FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Dette risikerer du ved å kjøpe billigkopier i utlandet

Av Geir Olsen21.06.19 14:28

Del saken på:

MARBELLA (VG Reise) Tre av ti nordmenn synes det er greit – enten hele tiden eller av og til – å kjøpe piratkopierte varer når de er på ferie i utlandet.

Det viser en undersøkelse Norstat gjennomførte på oppdrag fra Tolletaten og Patentstyret i fjor høst.

24 prosent sa at de også har kjøpt varer som piratkopierte klær, sko, vesker eller solbriller.

– Kjøp ekte, oppfordrer Elisabeth Nettum ved Kontrollavdelingen i Tolldirektoratet.

Hun har flere eksempler på at nordmenn de siste årene har blitt fratatt varer og bøtelagt etter å ha kjøpt billige etterligninger i Syden.

Det er ikke bare norske myndigheter som vil kopivareomsetningen til livs. Det siste året har spansk politi bøtelagt mange selgere, og fra og med denne sommeren kan også kjøpere bøtelegges av spansk politi, skriver The Travel Inspector.

Flere beslag

Hvis du kommer til en flyplass i Norge med kopivarer kjøpt i utlandet, risikerer du at varene tilbakeholdes der.

– Tolletaten kontakter da rettighetshaver, og i mange tilfeller blir varen destruert. Den som importerer varene får en bot. Varer som importeres i bagasjen eller som postpakke, og som vi antar er ment til for eksempel videresalg eller annen næringsvirksomhet, blir tilbakeholdt. Ved import av mer enn to til tre enheter risikerer du som privatperson at varen blir holdt tilbake, forteller Nettum.

Tolletaten anmelder ikke forholdet selv. Det er rettighetshaverne som må anmelde og avgjøre om de går videre med saken etter at tollerne har gjort dem oppmerksomme på beslaget.

Nå er det imidlertid et lovforlag på trappene som gir tollerne anledning til å reagere strengere.

Kan være farlig

– Risikoen for å miste varen og tape penger ved tollkontroll bør likevel ikke være din viktigste motivasjon for å unngå å kjøpe piratkopier og falske varer i ferien. Er du opptatt av miljøvern, bærekraft og å gjøre gode valg for samfunnet vi lever i, bør du holde deg unna falske varer. Falske varer er produsert under omstendigheter vi ikke kjenner til, da de som lager varene ikke forholder seg til de lover og regler som myndighetene har satt for produksjon av varene. Er det leketøy til barn, kan produktet f.eks. inneholde giftige fargestoffer som er farlig om barnet putter leken i munnen, sier Nettum. Og legger til:

– Falske og piratkopierte varer har tilknytning til organisert kriminalitet, og er del av den svarte økonomien.

Finansierte Charlie Hebdo-terroren

En ny rapport fra OECD viser at inntektene fra falske og piratkopierte varer brukes til illegal aktivitet. Dette kan være våpensmugling, narkotika og annen kriminalitet. Terroristene som sto bak Charlie Hebdo – terroren i Paris hadde smuglet og solgt falske varer (sigaretter) for å finansiere våpenkjøp til å begå terrorhandlingen.

Falske og kopierte T-skjorter som er produsert i en svart økonomi, har gjerne arbeidere med få eller ingen rettigheter, lav lønn, og de er dårlig stilt om de for eksempel blir syke eller skadet, opplyser Tolletaten i e-post til VG.

Ingen bønn

I Italia har myndighetene intensivert jakten på både kjøpere og selgere. Der vanker det nå straffereaksjoner i form av beslag og bøter på opp til 10.000 euro for å kjøpe kopier av designvarer.

Business as usual i Spania

På gatemarkedene i Spania er det fortsatt mange som tar sjansen. Både turister og selgere. Handelen går livlig med åpenbare forfalskninger av alle kjente designermerker.

«If you don´t cheat – you don´t eat,» sier selgeren Hussain og holder frem kopier av Longschamp vesker han selger for et par hundrelapper, en brøkdel av prisen på de originale nylonveskene.

Han mener det er helt greit, og helt vanlig å selge slike varer. Risikoen for å bli tatt er minimal.

– Det hender jo at en spesialavdeling fra politiet dukker opp. Da vanker bøter og inndragelse. Men vi tar den sjansen. Sesongen er kort, og jeg har en familie å brødfø, forteller han.

Liker det ikke

Like bortenfor står to driftige damer og tilpasser belter. De lover kun ekte varer til litt høyere pris enn hva man kan kjøpe et «designerbelte» for.

– Ekte kvalitetsvarer. Vi selger kun belter av den beste kvalitet. Og prisen glemmer man fort når beltene holder år etter år, sier Mariella Torres. Hun og moren Catharina van der Rijs har solgt belter på gatemarkedene i flere tiår.

– Vi ser jo at det har tatt seg opp igjen med «fakes» de senere årene. En stund florerte det med slike ting, så ble det slått ned på en stund. Men så er det på vei tilbake. Vi liker det ikke. Spania er nok det siste landet i verden som kommer til å rydde opp i dette, mener Mariella som forteller at det i løpet av et år kan være to til tre razziaer fra politiet.

– Men det hjelper lite. Varene er tilbake etter kort tid, sier hun.

Tollvesenets nettside Velgekte gir informasjon om hva du bør se etter hvis du fiol unngå falske varer,