FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Skal du til Tyrkia? Her er UDs tips!

Av Monica Bring Estensen Av Mona Langset12.06.13 13:25 | Oppdatert: 15.07.13 12:59

Del saken på:

(VG Nett) Er du bekymret for om opptøyene i Tyrkia kan påvirke ferien din? Her er UDs tips til nordmenn som skal til Tyrkia.

Opptøyer for andre uken i flere tyrkiske storbyer

De siste ukene har nyhetsbildet vært preget av gatekampene i Tyrkia. Opptøyene startet som en protest mot den planlagte byggingen av et kjøpesenter i en av Istanbuls grønne lunger, men utviklet seg til å bli et oppgjør mot regjeringen som et resultat av en økende misnøye mot landets utvikling.

Tyrkia er et populært reisemål for nordmenn, og er ett av landene som flest nordmenn kommer til å dra på charterferie til i år. Frode Overland Andersen i Utenriksdeparmentet forteller at de har fått en rekke bekymrede telefoner fra nordmenn som skal til eller befinner seg i Tyrkia.

Så langt har UD ikke lagt ut noen reiseråd som følge av opptøyene i Tyrkia.

UDs tips

Andersen forteller at det ikke er noen spesielle byer eller distrikter en burde unngå som turist.

- Det er rolig de fleste steder, men unngå områder hvor det er demonstrasjoner, sier Andersen.

Han har følgende tips til reisende i Tyrkia;


** - Vær forsiktig, unngå områder med demonstrasjoner.

** - Ha alltid med deg passet eller en kopi av passet da det er flere politikontroller

** - Hold deg orientert, følg med på utviklingen i lokale medier, spør på hotellet eller reiseoperatøren du drar med, eller les på ambassadens nettsider.

De største demonstrasjonene har funnet sted i Istanbul, Ankara og Izmir.

Den norske ambassaden i Tyrkia følger situasjonen, her kan du lese oppdateringene på deres hjemmeside!

- Rolig i turistområdene

Informasjonssjef Elisabeth Larsen Vonstedt i Star Tour forteller at få av turistene på deres reisemål i Tyrkia merker noe til uroen.

- Det var litt markeringer i Alanya i helgen. Ellers har det vært stille, sier hun.

Det har også vært noen uroligheter i Izmir, men her ligger både flyplassen og charterreisemålene langt utenfor byen.

- Noen kunder har ringt oss og spurt om turer blir avlyst, men det blir de ikke, med mindre UD skulle advare mot å reise til Tyrkia, sier Vonstedt Larsen.

Så lenge det ikke foreligger noen offisielle reiseråd for turistområdene i Tyrkia, gjelder vanlige avbestillingsregler dersom noen vil avbestille charterturen.

Men kommer det et reiseråd fra UD, blir charterflyene innstilt. Da får kundene tilbud om å ta ferien et annet sted, eller få pengene tilbake.

- Det er noe av det som følger av Pakkereiseloven, sier informasjonssjef i Star Tour, Ellisabeth Larsen Vonstedt.

Opptøyer i flere byer

Opptøyene har foregått i flere av de største byene i Tyrkia de siste ukene. Ifølge nyhetsbyrået Reuters er om lag 5000 personer skadet siden opptøyene startet. Fire personer skal ha mistet livet, ifølge landets statsminister Recep Tayyip Erdogan.


Tirsdag stormet politiet Taskim-plassen i Istanbul, hvor demonstrasjonene har pågått i snart to uker. De benyttet tåregass og vannkanoner mot demonstrantene, mens demonstrantene på sin side kastet både brannbomber og steiner mot opprørspolitiet.

Mandag kveld benyttet også politiet tåregass mot demonstranter i Ankara. Flere titusener demonstrerte mot statsminister Erdogan i Tyrkias gater søndag, mange mener statsministeren fører Tyrkia i en islamistisk retning.