FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

Syv grunner til å besøke Firenze

Av Heidi Røsok-Dahl17.04.19 13:14 | Oppdatert: 22.05.19 12:09

Del saken på:

Renessansebyen Firenze i Italia har mer å by på enn en overfotografert statue.

Byen er full av renessanse-byggverk, vakre piazzaer og – uunngåelig nok – horder av turister. Firenze, med sin relativt beskjedne størrelse, er et perfekt reisemål for en langhelg.

De fleste har hørt om David-statuen og Ponte Vecchio-broen, men hvis du vender David ryggen kan du finne mange skjulte perler på begge sider av elven Arno. Bli med på innvoll-smaking, kuppel-klatring og takterrassehopping i Firenze.

Annonse
Reise til Italia

Byen er enkel å komme seg rundt i, og du når det meste til fots. Å leie sykkel er heller ingen dårlig idé, men da kan det være lurt å sykle utenom de mest turistpakkede piazzaene, og ikke prøve å krysse Ponte Vecchio-broen syklende. Firhjulingen må du la stå utenfor bykjernen, i hele det historiske sentrum får du bot hvis du beveger deg med bil.

Her er syv (av svært mange) gode grunner til å besøke Firenze:

1: Innvoller og digre kjøttstykker

Mange synes at ferieturen ikke er komplett uten en prøvesmak av de lokale spesialitetene, og i Firenze er det mange svært gode spisesteder å velge mellom i alle prisklasser. Men det er også flust med turistfeller, så det kan være lurt å planlegge hvor man skal spise både lunsj og middag. Noen steder kan det være smart med en reservasjon på forhånd, spesielt hvis du vil inn i Michelin-segmentet. Firenze kan for eksempel skilte med trestjernersrestauranten Enoteca Pinchiorri hvor du må regne med å gjøre et stort innhugg i feriebudsjettet, samt passe på å booke i god tid.

Bistecca Fiorentina og Trippa alle Fiorentina er de mest kjente rettene fra byen. Førstnevnte er den lokale T-ben-steken. Louise Handgård er dansk-italiensk guide bosatt i Firenze. Daglig tar hun små og store turistgrupper med på vandringer i renessansebyen. Mange vil ha Bistecca Fiorentina.

– Hvis du skal ha virkelig god bistecca, må du regne med å betale over 55 euro per kilo. Noe mindre enn det signaliserer neppe gode råvarer. Det aller beste er hvis du får kjøtt av kurasen Chianina, som er den lokale rasen, forteller Haugård.

Hennes personlige bistecca-favoritt er restauranten Perseus, som ligger i Viale don Minzoni. Innehaverne har fått mye skryt for måten de tilbereder kjøttet på, men ifølge dem er det ingen hemmelige triks i ermet, snarere tvert imot.

– Kjøttet steker vi på grillen, hvor det blir saltet, først på den ene siden, så på den andre, forklarer Giovanni Verrecchia, og legger til at det er kvaliteten på kjøttet det kommer an på.

En annen lokal spesialitet, trippa, er rett og slett innvoller (kumage). Finner du en Trippai eller Lampredottai – som er gatemat-vogner for de tøffeste – kan du prøve selv, hvis du tør.

– Selv er jeg ikke så begeistret for trippa, men de av mine venner som elsker det, holder en knapp på en liten bod i Via dei Macci, like ved Piazza Sant’Ambrosio, forteller Haugård.

Vil du styre unna innvollene, finner du bistecca og andre tradisjonelle, toskanske retter blant annet på Trattoria Mario og Osteria il Buongustai.

Det er også stadig flere som ikke ønsker et digert kjøttstykke til lunsj eller middag. Gode vegetarrestauranter i Firenze er blant annet L’Ov Osteria og Il Vegetaiano som ligger i Via della Route, og Le Fate få meter unna.

2: Jakten på den beste utsikten

Firenze har mange takterrasser med utsikt som tar pusten fra deg. La Terrazza i toppetasjen på Hotel Continentale byr på utsikt rett ned på turistbroen Ponte Vecchio, hvor du kan slå i hjel en time med en aperol spritz (klassisk italiensk aperitivo-drink med aperol og prosecco) mens du betrakter alle turistene som virrer rundt med selfiestenger nedenfor. Det kan være lurt å kle seg pent og belage seg på litt kø for å komme inn her.

Andre gode takterrasser er Terrazza Brunelleschi på Grand Hotel Baglioni, takterrassen (med basseng, for gjester) på Grand Hotel Minerva eller SE-STO on Arno på hotell Westin Excelsior.

Vil du ha gratis utsikt, ribbet for spise- eller drikkeplikt, gå til utkikkspunktet Piazzale Michelangelo, og nyt utsikten derfra.

3: Fra marked til mathall

Mercato Centrale – Firenzes marked – er fra slutten av 1800-tallet. Men i 2014 fikk den øverste etasjen et skikkelig løft – med god hjelp av noen av Italias mest kjente arkitekter - og en splitter ny mathall er resultatet Her finner du et vell av boder med mat og drikke fra ulike deler av Italia, og verden for øvrig. Alle kan kjøpe seg det de har mest lyst på – og likevel sitte sammen.

4: Kulturelt påfyll

Sist, men absolutt ikke minst, er du i Firenze, er det vanskelig å dra hjem uten en (stor eller liten) dose kultur. Det berømte Uffizi-galleriet byr på verdenskjente verk av Michelangelo og Leonardo da Vinci, Rembrandt og Rubens, samt andre storheter.

Holder det ikke med ett kunstmuseum? Da kan du ta en titt på den originale David-statuen i Galleria dell´Accademia. Statuen som står ute på Piazza delle Signorina, som alltid har ivrige selfie-stang-turister kretsende rundt seg, er bare en kopi.

Uansett hvilket kulturelt påfyll du kunne tenke deg, er det tidsbesparende å booke billetter på forhånd. Da unngår du de til tider endeløse køene. Sjekk Uffizi.it eller Florence-museums.com og se etter kombinasjonsbilletter hvis du likevel vil besøke flere severdigheter.

5: Kuppel-klatring

Duomoen, med den berømte kuppelen av Brunelleschi, er vel verdt et besøk. Den ble påbegynt på 1200-tallet, men kuppelen måtte menigheten vente lenge på. Den sto først klar i 1436. Den var i sin tid den største kirkekuppelen i verden.

Kuppel-klatring innebærer 463 trappetrinn, og må bookes på forhånd. Du kan kjøpe billetter, eller kombinasjonsbilletter med krypten og museet på Museumflorence.com

NB: Den bratte turen opp i kuppelen innebærer også å gå i et svært trangt trappeløp. Det er altså ikke noe for folk med klaustrofobi. Trappeløpet og korridorene ble bygget for å utføre arbeidet på katedralen på 1400-tallet, og det var aldri ment for publikum på denne måten. Er du glad i fresker får du også beundre Giorgio Vasaris syn på dommedag her oppe.

6: Aperitivo-tid

Etter kuppelbestigning eller kunstpåfyll kan det være godt å hvile føttene, og kanskje er det aperitivo-tid allerede. Aperitivo-konseptet stammer, mener mange, fra grunnleggeren av Vermut, Antonio Benedetto Carpano. Det betyr å kjøpe seg en drink (gjerne ganske dyr), og få småretter som bruschetta, oliven eller nøtter med på kjøpet. Selv om det tok av i Milano på 1920-tallet, har konseptet senere spredd seg til store deler av Italia, og Firenze er intet unntak.

Et utmerket aperitivo-sted er hippe, men avslappede Amblé, bare et steinkast fra Ponte Vecchio, men i en rolig blindvei hvor du et øyeblikk glemmer turisthordene. Ta gjerne en tur over elven også, til bydelen Oltrarno. De fleste barer vil tilby noe ved siden av drinken i aperitivo-tidsrommet.

For fattige studenter (og andre på lavbudsjett) kan det lett bikke over i «aperi-cena» – altså at du spiser deg så mett på aperitivo at du ikke trenger å spise middag etterpå. Aperitivo-tiden starter gjerne fra klokken 18, noen steder så tidlig som klokken 17.

7. I de sene nattetimer

Har du mer energi etter aperitivo, og kanskje også påfølgende middag, kan det hende nattelivet frister. Den legendariske klubben Tenax ligger ikke langt fra flyplassen. Hit kommer verdenskjente DJ-er og musikere, og stedet har lenge vært en institusjon i Firenze.

– Alle kjenner til det, og det er et av de mest glamorøse utestedene, men målgruppen har nok endret seg. Før var det mer band, og nå er det mer klubb, med mye unge folk, forteller Maria de Gaetano, som har jobbet som italiensk-lærer i Firenze i mange år.

Et annet berømt diskotek er YAB, som ligger rett ved Piazza Republicca. Er du mer fan av jazz, ligger Jazz Club Firenze i Via Nuova de Caccini 3, og her får du undergrunns-følelsen.

Liker du bedre å rusle fra vinbar til vinbar kan Le Volpi e l'Uva i Oltrarno-området være et fint utgangspunkt, med svært mange gode viner på glass. Hele Oltrarno-området byr på mange spennende vinbarer og spisesteder, spesielt rundt Piazza del Carmine i San Frediano. Dolce Vita på denne plassen er legendarisk, men du finner også Mad, NoF, Kawaii og La Cité her.

Eller kanskje du bare hopper rett fra aperitivoen til solnedgangen. Kanskje du da kjenner på den samme følelsen som Mark Twain gjorde da han besøkte Firenze på slutten av 1800-tallet:

To see the sun sink down, drowned on his pink and purple and golden floods, and overwhelm Florence with tides of color that make all the sharp lines dim and faint and turn the solid city to a city of dreams, is a sight to stir the coldest nature, and make a sympathetic one drunk with ecstasy.” (Mark Twain, Selvbiografi, 1892)

Her kan du bo:

Eco Urban B & B: Hotell med miljøfokus og blant annet økologisk frokost, ikke langt fra stasjonen Santa Maria Novella. Adresse: Via Fiume 5

Hotel Bodoni: Enkelt og rimelig hotell i Santa Croce. God frokost og fin beliggenhet. Adresse: Via dei Martiri del Popolo 27

Hotel Orto de’Medici: Middels budsjett, fine uteområder. Adresse: Via S. Gallo 30

Her kan du spise

Enoteca Pinchiorri: Fantastisk (og dyr) restaurant med tre stjerner i Michelin-guiden. Adresse: Via Ghibellina 87

Trattoria Mario: Rett ved San Lorenzo-markedet ligger denne enkle trattoriaen, åpen kun til lunsj. Et godt sted for å prøve bistecca Fiorentina. Har hatt åpent i over 60 år. Adresse: Via Rosina 2r

Il Latini: Tradisjonsrik trattoria med høyt støynivå og gode retter. Adresse: Via dei Palchetti, 6R

Slik kommer du dit

Norwegian flyr direkte til Pisa store deler av året, og fra Pisa kommer du deg enkelt til Firenze sentrum med tog eller buss som tar rundt en time.