Strikkhopping, strandriding, slangeklapping, botanisk hage, vannparker, Spinalonga

STRANDTUR: Like ved den lange sandstranden i Georgioupolis er det et ridesenter. Foto: Zoraidas Horse Riding

Aktiv familieferie på Kreta

Ingen grunn til å ligge på hotellstranden hele ferien på Kreta. Her er noen forslag til aktiviteter som passer for familier med små eller store barn.

Siden de aller fleste norske turistene på Kreta bor på nordvestkysten av øya, oppgir vi reiseavstand fra Chania by.

SE KART NEDERST PÅ SIDEN

LES OGSÅ: VGs test av aktiviteter for barnefamilier på Chaniakysten

HEST OG VOGN I CHANIA

Foto: Terje Bringedal

De gamle hestedrosjene i Chania har vært i drift i mer enn 150 år. Du finner noen av dem foran den store kirken i Halidon-gaten, og noen ved den tidligere moskeen i den venetianske havnen.
Pris 159 kroner for en 20 minutters runde i gamlebyen.

LES OGSÅ: På hjul i 150 år

BOTANISK HAGE

Foto: Botanical Park Crete

I Fournes, 15 kilometer utenfor Chania i retning Omalos, ligger en vakker botanisk hage.
Hagen ble anlagt etter at en enorm skogbrann i 2003 svidde av mer enn 60.000 oliventrær i et av Kretas alle mest fruktbare områder. Nå vokser det i stedet alle slags frukttrær, urter og prydplanter i området
Ved ankomst får du en vandrestav, vannflaske og solparaply. Så er det bare å bruke god tid på å studere planter og dyr.
Det er flott utsikt fra tavernaen med kretisk mat på toppen av parken.
Åpen hver dag fra 08.00 til 20.30 Pris: Voksne 32 kroner / barn under 13 år gratis. Charterselskapene har også utflukter hit. www.botanical-park.com.

LES OGSÅ: Opplev klassisk musikkfestival på Kreta

BÅT TIL GRAMVOUSA OG BALOS-LAGUNEN

Foto: Knut Larsen

Båtturene fra Kissamos(42 kilometer fra Chania) er en fin dagstur. De går først til den lille øya Gramvousa med et venetiansk fort, og deretter til den fantastiske varme, turkisgrønne, langgrunne Balos-lagunen.
Både lokale Platanias Tours og alle de norske charterselskapene har denne turen på utfluktsprogrammet med turbuss til Kissamos.
Priser lokal operatør: 278 kr. voksen/135 kr. barn. Du kan også kjøre til Kissamos selv og kjøpe båtbillett der.

LES OGSÅ: Her kan du shoppe i Chania

STRIKKHOPPING

Foto: Liquid Bungy Jumping & Stunts

De tøffeste store barna kan spenne seg fast i et seletøy og strikk, og kaste seg utfor en den 138 meter høye Aradaina bru.
Strikkhopping er tillatt for alle over 12 år (med foreldres samtykke). Minimumsvekt er 45 kilo og maksimum 100.
Foregår i Anopolis, like ved Chora Sfakion, ca 75 km fra Chania. Hver lørdag og søndag fra klokken 12.00 til 18.00. Forhåndspåmelding eller møt opp direkte. www.bungy.gr
Pris: 555 kroner for selve hoppet. 794 kroner for full pakke med foto, video og sertifikat inkludert.

LES OGSÅ: Kaffe på Kretas kuleste kafé

KORALLSAND PÅ ELAFONISSI

Foto: Mona Langset

Kretas muligens vakreste strand ligger på sørvestsiden av øya. Den finkornede sanden er langgrunn, rolig og barnevennlig.
Ulempen med å være så fin, er at «alle» skal dit. Alle turoperatører har bussturer dit, og mange leier bil og kjører selv. (79 km fra Chania)
Skal du likevel ta med familien på én dagsutflukt, kan vi anbefale denne. Du får sett olivenlunder, fjell og landsbyer på veien. Bussene pleier også å stoppe ved dryppsteinsgrotten Agia Sofia.
Priseksempel lokal turoperatør: voksen 222 kroner / barn 111.

LES OGSÅ: Matglede i Mølla på Kreta

ROLIG LIV PÅ FALASSARNA

Foto: Mona Langset

Mens det mye mulig ligger en nordmann eller svenske på solsengen ved siden av deg på Elafonissi, er det lenger mellom skandinavene på Falassarna, selv om denne stranden er mye nærmere charterhotellene (58 km fra Chania).
Hit går det ingen organiserte utflukter, så du må kjøre selv eller ta rutebuss.

LES OGSÅ: Her bør du spise i Rethymnon

RIDETUR PÅ STRANDEN

Foto: Zoraidas Horse Riding

Zoraidas Horse Riding har alt fra halvtimes småturer for barn og nybegynnere, til sju dagers rideferier for erfarne ryttere.
Litt erfarne ryttere kan ta med hestene på stranden.
Ligger i den langgrunne Georgioupoli-bukten mellom Chania og Rethymnon (39 kilometer fra Chania. Dette er Kretas lengste sandstrand, så en tur hit kan med fordel kombineres med bading.
Ridesenteret har mange norske gjester. www.zoraidas-horseriding.com

LES OGSÅ: Kreta på ukjente stier

DET STØRSTE AKVARIET
Cretaquarium i Gournes,(ca 145 km fra Chania) er det største av de to akvariene på Kreta. Her kan du se flere hundre fiskearter og organismer som lever i Middelhavet. Åpent hver dag 9.30-21.00. Pris voksen 63 kroner / barn 48. www.cretaquarium.gr

DET KULESTE AKVARIET

Foto: Aquaworld

Aquaworld Aquarium i Hersonnisos, (ca 180 km fra Chania). Har i tillegg til fisk som lever i havet rundt Kreta, alle slags reptiler fra øya.
Tar også vare på reptiler som er skadet i naturen, eller som eieren av en eller annen grunn ikke kan ha lenger, som denne pytonslangen som vokste ut av hjemmet til eieren.
Åpen hver dag 10.00 - 18.00. Pris: voksen 48 kroner / barn 32. www.aquaworld-crete.com

LES OGSÅ: VG tester Kretas barneklubber

KONG MINOS' KNOSSOS

Foto: Visitgreece.se

Knossos kan være varm og slitsom midt på sommeren. Likevel kan litt større barn ha glede av å lære om livet her for 3000-4000 år siden. (Dette er verken et sted for barnevogner eller for barn i barnevognstørrelse om sommeren.)
Rekonstruksjonen er riktig nok omstridt, men likevel imponerende.
Her kan det være en fordel å bli med på en organisert tur med skandinavisk guide, fordi det er så mye spennende historie å få med seg.
Priseksempel heldagsutflukt: Voksen 340 kroner / barn 150. Inngang Knossos: voksne 48 kroner, barn under 18 år gratis.

LES OGSÅ: Her er Kretas lillebror

DEN STØRSTE VANNPARKEN
Watercity Waterpark i Anopoli (ca 140 km fra Chania) er med sine 80.000 kvadratmeter den største vannparken på Kreta. Har også ord på seg for å ha de tøffeste skliene. Åpen hver dag 10.00-18.30. Pris: voksen 172 kroner / barn 125. www.watercity.gr

DEN LIVLIGSTE VANNPARKEN
Star Beach Waterpark i Hersonnisos (ca 180 km fra Chania) er den minste av vannparkene, men størst på andre fasiliteter. Her er det strikkhopp fra kran, gokart, konserter, spa-senter, skumparty og fest til morgengry. Har også barnebassenger. Gratis inngang. Her er det folksomt om sommeren! www.starbeach.gr

Følg VG Reise på Facebook

LEPRAKOLONIEN SPINALONGA

Foto: Mona Langset

De fleste som har lest boken «Øya» av Victoria Hislop har lyst til å se den tidligere leprakolonien. Øya har en historie som også barn vil la seg fascinere av.
Inntil for bare 54 år siden ble spedalske skilt fra familiene sine og isolert her. Her skapte de sitt eget samfunn i og rundt et tidligere venetiansk fort.
Dette er en ganske lang biltur for de som bor på vestsiden av Kreta. Spinalonga ligger utenfor Plaka, ca 200 kilometer fra Chania. Vi anbefaler å leie bil, legge opp til en overnattingstur, og se mer av østsiden av øya samtidig.
Flere ganger daglig går det båter til Spinalonga fra byene Agios Nikolaos og Elounda, og landsbyen Plaka.
Det er også organiserte turer fra Chaniakysten, men det er svært lange dagsreiser. Den lokale turoperatøren i Platanias tar 380 kroner for utflukten.

PALMER OG BAD

Foto: Audny Hegstad Diamantis

Rundt Vai-stranden vokser den eneste naturlige palmeskogen i Europa. Stranden er mye besøkt om sommeren. Da er det også et godt utvalg av vannsportaktiviteter her.

DET ER MANGE TING Å GJØRE PÅ KRETA. DETTE ER NOEN AV DEM. LEGG GJERNE INN FLERE I KOMMENTARFELTET.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder