FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Smaken av Madeira

30.11.02 10:00 | Oppdatert: 25.02.03 13:28

    Del saken på:

    MADEIRA (VG) Ta en munnfull søt vellagret Madeira-vin, miks den med høye fjell, frodig vegetasjon, flotte turstier og et behagelig klima - så har du coctailen Madeira.

    Prøvesmaking

    Det hevdes at på noen av tønnene er det lagret vin som ingen nålevende personer noen gang kommer til å få smake på. Da er det kanskje greit at det er familieselskaper som styrer det meste av vinsalget når investeringen er så langsiktig...

    Ønsker du bare å prøvesmake - for eksempel en Bual medium-søt vin fra 1908 - koster det deg litt i overkant av 300 kroner. Skulle du kjøpe en flaske koster det 5000 kroner.

    Vi nøyde oss med å prøvesmake en litt billigere variant fra 1948. Men bevares. Den holdt mer enn nok for våre ganer.

    - Excellent, sier Amy Thorkildsen og nipper til et en av vinene. Etternavnet til tross, kan hun ikke et ord norsk. Hun er fra New York, og på ferie på øya med kjæresten Robert Beam.

    - Skal den kunne kalle seg for ordentlig Madeira-vin bør det ha vært lagret på tønner i minst 25 år, sier ekspeditøren. Der i huset selger de ikke yngre årganger enn fra 1976.

    I butikkene derimot får du dem langt yngre, og til en selvfølgelig langt billigere penge.