FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

I sommer vil flest til Vestlandet

Av Sara Berge Holmberg02.08.19 15:26 | Oppdatert: 07.08.19 18:31

Del saken på:

Norge blir en stadig en mer populær feriedestinasjon, og i år er det Vestlandet som har hatt størst turistvekst. Også Nord-Norge har hatt en større økning enn landsgjennomsnittet.

Du har kanskje lagt merke til at sosiale medier florerer av bilder fra norsk natur med fjelltopper, hvite strender og azurblått vann denne sommeren? Mange har nemlig latt seg lokke til å legge ferieturen her til lands i sommer.

Tall fra SSB viser at Vestlandet og Nord-Norge er landsdelene flest vil til i Norge i sommer. Mens Vestlandet har hatt en økning av overnattinger på 10,21 prosent fra juni i fjor til juni i år, har Nord-Norge hatt en økning på 3,8 prosent samme periode. Hele Norge har totalt hatt en økning på 2,3 prosent. Overnattingstallene gjelder overnatting på hotell, camping, vandrerhjem og hyttegrender.

Vekst på Vestlandet

Kristian Jørgensen, administrerende direktør i Fjord Norge, forteller at Vestlandet har hatt en økende vekst siden 2012. Stort sett har turistene kommet i høysesongen, men i år har det ifølge Jørgensen også vært en kraftig vekst mellom januar og februar.

– Det har vært en klar strategisk satsing, hvor vi har brukt flere midler for å promotere den årstiden internasjonalt, forteller han.

Videre forklarer han at fjordene på Vestlandet er mer populære enn noensinne, og at norsk natur står sterkt, hvor fjordene er en stor del av dette. Han mener det er mangfoldet du finner av flott norsk natur og spennende byer med ekte norsk kultur som er med på å trekke turistene vestover.

– Og nettopp det med at naturen og byene er så tett på hverandre er med på å gjøre Vestlandet spennende. Det er en god region å reise rundt i. Vi opplever også at mange nettopp bruker tid på dette, både nordmenn og utenlandske, forteller han.

Turistene er kun det som kalles det landbaserte reiselivet, altså telles ikke for eksempel cruiseturistene.

– Det er kun de som reiser rundt på Vestlandet. Det er jo positivt. Det er stor verdiskaping, skaper mange arbeidsplasser og god økonomi i forhold til både kommuner og bedrifter, sier Jørgensen.

Lofoten og Senja

To av stedene i nord som har opplevd en økning i sommer, er eksotiske Lofoten i Nordland og Senja i Troms. Tallene fra SSB viser at Nordland har hatt en økning på 1,46 prosent fra juni 2018 til samme måned 2019, mens Troms hadde en økning på 5,17 prosent.

– Vi vet vi har hatt en økning basert på folkemunne og bedriftene, sier Jenny Hoff i Visit Senja.

Hun legger til:

– Det er god aktivitet nå, spesielt om sommeren. Vi har også tall fra NHO statistikk, og der har vi sett at det også har vært en ganske god økning.

Hoff forteller at Senja helt klart er i ferd med å få en større turistvekst enn de tidligere har hatt. Det kommer av flere ting, blant annet mer oppmerksomhet og synlighet.

– Vi har verdenskjente fotografer som tar bilder av øya vår året rundt. I tillegg går vi i gang med en profesjonalisering av reiselivet med et prosjekt, som er et tiltak i bærekraftsprosjektet vårt med Innovasjon Norge, sier hun.

Sustainable Future, heter prosjektet, som er et treårig utviklingsprosjekt mellom Visit Senja og turoperatører, for å optimalisere både pris og kvalitet. Punkt nummer en i utviklingen, er å få de rette gjestene til regionen.

– For å få et bærekraftig reiseliv må vi har gjester som blir noen dager. Senja er Norges nest største øy. Hvis man skal rekke å oppleve denne eventyrøya er det ikke nok med en dag, forteller Hoff.

Fordi det finnes flere vernede områder og nasjonalparken i området, vil de også ha besøkende som tar vare på naturen.

– Det er viktig at vi har gjester som blir litt, og som verner og setter pris på det vi har å by på, sier Hoff.

Vegeir Selboe er markedsansvarlig i Visit Lofoten. Han forteller at deres inntrykk er at Lofoten er godt besøkt denne sommeren, og at det spesielt er en økning av norske turister sett opp mot fjoråret.

– Vi har hatt en god sommer, med mye godt vær, som alltid gir gode muligheter for å få utrolige opplevelser og fange fantastiske bilder, sier han.

Solboe har ingen klar statistikk med tall fra Lofoten, men forteller at estimatene er basert på samtaler med medlemmer, næringen og befolkningen.

– Det har vært en merkbar økning av norske og finske turister, kanskje spesielt blant campingturismen, forteller han.

Tall fra SSB viser at Lofoten hadde over 144 000 overnattinger i perioden januar-mai i år, mot nesten 127 000 i 2018. I samme periode hadde Senja over 21 000 overnattinger i år, mot over 20 000 i 2018. Overnattinger er regnet fra hotell, camping, hyttegrender og vandrerhjem.

Sommer versus vinter

Vestlandet har helt klart flest turister om sommeren, ifølge Jørgensen. Men regionen jobber målrettet mot å hente inn flere turister hele året, og etablere et helårlig turistmål på Vestlandet. Selv om regionen satser på helårsturisme forteller Ole Michael Bjørndal, næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv, at det sannsynligvis alltid vil være flest turister på sommeren på Vestlandet.

– I Rogaland og Hordaland var det først og fremst flere norske overnattinger i juni, og det skyldes kanskje at fjorårets flotte vær gjorde at flere nordmenn satset på å ta ferien i Norge i år og se den fantastiske naturen vi har. I Sogn og Fjordane var det størst økning i utenlandske overnattinger juni, så Vestlandet under ett appellerer til et bredt marked. Det er på Vestlandet mange av de store og kjente internasjonale attraksjonene ligger, og fjordene er svært attraktive mål å besøke, både for nordmenn og utlendinger, forteller han.

Nord-Norge har fortsatt en jevnere fordeling av turister hele året, og en større prosentandel som kommer på vinteren.

– Nord-Norge har hatt en sterk vekst de siste årene, særlig på vinteren, som i stor grad skyldes en stor økning i nordlysturisme, sier Bjørndal.

Hoff i Visit Senja forteller at hun vet blant annet Tromsø jobber med å øke sommerturismen. I Lofoten og Senja er det derimot flest turister om sommeren.

– Generelt som helhet er det flere turister om sommeren. Vi har noen få hoteller, og de merker en økning på vinteren nå, og er ganske fulle på sommeren, sier Hoff.

Ifølge Selboe er det flest turister i Lofoten om sommeren, men potensialet er størst om vinteren.

– Med nordlyset, fantastiske skiopplevelser og et millennium med det fantastiske Lofotfisket, sier han.

Spektakulær natur, ro og kontraster

Eilert Larstorp Paulsen er reiseekspert i Vagabond. Han forteller at Lofoten kanskje er Norges mest eksotiske reisemål, men at midnattssol og de hvite værutsatte strendene i Nord-Norge er like imponerende. I tillegg trekker han frem noen av sine egne favoritter fra nord gjennom det siste året:

– Et besøk i Tromsø for nordlys og utelivet, Karasjok for reinsdyrsankingen og den multikulturelle stemningen ved Juhls sølvsmie i Kautokeino og Vardø for en natur og fredelighet som er ukjent for mange.

Hoff i Visit Senja ser veldig tydelige trender angående hva de besøkende kommer for når de besøker Senja.

– Noen kommer for de spektakulære bildene, utsiktene og turene. Grunnen til at flere velger Senja fremfor andre steder, handler om at dette er en billedskjønn plass, estetikken er veldig fin, spesielt for dem som fotograferer, sier hun.

Ikke minst handler det om kontrastene på stedet, ifølge Hoff.

– Fra tett og lav vegetasjon, til fjell som stuper rett ned i havet. Det kan man se over hele regionen. Du kan kjøre et kvarter og få helt ny natur. Det er derfor Senja kalles Norge i miniatyr.

Ifølge Selboe er Lofoten et aktivitetsparadis, som både gir tropiske strender, fjellturer og havet som aldri er langt unna. Han er sikker på hvorfor folk strømmer til Lofoten:

– Å komme til Lofoten handler om naturen og nærhet til den. Om du kommer for en utsikt, en eller flere aktiviteter eller for å finne stillheten, så finner du den her. Lofoten er et fantastisk sted, vi har natur og opplevelser som ikke lar seg bygge. Her er en av verdens eldste fjellkjeder fordelt på et utall øyer, sier han.

Turismen øker i hele Norge

Det er ikke bare i vest og nord turismen har økt. Norge i seg selv er blitt et mer populært land å feriere i, både for utenlandske og nordmenn selv.

– Blant annet melder Visit Sørlandet om svært gode bookinger, særlig på campingplassene, forteller Bjørndal i NHO, og peker på både undervannsrestauranten Under og Kaptein Sabeltanns 30-årsjubileum som forklaringer.

Les også: Restaurantanmeldelse av Under

Det er kun Trøndelag som også har hatt en økning, mens både Østlandet og Sørlandet har hatt en nedgang i overnattinger, ifølge tall fra SSB.

I 2018 var det flest utenlandske gjester fra Tyskland, Sverige, USA, Danmark og Nederland.

At Norge er blitt så populært kan skyldes flere ting.

– Kortreist er trendy. Det er også helse og en aktiv livsstil, forteller Paulsen og legger til:

– Ungdomsopprøret startet av Greta Thunberg har utvilsomt hatt en interessant effekt. Ikke bare har mange unge krevd at familien skulle ha en miljøbevisst sommerferie, men fokuset har nok også fått flere til å vurdere kortreiste feriemål i sommer.

Paulsen har sett noen tydelige trender i reiselivet denne sommeren.

– Interrail har nok blitt sommerens vinner, men også teltturer i marka, i skjærgården eller på fjellet ble stimulert av fjorårets gode sommervær, forteller han.

VG retter

I den første utgaven av denne artikkelen vinklet vi saken på at det i sommer er Nord-Norge som gjelder. Dagen etter at NHO uttalte seg om saken, kom SSB med nye tall som viser at Vestlandet har hatt en større prosentvis økning enn Nord-Norge. I første utgave av artikkelen sto det at Nord-Norge hadde en økning på 4 prosent, mens Norge totalt hadde økning på 2 prosent. Dette er rettet til at Vestlandet hadde høyest økning, med 10,21 prosent, Nord-Norge med 3,8 prosent og Norge totalt på 2,3 prosent. Tittelen er derfor endret, og enkelte avsnitt i saken er også endret for å gi et mer korrekt bilde av hvordan trafikkveksten har vært. Saken ble endret 07.08-2019 klokken 16.05.