FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hamsuns hotellutsikt

Av Mona Langset29.06.18 15:27 | Oppdatert: 30.06.18 17:55

Del saken på:

Utsikten mot Skauerøya var den samme da Knut Hamsun bodde på dette hotellrommet for 100 år siden

LILLESAND (VG reise) Hotelldirektør Beate Holm Töpfer på Hotel Norge står i vinduet på forfatterens faste rom og kikker ut mot fjorden og øya.

– Han bodde jo egentlig ikke så langt unna her selv, på Nørholmen i Grimstad. Men når han trengte fred for å skrive, og en pause fra familie og gård, flyttet han inn på hotellet, forteller hun.

Forfatteren bodde alltid på det samme rommet. Eller rommene. Rom 302 består av en stue, soverom med skråtak og bad.

Når du står foran bygningen hvor det har vært uavbrutt hotelldrift siden 1832, ser du Hamsuns vinduer i loftsetasjen. Det er det store i midten, og de to høye, smale på hver side.

I dag forteller skiltet på døren til rom 302 at dette var Hamsuns værelse.

Forfatteren tilbrakte mye tid i denne byen. Lillesand by- og sjøfartsmuseum har tidligere arrangert byvandringer i Hamsuns fotspor.

Knut Hamsun (1859–1952) var 59 år gammel da han kjøpte Nørholm i Grimstad. Nobelprisen i Litteratur gjorde at han kunne investere i å gjøre gården til et mønsterbruk. Likevel trengte han ro til å skrive av og til, og da flyttet han inn på Hotel Norge.

Hotellet er pusset opp flere ganger siden da. Et gammelt trehotell trenger mye vedlikehold. Men alt er holdt i autentisk stil fra da det var nytt. Møbler, tepper og tapeter er tidsriktige.

I årenes løp har mange prominente gjester bodd på Hotel Norge. Spanske kong Alfonso var en av dem.

– I 1931 ble han så begeistret for rommet og utsikten at han risset navnet sitt inn i speilet, forteller hotelldirektøren.

Men kong Alfonsos rom er i dag gjort om til konferanserom.

En annen gjest som har likt seg på hotellet, var kunstneren Ferdinand Finne.

– De ansatte forteller at han tok til takke med hvilket som helst rom, bare det sto en strandnellik i vinduskarmen, forteller Beate Holm Töpfer

I dag henger et av hans malerier i biblioteket.

Hotel Norge var helt fra starten vært et samlingssted for byens befolkning og tilreisende.

I seilskutetiden var det folk fra hele verden i Lillesand.

– Det var teatersal her med dans og spill, forteller direktøren.

I dag er teatersalen omgjort til en festsal, som blant annet er populær for bryllup. Sommershowene i hagen er en fortsettelse av teatertradisjonen.

Hotellet samarbeider også med kunstforeningen, som akkurat nå har Haakon Gullvåg-utstilling i Meta-huset. Derfor er det også mye Gullvåg-kunst på hotellet nå i sommer.

Sørlandstur

VG-snekka er på tur langs sørlandskysten denne uken. Når båten beveger seg, kan du se hvor den befinner seg på dette kartet.

Les reportasjene på nett og papir, og følg @vgreise på Instagram. Tagg gjerne dine egne sørlandsbilder med #vgreise og #vgsnekka. Tips oss om steder og mennesker vi bør møte: vgreise@vg.no