FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Finn din høsthelg til fjells

Av Anne Bergseng02.09.15 17:57

Del saken på:

Det er høysesong i fjellet, og du rekker fint en tur i høyden i løpet av en helg. Her er turforslag for deg som vil til topps, på tur med familien eller oppsøke en av fjellets klassikere.

De beste toppturene, de norske klassikerne og turer for barnefamiliene

Hva med å våge seg ut på Trolltunga, eller bestige Rondeslottet? Har du med barna, kan du vandre i Sylan eller sykle i Femundsmarka.

Det er først på denne tiden at sommeren pleier å komme i fjellet, med modne bær, nydelig lys – og mindre mygg enn tidligere på sommeren.

På grunn av fraværet av varme er det fortsatt mye snø og stor vannføring i elvene. Derfor må man være forsiktig ved vading av elver. De fleste hyttene til Turistforeningen (DNT) holder åpent til midten av september, og mange er også åpne i skolens høstferieuker.

Det meldes om fine forhold mange steder, men man må være oppmerksom på at høyfjellet på Vestlandet er preget av en del snø, som det har vært i hele sommer.

– Snøen bærer godt, men vil du gå turer i bare områder er det best å unngå de høyestliggende fjellområdene. I Setesdalsheiene er det normale sommerforhold, og i de østlige fjellområdene har det vært bart og fint lenge. Trollheimen og Sylan har også flotte forhold for tur, sier Mari Stephansen, kommunikasjonsrådgiver i Turistforeningen.

Til tross for mer snø enn vanlig, har flere av Turistforeningens hytter hatt tidenes beste sommer.

– Det er stort med tanke på hvor strålende vær vi hadde i fjor. Snøen i fjellene i vest har påvirket tallene, men det har samtidig ført til at fjellturistene har valgt andre fjellområder, forteller generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.

Les også: REKORDÅR FOR FRILUFTSLIVET!

5 turer som tar deg til topps

Vesle Nup (1510 moh.) Vesle Nup er et populært turmål fra Haukelister fjellstue på Hardangervidda. Både hytta og utsiktstoppen er gode alternativer for en helg til fjells. Turen tar rundt to timer opp, men utsikten fra toppen er verdt hvert eneste skritt.

Rondeslottet (2178 moh.) Rondanes høyeste topp gir et flott rundskue over Rondanemassivet. Toppen er relativt lett tilgjengelig for de fleste fra Rondvassbu, men det er også mulig å ta turen til topps fra Bjørnhollia.

Møysalen (1262 moh.) Klassisk fjell i Vesterålen med god tilrettelegging på de vanskeligste punktene. Noe klatring må man regne med, og det er lagt ut kjetting på tre steder. Kombineres med overnatting på Snytindhytta, en av landets beste selvbetjeningshytter.

Snøhetta (2286 moh.) Snøhetta er landet høyeste topp utenfor Jotunheimen. Den første skriftlige beretningen om bestigning av toppen er Jens Esmarks i 1801. Man kan kombinere denne legendariske toppturen med en overnatting på Snøheim, den nye storstua på Dovrefjell, som er åpen i hele september.

Høgevard (1459 moh.) Nest etter Gaustatoppen har Høgevard på Norefjell videst utsyn av alle topper i Sør-Norge. Dette er en lett familietur, som kan tas fra Tempelseter, Norefjellstua eller Høgevarde turisthytte.

Les også: AKTIV FERIE PÅ BASECAMP

5 turer for barnefamilier

Sylan: Fjellområdet ligger i grensetraktene mellom Sør-Trøndelag og Jämtland i Sverige, og har terreng egnet for barnefamilier. Man kan bo på Nedalshytta innunder det mektige Sylmassivet. Om været er godt, kan man legge opp til en badetur langs Geitbekken, hvor det ligger badekulper og rasteplasser som perler på en snor.

Jægervasshytta i Troms: Hytta egner seg godt for familier med små barn fordi hytta ligger kort avstand fra vei. Turen tar bare en liten time, 3 km, delvis langs skogsbilvei. Hytta har soverom og hems.

På sykkel i Femundsmarka:Femundsmarka er trolig et av de mest spennende turområdene for barn. Her vandrer man i et flott landskap med krokete trær, koselig fiskevann og store multemyrer. For å komme inn til hjertet av Femundsmarka kan familien ta sykkeltur fra Elgå inn til den gamle fjellgården Svukuriset som byr på mat og overnatting.

Langsua, Jotuheimens forgård: Mellom Valdres og Gudbrandsdalen ligger Langsua, som rommer granskoger og furumoer, bjørkelier og steinflyer, topper og tinder. Få fjellområder i Norge kan måle seg med Langsua når det gjelder frodighet høyt til fjells. Området egner seg godt for barnefamilier med korte dagsetapper mellom hyttene.

Setesdalsheiene:Setesdalsheiene er det sørligste høyfjellsområdet i Norge, der det grenser mot Hardangervidda i nord. Med grønnkledde vidder og høydedrag ispedd hundrevis av fjellvann, omkranset av lysebrune sandstrender, egner Setesdal Vesthei seg godt for voksne og barn sammen på tur.

Les også: NORGES MEST POPULÆRE FJELLTUR!

3 klassikere

Snota (1669 moh.): Snota er selve ikonet i Trollheimen og et ypperlig turmål for en godværshelg på høsten. Snota er det mest markerte og trolig det vakreste fjellmassivet i Trollheimen. Ta turen hit fra Trollheimshytta, som også er et godt utgangspunkt for andre turmål.

Trolltunga: Dette er turen for dem som tør å ta utfordringen. Trolltunga er et bergutspring som «henger» over Ringedalsvannet i Skjeggdal. Det er ingen hytte å overnatte i, så turen må tas på en dag. Totalt er turen på rundt to mil, og det er en bratt og krevende tur på åtte timer. Den spektakulære utsikten gjør det verdt strevet og høydepunktet er å våge seg ut på kanten. Men vær forsiktig, det er fritt fall 700 meter ned til vannet!

Besseggen: Velkjent tur, som ikke er for krevende, men som likevel gir en luftig følelse med det grønne Gjendevannet på den ene siden, og det dypblå Bessvatn på den andre. Turen over Besseggen går mellom Gjendesheim og Memurubu. Start gjerne med en overnatting på Gjendesheim før du morgenen etter tar rutebåten inn til Memurubu. De fleste tar båten og går Besseggen denne veien. Da går du oppover og det oppleves mindre luftig. Besseggen er 17 kilometer lang, og det høyeste punktet ligger på 1743 moh.

Fantastisk i fjellet nå

Vertskapet Beate Øygarden (45) og Svein Aaseng (49) på Bjørnhollia har hatt rekordbesøk i sommer, og er klare for en like travel høst på turisthytta i Rondane.

– Det er helt fantastiske forhold i fjellet nå, moltemyrene bugner og snart kommer høstfargene, sier Beate.

Det har vært en del snø både i Jotunheimen og på Hardangervidda i sommer, men i Rondane har det vært snøfritt og fint.

– Den enes død, den andres brød, vi har hatt en økning på 20 prosent sammenlignet med i fjor, som også var et godt år, forteller Beate.

Med Bjørnhollia som utgangspunkt kan du gå en rekke fine dagsturer i området, alt fra enkle, barnevennlige turer til krevende toppturer. I tillegg er hytta et naturlig start- og overnattingssted på en rundtur gjennom området.

Den berømte «trekanten» i Rondane, mellom Bjørnhollia, Rondvassbu og Dørålseter er evig populær, og er en rute som også litt turvante barn kan mestre.

Mange vil også bestige Rondeslottet, som med sine 2178 meter over havet er den høyeste toppen i Rondane.

En annen anbefalt tur fra Bjørnhollia går til Skjerdalen, som er et langt skår av en dal, med spektakulære klipper på sidene, med små fossefall og en spesiell flora.

Man kan også låne kano og fiskestang gratis på Bjørnhollia.

Både Beate og mannen er blant de mest erfarne bestyrerne i Turistforeningen.

– Vi møttes da vi jobbet som betjening på Gjendesheim som tenåringer, og siden har vi vært i denne bransjen, forteller hun.

På Bjørnhollia har de hatt ansvaret i 15 år, og før det var de vertskap på Gjendesheim og Gjendebu, så man kan trygt si dette har blitt en livsstil for paret fra Vågå og Heidal i Gudbrandsdalen.

Utenfor sesongen jobber hun som lærer og han som snekker hjemme i Heidal.

Bjørnhollia ser ut som en kongsgård tatt rett ut av eventyret, og hele stedet oser av tradisjon.

– Vårt varemerke er å ta vare på gamle tradisjoner, og det passer fint med rammen her på Bjørnhollia, sier Beate.

Hun er ansvarlig for maten, og bruker gode, gamle oppskrifter. Det serveres alltid tre-rettes middag, og rømmegrøt, fiskegrateng og stekt flesk med kålstuing er typisk kost.

– Vi serverer alltid maten iført bunad, og det er en skikk vi snart er alene om i fjellheimen, sier Beate.

Høy standard til fjells

Vil du slippe å bære egen sekk, og være sikret høy standard på overnattingen, finnes det alternativer til de tradisjonelle fjellturene.

Norske Bygdeopplevelser er en turoperatør som legger til rette for både helge- og ukesturer i fjellet, til fots og på sykkel. I stedet for å gå fra hytte til hytte, går eller sykler man fra det ene gode hotellet til det neste. Noen er med turleder, de fleste gjøres på egen hånd.

– Underveis bor man på gode hoteller med høy standard og høy kvalitet på maten, sier daglig leder Britt Elton i Norske Bygdeopplevelser.

Her er tre turer fra Norske Bygdeopplevelser i høst:

Fjelltur og gourmetweekend i Valdres: Helgen 18.–20. september på Grønolen Fjellgard i Beito, ved terskelen til Jotunheimen. Brødrene Grønolen tar deltagerne med på topptur til Mugnetind eller Knutshø og avslutter dagen med en femretters gourmetmiddag. Her er det også egen velværeavdeling. Pris 2 950 kr. per person i dobbeltrom.

Valdres med sykkel: Valgfri helg, tur legges opp individuelt i det som sies å være et ukjent sykkelparadis. I de siste årene er det satset mye på sykkelturisme her, og på «stølsvidda», fjellplatået mellom Valdres, Hallingdal og Hemsedal, er det godt tilrettelagt for sykkelopplevelser. Turen passer for familier med barn fra 8 år som kan sykle hele turen selv. Det beste er å bo fast på et sted, og ta turer i området. Pris ca. 3000 kr. per person for tre overnattinger, med treretters middag, frokost og nistepakke.

Seniortur til Høvringen: 13.–18. september arrangeres seniortur til hjemmekoselige Brekkeseter Hotell på Høvringen, 1000 moh. Her er det lett og spennende turterreng i randsonen til Rondane Nasjonalpark, med vidder, topper, kløfter og fosser. To turledere er på plass og det serveres hjemmelaget, kortreist mat. Pris per person i dobbeltrom med full pensjon er 6950 kr.