TURISTMÅL: Fjaðrárgljúfur dalen har de siste årene hatt en massiv økning av turister og influensere etter Justin Bieber spilte inn sin musikkvideo her. FOTO: Egill Bjarnason / TT NYHETSBYRNN

Island har fått nok av respektløse turister

Island har lenge vært et populært sted for turister som ønsker de perfekte naturbildene, men nå er bristepunktet nådd for islendingene.

  • Melina Pambou Sundfør

Det amerikanske pikeidolet, Justin Bieber, spilte i 2015 inn musikkvideoen «I’ll show you» fra den islandske dalen Fjaðrárgljúfur. Siden den gang har stadig flere influensere og turister strømmet til den islandske attraksjonen for å gjenskape popstjernens spektakulære bilder.

les også

Norge er årets sommerferiefavoritt

Men tidligere denne månedene toppet det seg, og nå har islendingene fått nok. Å kjøre utenfor veiene er strengt forbudt av hensyn til den sårbare naturen, men det brydde den russiske influenseren, Alexander Tikhomirov, seg fint lite om.

Det endte til slutt opp med at politiet måtte rykke ut for å dra russeren og bilen hans opp fra leiren hvor han hadde satt seg fast.

Det islandske politiet dokumenterte hendelsen på sin Facebook-side, noe som førte til at den russiske ambassaden selv så seg nødt til å rapportere hendelsen.

– Kjære russere. Vær så snill og noter at når Island eller en annen stat besøkes, må lovene, reglene og skikkene til vertslandet respekteres, skrev ambassaden på Facebook.

Til tross for dette valgte influenseren fortsatt å dele hendelsen med sine Instagram-følgere, noe som ikke har gått ubemerket hen i kommentarfeltet.

«Du burde skamme deg», «idiot, forsvinn fra Island og aldri kom tilbake», «Instagram burde slette profilene din» er bare noen av kommentarene som har kommet inn under bildene til russeren.

les også

Dette risikerer du ved å kjøpe billigkopier i utlandet

Men Tikhomirov er ikke den eneste som har provosert islendingene, og det har nå blitt så problematisk at det er opprettet Facebook- og Instagram-sider der islendingene dokumenterer dårlig oppførsel av influenserne og andre turister.

BBC melder at sidene viser influensere og turister som fyllekjører, sitter på isbreer og flyr droner over ville hester.

– Jeg føler at alt handler om Instagram og det perfekte Instagram-bildet. Jeg har aldri sett så mye dum og uansvarlig oppførsel i andre land sammenlignet med Island, sier den Reykjavik-baserte fotografen, Michalina Okreglicka, til BBC.

Alt for en selfie

Da en journalist fra nyhetsbyrået Associated Press (AP) besøkte den populære Fjaðrárgljúfur dalen i mai, ble han vitne til turister som tok seg inn på forbudte områder kun for en perfekt selfie.

Justin Biebers musikkvideo fra dalen er sett av millioner, og ivrige fans og influensere lar ikke et par gjerder, skilt eller vakter stoppe dem fra å gå i Biebers fotspor.

– Det er kanskje litt for enkelt å skylde hele situasjonen på Justin Bieber, sier miljøministeren, Gudmundur Ingi Gudbrandsson, til AP.

Likevel oppfordrer han berømte, innflytelsesrike besøkende å vurdere konsekvensene av deres handlinger.

les også

Slik kan ferien bli bærekraftig og billig

DUMDRISTIG: Turister bryr seg ikke om de oppsatte gjerdene, men gjør heller alt for det perfekte bildet. FOTO: Egill Bjarnason / TT NYHETSBYRNN

Nye tiltak

Fjaðrárgljúfur dalen var nokså ukjent før popstjernen valgte nettopp dette stedet for sin musikkvideo, noe som har ført til at dalen har steget noen garder i popularitet.

Antall besøkende turister doblet seg fra 2016 til 2017 ifølge det Islandske Miljødirektoratet. De bestemte derfor å stenge den berømte dalen to uker i mars, men valgte å forlenge det til 1. juni 2019 på grunn av de store ødeleggelsene av naturen.

Ifølge BBC har turistmyndighetene nå sett seg nødt til å iverksette tiltak for å ta vare på den dyrebare naturen som har gjort landet så populært.

De prøver nå å oppfordre turister som ankommer Island å skrive under på at de skal forlate steder de besøker slik de var og ikke urinere i naturen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder