FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Ny Harry Potter-park: – Verdens beste fornøyelses-opplevelse

Av Camilla Bjørn 14.05.16 08:27

Del saken på:

LOS ANGELES (VG) Har du noensinne drømt om å fly på kosteskaft side om side med Harry Potter? Gumper i alle aldre får drømmene oppfylt i Californias nye Potter-park.

VG besøkte nyåpnet Potter-verden i Los Angeles

For en snau måned siden åpnet «The Wizarding World of Harry Potter» i Los Angeles´ Universal Studios.

En temapark med så stort publikumstekke at amerikanske medier tipper Disneyland vil se en nedgang i sommerens besøkstall. (For å øke hypen åpner Universal Studios også en skummel The Walking Dead-labyrint basert på tv-serien med samme navn.)

Les også: Nå kommer det ny Harry Potter-bok

Fra før finnes Harry Potter-parker i Florida og Asia. I tillegg kan studioet i Storbritannia, hvorfilmene om den unge trollmannen ble spilt inn, besøkes.

Med de nye direkterutene til SAS og Norwegian til LA er parken et nytt alternativ for nordmenn.

Potter-parken i Los Angeles har tatt over fem år å bygge og er del av Universal Studios´ makeover til over 13 milliarder kroner.

Som trekkplaster har parken markedets mest høyteknologiske Potter-opplevelse, 3D-attraksjonen «Harry Potter and the Forbidden Journey» (Potter-parken i Florida har samme, men ikke 3D). Her skjer hele «riden» i mørket.

Sammen med en innendørs berg-og-dal-bane i Floridas Potter-verden omtales den i amerikanske medier som verdens suverent beste fornøyelsespark-opplevelse i mørket. LA Times anmeldte åpningen under tittelen «Verdens beste fornøyelsespark-opplevelse i mørket ble nettopp enda bedre» ...

Les også: Her er barnas drømmereisemål

Når VG besøker Potter-verdenen er den stappfull av gumper i alle aldre. Faktisk teller vi flere voksne enn barn ved ankomst. Mange er iført Potter-kapper, eller har en kopp Smørterøl i hånden. VG ankommer tidlig for å unngå de største køene, men folk vi snakker med sier fornøyelsesparken er vel så magisk på kveldstid.

Det første som møter oss er Galtvortekspressen og togplattformen 9¾. Her svermer folk for å ta seflies, inne i toget kan du bli fotografer i en togkupé med rekvisitter fra filmen av parken for snaue 200 kroner. I parken står toget riktignok stille, men i filmen bringer det elevene til den magiske Galtvort-skolen.

Les også: Dette Harry Potter-drapet angrer J.K Rowling på

Dette koster det

Vi går videre gjennom en virkelighetstro rekonstruksjon av landsbyen Galtvang, komplett med alle landemerker og butikker kjent fra bøkene som Galthodet, lekebutikken Zonko´s og puben De tre Sopelimer. Parken er designet av blant andre Alan Gilmore, designeren bak filmsettene.

I godteributikken Honningslurp får du kjøpt sjokoladefrosker, peppermyntepadder, og geléormer for ca. 40–100 kroner per pakke. Utenfor på gaten selges Smørterøl, en

smørkaramellbrus med et marshmallow-smakende skum på toppen. Køen er lang men drikken som koster oss ca. 45 kroner er overraskende god. Prisen for den britiskinspirerte pubmaten på Galthodet ligger på 120–300 kroner per varmrett. Vannflasker, brus og frukt kan kjøpes fra gateselgere til 30–60 kroner.

Mest pop er tryllestavbutikken Ollivanders. Her kan publikum velge og vrake i staver, enten de vil ha Harry Potter eller Voldermorts. Prisene ligger fra ca. 300 kroner og opp til 450 for de interaktive stavene. Disse kan du vifte med foran bestemte punkter i parken (man får et kart med på kjøpet) og aktivere enda mer «magi».

Les også: Harry Potter til scenen

En eneste stor butikk

Det hele er så velgjort at man til tider glemmer at halve parken er en eneste lang merchandise-butikk.

Flere barnefamilier VG snakket med hadde lagt igjen 2–3 tusen kroner hver på ugle-kosedyr, kosteskaft og Galtvort-skjerf. Likevel mente de fleste at prisene ikke var uoverkommelige.

– Til å være en fornøyelsespark har vi egentlig vært ganske fornøyd. Vi regnet med å bruke litt penger her, men summene kjennes ikke urimelig som vi fryktet, sier småbarnsfar Nick Simonetti til VG. Han er i parken med datteren på 6 år og kone.

Vi beveger oss mot praktbygget Galtvort som troner øverst i parken, og stiller oss i kø for hovedattraksjonene. Berg-og-dalbanen Hippoggriff og senere «Harry Potter and the Forbidden Journey». Sistnevnte begynner med en tur gjennom Galtvorts mest kjente oppholdsrom, hvor vi ser flere ekte rekvisitter fra filmene.

Vi sikres fast i seter som ligner på små benker og får utdelt 3D-briller, før vi raser inn i mørket. Med skjermprojektorer og robotfigurers hjelp flyr undertegnede gjennom Harry Potters verden side om side med heltene fra filmen. Blant annet blir vi kastet inn i en Rumpeldunk-scene like bar Harry på et kosteskaft. Hyl, latter, sug i magen. Det kjennes faktisk litt magisk.

Les mer: Er dette verdens villeste berg- og dalbaner?

Et par lure tips fra andre reisende

– Vær tidlig ute

Los Angeles-kvinnen Lejah Naea (25) er på sitt femte besøk i parken siden åpningen, for anledningen med lillesøster Alana Naea (11). Hun mener det er viktigst å ankomme tidlig, rundt 8–9. – Utover dagen må du regne med lange køer og mye folk

. Parken er en fantastisk opplevelse, spesielt ridesene. Men kom på morgenen.

– Kjøp tryllestav og drikk Smørterøl

Hvis du skal bruke penger på to ting la det bli Smørterøl og en interaktiv tryllestav, ifølge småbarnsforeldre Nick og Tara Simonetti fra Las Vegas. De hadde med datteren Kailynn (6). - Smørterølet smaker akkurat slik du håper. Tryllestavbutikken fyller seg fort opp, så dra dit først. Kjøp en interaktiv-stav som kan brukes på egne punkter i parken, hvis du vil bruke de 50 dollarene det koster. De gjør opplevelsen enda større for barna, sier Nick.

– Utforsk hele Universal Studios

Pensjonistene Patricia og Ron Skillins fra Alaska elsker Harry Potter-parken men tok seg god tid til resten av området. – Harry Potter-ridesene er hakket over de andre tilbudene, men det er mye gøy å få med seg mens man er i området. Folk i alle aldre fra over hele verden, sier Patricia

Les også: Her er de ti høyeste berg-og-dalbanene i verden!