FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

NÅR skal du reise HVOR i Thailand?

Av Dag Fonbæk 16.01.11 18:00 | Oppdatert: 15.03.19 14:25

Del saken på:

THAILAND (VG) Kan du tenke deg noe bitrere enn å treffe midt i regntiden når familien endelig har spart opp nok penger til å dra på Thailand-ferie? Følg VGs råd og ungå vær-fella!

For deilige Thailand kan være et lunefullt vær-land!

Landet er langstrakt - som Norge - og regntiden inntreffer ikke samtidig overalt. Derfor er det viktig å velge rett årstid når du skal på Thailand-ferie, til et land som etterhvert har fått status som helårsreisemål.

- Variert geografi

- Thailand har variert geografi, bl.a. flere fjellområder. Dette gir opphav til variasjoner i klimaet, slik at regntiden enkelte steder er noe forskjøvet i forhold til andre steder, forklarer meteorolog Hilde Holdhus ved Storm Weather Center til VG.

Som her hjemme regner det mest i vest - langs kysten mot Andaman-havet.

LES OGSÅ: Advarer mot dødsmaneter i Thailand

- Området fra Khao Lak via Phuket, Krabi og sørover til provinsen Trang nede ved Malaysia-grensen får aller mest regn, forteller Tormod Sæthre, redaktør for Thaiportalen - Norges støste Thailand-forum.

- Stor forskjell

Sommerstid er det vesentlig mindre nedbør i Hua-Hin, Cha-Am, Koh Samui og andre feriesteder i thailandgulfen, som ligger skjermet av fastlandet.

Storm-meteorolog Hilde Holdhus forklarer værvariasjonene med geografien:

- Først og fremst er det stor forskjell mellom østsiden og vestsiden av Kra-eidet (landstripen fra Krabi og nordover) - hvilket betyr at vær og klima kan variere ganske mye mellom kjente feriesteder som Koh Samui på østsiden og Phuket i vest, bekrefter hun.

Tropisk klima

Generelt er klimaet i Thailand tropisk, det vil si at snittemperaturen for alle årets 12 måneder er over 18 grader, og at klimaet ikke er tørt, snarere fuktig og varmt.

GRATIS! Last ned VGs ferieguide for Phuket her

I Bangkok er snittemperaturen i januar 25,9 grader, i mai 30,1 grader, i juli 29 grader og i oktober 27,7 grarder.

På landets største ferieøy Phuket er snittemperatueren i januar 26,9 grader, i mai 28,1 grader og i oktober 27,1 grader.

Heftige regnskurer

Hele Thailand får en god del regn i løpet av året, men moderate mengder i forhold til en del andre tropiske klimaer med tropestormer etc.

Regntiden i Thailand er gjerne varm og fuktig, og oppfattes som ubehagelig av turister. Regntiden varierer fra sted til sted (se under), men at det er regntid, betyr slett ikke at det høljer ned dagen lang som i Norge.

LES OGSÅ: Lanserer billigfly til Thailand

Som regel kommer det en heftig skur (søk ly!), som går over etter en times tid. Deretter titter sola fram igjen, og luften føles med ett litt friskere.

Få stormer

Tropiske stormer er vanligvis ikke noe stort problem i Thailand, der monsunvindene styrer klimaet. Perioden før monsunen starter (april-mai) er gjerne den varmeste tiden i Thailand, forteller Storm-meteorolog Holdhus.

Tropeklimaet gjør at du svetter hele tiden. Pakk lett når du skal på Thailand-ferie, og vask klærne dine underveis.

Hotellet tar noen bath for å vaske for deg, og på de mest kjente feriestedene finner du godt med billig-vaskerier på gaten. Et annet tips er å kjøpe t-skjorter der du kommer for en billig penge, så får du ikke så mye å drasse på.

SLIK ER VÆRET PÅ DE MEST POULÆRE FERIESTEDENE:

NORD-THAILAND (Chang-Mai/Chang Rai etc.): Mars-mai er de varmeste månedene, men det er kun desember og januar som har maksimumstemperaturer under 30 grader.

Mai til oktober er de våteste månedene. Regn og høy luftfuktighet gjør det hett. Ellers er det nokså tørt fra november til april. Mindre luftfuktighet gir mer behagelige temperaturer.

LES OGSÅ: Dra på seilferie til Thailand

BANGKOK: Varmest i tiden mars-juni, men hovedstaden har godt over 30 grader i maks-temperatur hele året. Regnet tar seg opp gradvis fra mai til oktober. September er den våteste måneden.

Tørrest er det i tiden november-april. Så og si knusktørt fra desember til februar. Dermed lav luftfuktighet og mer behagelige forhold.

ØST I THAILANDBUKTA (Koh Chang, Koh Kut etc): Varmest i mars-mai, men også fra mars-oktober er det over 30 grader i maksimumstemperatur.

LES OGSÅ: Pattayas lyse sider

Flest dager med regn i tiden juni-september. Svært vått i august. Fra november til februar er det lite nedbør her øst - under 100 millimeter pr. mnd og bare 4-5 dager med regn i måneden.

KOH SAMUI-KYSTEN (Koh Phangan, Koh Tao etc): Fra april til august er det varmest her vest i Thailandbukta. I tiden november-februar er det under 30 i makstemperatur.

Oktober-november er den våteste tiden, med hele 500 millimeter pr. måned på det meste (Bergen får i snitt ca 300 millimeter i løpet av en normalhøst).

Nedbøren avtar i løpet desember. Fra februar til april er det 4-5 regndager i måneden, men ellers tørt og fint.

I SØR (Phuket, Phi-Phi, Krabi, Koh Lanta etc.): Her i Sør-Thailand er det varmest i februar-mai, men området har maksimumstemperaturer på over 30 grader hele året.

I mai tar regnet seg opp og varer ut november.

August-oktober er de våteste månedene, med opptil 400 mm pr. måned på det meste.

Fra desember til mars er det så å si tørt, kun 4-5 dager med regn pr mnd.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!