FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

New York satte rekord - igjen

Av Jostein Matre 03.01.13 12:58 | Oppdatert: 03.01.13 13:19

Del saken på:

(VG Nett) I 2011 passerte New York for første gang 50 millioner turister. I 2012 reiste enda flere til The Big Apple.

Rundt 52 millioner mennesker fant veien til New York i fjor.

Det er omtrent 1,5 millioner flere enn året før. Dermed kan byen for andre året på rad skryte over å ha satt ny personlig rekord i antall turister. Eller som avisen New York Post skriver; «The Big Apple is bigger than ever».

Det var borgermester Michael Bloomberg som tidligere denne uken offentlig gjorde de hyggelige tallene for byen. Nå håper han å nå 55 millioner innen 2015.

- 2012-statistikken gjør at vi har stø kurs mot å nå det målet, sier Bloomberg.

Flest amerikanere

Det store flertallet av turistene som kommer til byen kommer fra andre steder i USA. Hele 41 millioner er faktisk amerikanere. Det betyr at bare 11 millioner kommer fra andre land, som for eksempel Norge. Dette er likevel en klar vekst, ifølge byens myndigheter.

Uansett hvor de kommer fra skal mange av byens gjester ha hotellrom. Det, som mange nordmenn har erfart, kan fort bli en stor utgiftspost for turistene. Hotell i New York er dyrt, og med stadig flere tilreisende er det lite som tyder på at det vil endre seg med det første.

Hotellene i byen hadde i fjor et besøkstall på 29 millioner, det er syv prosent flere enn året før. Med «bare» 91.500 hotellrom i New York er dermed etterspørselen høy.

Artikkelen fortsetter under bildet.

300 milliarder kroner

En av årsakene til at turismen blomster i USAs største by er at man bevisst har satset på nettopp dette. Bare de siste ti årene har man åpnet 18 nye turistkontor i andre land. Det mener lokalmyndighetene betaler seg.

Totalt la byens gjester igjen svimlende 55 milliarder dollar, eller over 300 milliarder norske kroner, etter sine besøk. Det gir gode inntekter til både lokalt næringsliv og fastboende gjennom ulike former for skatter. For eksempel fikk byen inn 500 millioner dollar i hotellskatt.

Til tross for 52 millioner turister er det tvil om New York er USAs mest besøkte sted. Orlando i Florida hevdere nemlig at de hadde 53 millioner besøkende. Men det tallet godtar ikke New York helt uten videre. De mener nemlig at Orlando også teller med besøkende til områder rundt byen.

- Men dra gjerne til Orlando. Det er et vidunderlig sted. Men jeg tror New York kan tilby en veldig annerledes opplevelse, sa Bloomberg om rivaliseringen.

Og for de som skulle lure på hvorfor akkurat Orlando tiltrekker seg så mye folk, så kan det oppsummeres med to ord: Disney World.