articles by EAM kan du kikke på håndlagede skinnprodukter, som lages på verkstedet vegg i vegg. Hos Ensemble, butikken for kvinneklær ved siden av, finner du kjente skandinaviske merker som Rodebjer og ATP Atelier. Neste butikk i rekka er Dapper, der herreklær, ryggsekker og luer er stilt ut side om side med skjeggoljer og eksklusive, sammenleggbare sykler. Deretter kan du finne veien til Kollekted By, en interiørbutikk som minner om et hjem – dersom det hjemmet var fylt med ting fra det ettertraktede danske merket Frama, vel å merke. Her kan det hende du blir tilbudt en kopp kaffe og et kakestykke – rett fra ovnen.

18.00: Tid for vin

Til tross for en nærmest ikke-eksisterende nasjonal vindyrking, har nordmenn fått smaken på naturvin. På den intime vinbaren Territoriet på Grünerløkka kan du sitte i påfuglblå sofaer og lytte til knitrende vinylplater, mens du smaker deg gjennom et bredt spekter av viner. Her finner du blant annet den helt spektakulære, spontanfermenterte musserende vinen St. Laurent Ancestral fra Østerrike. Fortsett deretter over elven til Bar Lardo, et uformelt italienskinspirert sted som spesialiserer seg på naturviner fra biodynamiske produsenter som Sicilias Frank Cornelissen.

21.00: Husets beste bord

I juni i fjor sørget Oslos matglade beboere da den grenseoverskridende bistroen Pjoltergeist, der Atli Már Yngvason styrte, stengte dørene. Nå er den islandske kokken tilbake i gamet med restauranten Katla, som i august 2018 åpnet dørene til luftige lokaler med røde detaljer, designet av Oslo-byrået Falke Svatun Studio. Til Pjoltergeist-fansens store glede har Yngvason inkludert noen tidligere favoritter derfra på menyen, for eksempel crisp chicharrones og takoyaki drysset med bonito-flak. Reserver et bord for å nyte hele menyen på åtte retter (det koster 850 kroner), som nylig inneholdt tataki av tunfiskmage, makrellsalat med grillet flatbrød, og grisehodetaco med tortilla av blå mais.

Søndag

10.00: Morgenbrygg

Kaffekjennere vet at Oslo er en by der kaffebønnene gjerne er lysbrente, og at byens spesialbrennerier stadig vekk holder såkalte cupping-økter og dybdekurs i kaffebrenning. Dersom du bare vil ha en bunnsolid morgenkaffe bør du svinge innom Grünerløkkas Supreme Roastworks – en kaffebar og et brenneri der de serverer fruktig filterkaffe og fløyelsmyk cappuccino. Dersom det koselige lokalet er helt stappfullt kan du i stedet ta med en take away-kopp og gå en tur langs Akerselva.

12.00: Søtsug på veien

Fargerike smultringer med skinnende glasur skriker mot deg fra bak glassvinduene hos My Ugly Baby. I tillegg til å være spesialister på den søte gjærbaksten, har de også et kaffebrenneri i lokalet og selvfølgelig kaffe du kan ta med deg. Siden åpningen i 2017 kan den livlige kafeen nå skimte med 12 ulike, fristende smaker, som spenner seg fra salt karamell og popkorn, til fylt crème brûlée. Den virkelige vinneren var en jordbær- og pistasj-donut med klissete rosa glasur (49 kroner).

13.30: Kultur på innsiden og utsiden

Ta trikken opp åssiden på den sørøstlige siden av sentrum mot Ekebergparken, en skulpturpark i skogen der du har utsikt over hele byen og Oslofjorden. Etter å ha tatt inn det hele – ja, de med godt syn kan til og med skue helt bort til de skrånende takene på Astrup Fearnley Museet og opp mot den sølvfargede Holmenkollbakken – kan man fortsette inn i skogen. Bratte små stier leder deg frem mellom 39 skulpturer og installasjoner – blant annet kan du oppleve James Turrell's to installasjoner «Ganzfeld» og «Skyspace», som står side om side. De befinner seg i et gammelt reservoar, der lyset benyttes for å få frem et helt hypnotisk resultat. Reserver billetter innen angitte tidsrom på nett (gratis).

Dersom været ikke er på din side kan du i stedet søke tilflukt på Kunstnernes Hus, et utstillingslokale som drives av kunstnere, slik som navnet tilsier. På programmet finner man et rikt utvalg av foredrag, debatter, filmvisninger og kunstarrangement. Dokumentarer og visuelle kunstverk vises i den nye kinosalen, mens arbeider av lovende norske kunstnere jevnlig vises frem i galleriet i andre etasje. Inngang koster 80 kroner.

Her kan du bo

Det kan være vanskelig å finne gode og rimelige overnattingsalternativer i Oslo, men det finnes faktisk et par skjulte skatter til en billig penge. PS: Hotell på Grünerløkka består av 31 enkle rom med fargerik innredning og har et økologisk fokus samt gratis frokost (Vulkan 22, pris fra cirka 900 kroner).

I det noe roligere boligstrøket på Frogner finner man boutiquehotellet Oslo Guldsmeden, som også har et økologisk etos. Hotellet har en tyrkisk sauna, gjestene får en gratis økologisk frokost, og de 50 rommene har hjemmekoselig interiør og romantiske himmelsenger med saueskinn.

Det finnes også mengder av leiligheter til leie i det trendy strøket Grünerløkka, der man gjerne må ut med mellom 650 og 1300 kroner for en ettromsleilighet per natt.

© 2019 New York Times News Service