FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Reiste jorden rundt med barn

Av Mette Solberg Fjeldheim13.04.18 15:47 | Oppdatert: 14.10.19 15:36

Del saken på:

De solgte bilen, leide ut leiligheten og tok i bruk sine oppsparte midler. Bislettbanden er familien på fire som tok fri et skoleår for å reise.

Bak «Bislettbanden» står familien Gylvik, med pappa Øystein, mamma Malin, August (8) og Alexandra (10), som til vanlig bor på Bislett i Oslo. Familien har som de fleste andre travle dager med jobb, skole og aktiviteter, med logistikk-utfordringer og stadig mindre tid sammen.

Men en dag innså de at «nok var nok». De ville ut av vante rutiner.

– Det er nok flere grunner som gjør at vi dro ut på vårt livs reise. Den viktigste er kanskje at vi de seneste årene kjente på at livet var veldig mye jobb, skole og aktiviteter. Hverdagen ble etterhvert et puslespill og en liten logistikk-kamp.

Ettersom barna ble eldre følte Malin og Øystein at de fikk mindre og mindre tid sammen som familie. Det ønsket de å gjøre noe med, og det naturlige valget var å reise.

For familien på fire var ikke ukjente med å reise: som mange andre reiseglade kjente de det bruse litt ekstra i blodet hver gang de begynte å planlegge ferier. Denne gang varte imidlertid ferien et helt skoleår.

– Vi lagde et budsjett før vi dro, bare for å se om det kunne gå med de midlene vi hadde. Budsjettet sprakk selvfølgelig flere ganger underveis, men vi tok oss inn med noen billige uker her og der, forteller Malin.

Å reise på budsjett

På bloggen sin, bislettbanden.no, forteller familien at de ikke trives særlig godt med hverken telttur eller backpacking, og at de i tillegg styrer mest mulig unna store resorts og all-inclusice hotell.

– Vi prøvde å reise så billig som mulig, sier Malin og Øystein, og legger til:

– Men det er klart at for en familie med barn fungerer ikke alltid de billigste eller de vanlige «backpacker»-løsningene. Så iblant måtte vi bare være veldig praktiske og velge noe som ikke slet ut oss voksne og som gjorde at barna følte trygghet.

Budsjettet gjorde likevel at de måtte være både kreative og lite kravstore når de skulle finne et sted å sove.

– Vi har flere ganger bodd hjemme hos folk eller på enkle «homestays» og gjestehus – med en dobbeltseng og madrass på gulvet. Andre ganger har vi leid oss leiligheter over tid via Airbnb eller bodd i små bungalower og på enkle hotell på stranda. Vi har bodd på ulike campinghytter i Sør-Afrika, noe vi aldri har gjort hjemme, forteller familien.

En bil som heter Steinar

Det var også store forskjeller på reisen ut ifra hvilke land og verdensdeler de besøkte. Asia opplevde de som et veldig enkelt og billig område å reise i.

– Det er alltid noen som fikser skyss for deg, det er billig å fly og det går tog og buss overalt.

Men i Afrika var det annerledes.

– Der var det ingen som kjørte bil, det var ingen buss med plass til en familie på fire med bagasje og det var dyrt med fly. Så der måtte vi tenke nytt og alternativt og endte opp med å skaffe en egen bil å ta oss rundt i.

Bilen fikk kallenavnet Steinar, og ble familiens følgesvenn i noen ukers tid. Sammen med Steinar reiste de gjennom Kruger-parken i Sør-Afrika, videre til Okiwanga-deltaet i Botswana, Victoriafallene i Zimbabwe og Mosambik for strandliv.

Dannelsesreise for store og små

Som familie opplede de at de sammen fungerte godt som et team.

– Det var alltid en av oss som klarte å være positiv når ting gikk litt feil, og den rollen byttet vi på å ha. Det var like ofte de minste som skjønte at nå måtte noe positivt skje.

De opplevde også at de ble tryggere og mer uredde i uvante omgivelser.

– Det er så mange mennesker der ute med fantastiske historier. Å ta seg tid til å snakke med andre gir et helt annet bilde av virkeligheten, forteller de.

Men de så også hvor godt vi har det hjemme i Norge.

– Vi har virkelig ingenting å klage på! Å ha venner, familie og trygghet å komme hjem til er ikke en  selvfølge. Derfor var vi utrolig heldige som kunne glede oss til å komme hjem også. Tidsklemma har vi laget selv, og det er bare vi som kan gjøre noe med den. Og en må ikke reise et år for å gjøre det.

Store inntrykk

Som de fleste som reiser rundt i verden, har også Gylvik-familien opplevd ting som setter sine spor.

– Aller størst inntrykk gjorde nok Kambodsja. Historien om Pol Pot, folkemordene og massegravene var sterk kost for alle. Når en samtidig får reise i et så utrolig vakkert land, hvor alle er så blide og hjelpsomme blir du rett og slett ydmyk.

Men det har også gjort inntrykk å bo på landet i Swaziland i Afrika.

– Der fikk vi delta i lokallivet og være med å lage suppekjøkken for barn. Det fikk oss alle til å tenke gjennom egne vaner.

Opplevelser for livet

Nettopp det å reise sammen som familie i så lang tid har også gitt flere morsomme episoder og gode minner. Som for eksempel da minstemann, August, holdt på å bli tigermat.

– Vi var på safari i India, og ventet lenge og tålmodig på tigere. Plutselig dukket det opp fire stykker rett foran jeepen og da klarte August å falle ut av jeepen. Vi ler godt av det i dag, men vi var ikke like kule akkurat da. Tigerne derimot – de var kule.

Da VG snakket med familien mens den var i Sør-Afrika, var de enige om hva som hadde vært de beste reiseopplevelser så langt:

— Kambodsja er helt klart favoritten så langt, med Swaziland på en god nummer to til nå. Men Sri Lanka var også fantastisk, og vi gleder oss veldig til Mosambik.

Bislettbandens råd til andre familier som vil gjøre det samme:

  • Ikke planlegg for mye. Det dukker opp mye spennende underveis som du ikke vil gå glipp av.
  • Sett av gode «reisepauser» underveis for å ha tid til skole og å lage litt «hverdagsliv».
  • Ikke ta for mange land eller kontinenter i en reise. Det er viktigere å få tid på hvert sted og la barna få føle seg hjemme der de er. Normalt holder et visum fire uker og det er et godt utgangspunkt for hvert land.
  • Følg med på ulike reisegrupper og sider i sosiale medier, både for å få inspirasjon og for å kanskje fange opp andre familier som er ute og reiser der dere er. Både barn og voksne trenger å treffe andre underveis.
  • Vaksiner, bankuttak og forsikring koster mer enn en tror, så legg det inn i budsjettet.
  • Med litt tålmodighet og fleksibilitet ordner alt seg. Å reise handler mye om å ta ting på sparket og å utnytte de mulighetene som finnes. Ikke legg for høye forventninger.
  • En trenger ikke være rik eller ha så stort budsjett, det er fullt mulig å reise rimelig og lenge som en familie og likevel oppleve mye.
  • Gjør det, bare gjør det, du vil aldri angre! Og om noe skulle skje; det går alltid et fly hjem. 

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise er det mulig vi reposter det.