POPULÆRT: Julemarkedet på Stortorget i Stockholm har bestått i over hundre år, og er fortsatt en hit både blant store og små besøkende. Foto: Magnus Sandberg / VG

Ni julemarkeder som sikrer julestemningen

Snart bugner det av julemarkeder over hele Europa. Her er ni favoritter som sikrer julestemning, og som ikke er så langt unna.

VG Reise har tidligere skrevet om Jethro (23) som kjørte 15 000 kilometer i egen bil fra Sør-Afrika for å oppleve norsk jul. Jul er vi rett og slett ganske gode på her til lands, både i hovedstaden og utenfor.

Her er ni populære julemarkeder i Norge og i våre nærmeste naboland:

STOCKHOLM: Julemarked på Stortorget Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Stortorgets julemarked, Stockholm

Fra 23. november til 23. desember

Krysser du over grensen til Sverige, kan du kose deg stort i gamlebyen i Stockholm.

Dette populære julemarkedet har røtter tilbake til 1915 og er stadig en suksess. Den billedskjønne estetikken på bygningene i gamlebyen er som skapt for magisk julestemning. Her er selvsagt markedsboder og du kan delta i omvisningsquiz for å lære mer om den svenske hovedstaden. Julemusikk fremføres på stedet. Det koster ikke noe å trekke inn stemningen. Mer info her.

GØTEBORG: Julestemning på Liseberg Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Jul på Liseberg, Gøteborg

15. til 17., 22. til 24. og 28. til 30. november, og 1. desember, 4. til 8., 10. til 23. og 26. til 30. desember

Liseberg i Göteborg kommer vi heller ikke utenom i førjulstiden. Fornøyelsesparken er en eksplosjon av glitter, lys og juledekorasjoner. Her finner du boder som selger gammeldags sukkertøy i kremmerhus, julesnacks og julegaver, og du kan høre tradisjonell korsang. Du må kjøpe inngangsbillett, men det er langt fra mangel på minneverdig underholdning for summen du betaler. Mer info her.

GOD, GAMMEL STIL: På Nytorvets julemarked i København, vandrer en skuespiller rundt som forfatteren H.C. Andersen for å skape tradisjonell julestemning. Foto: Vist Denmark

H.C.Andersen julemarked i København

Fra 15. november til 21. desember

Tar du turen over Kattegat, er det lett å finne minneverdig førjulskos også i Danmark.

På Nytorv i København finner du julemarkedet for deg som lar deg sjarmere av den danske forfatteren H.C Andersen. Alle markedsbodene er navngitt etter den folkekjære dikterens eventyr, og tilbyr ulike typer juledelikatesser, håndverk, julepynt, leker og mer. Inngangen til dette markedet er gratis. Mer info her.

les også

København på 36 timer: Kunst arkitektur, mat og design

Julemarked på Gammeltorv i Aalborg

Fra 15. november til 31. desember

Midt i tykkeste Aalborg sentrum finner du flere titalls boder spekket med både danske og internasjonale spesialiteter. I tillegg spilles det julemusikk og barn kan kjøre tur i pariserhjul. Markedet er ikke blant de største, men det er rettet minst like mye mot barn som mot voksne.

Nissen som vandrer rundt bruker å ta seg god tid til å høre hva de små ønsker seg til jul. Akkurat det med å ta seg tid til å lytte til hverandre, kan fort bli mangelvare i en travel førjulstid, og gjør at dette julemarkedet seiler opp som bemerkelsesverdig. Mer info her.

Annonse fra: Finn.no

Her bor du i Aalborg

les også

Lonely Planet har talt: København er verdens beste by å besøke i 2019

STORSLAGENT: Lyssetingen i Tivoli i København til jul er iøynefallende og svært stemningsfull. FOTO: Dag Fonbæk / VG

Jul i Tivoli, København

Fra 16. november til 5. januar

Skal du til den danske hovedstaden, er og blir det alltid like fristende å legge turen innom Tivoli. Heftig juledekor og lyssetting sørger for storslagen julestemning. Salgsbodene er smekkfulle av ferske bakervarer og et rikt utvalg av tradisjonelle, skandinaviske julevarer.

Kommer du ikke i julestemning her, spørs det om du noensinne gjør det. Du må kjøpe billett for å komme inn, men du vil angre dersom du er i byen og prioriterer det bort. Mer info her.

MIDT I BYEN: Jul i vinterland, heter julemarkedet som settes opp i Spikersuppa i Oslo. Foto: Didrick Stenersen / Visitoslo

Jul i vinterland, Oslo

Fra 16. november til 30. desember

Julemarkedet i Spikersuppa i Oslo er en vinner fordi det er midt i byen og gratis: Dette er hovedstadens største julemarked. Det er helt gratis å rusle rundt mellom vakkert dekorerte boder fulle av fristende juledelikatesser og gaveideer, men også lett å la seg friste til å kjøpe noe. Mer info her.

HØY KOSEFAKTOR: Julemarkedet er Egersund er bygget opp etter modell fra tyske julemarkeder. Foto: Hugo Bergsaker / VG

Julebyen, Egersund

Fra 5. til 8. desember og fra 12. til 15. desember

Julebyen Egersund startet som en avisnotis i 2003, der det sto at sto at en by i England hadde stor suksess med et julemarked etter mønster fra Tyskland.

Første julemarked gikk av stabelen med brask og bram i 2004, og hvert år siden da, har julemarkedet i trehusbyen vokst seg mer og mer populært. Julemarkedet høster stadig stjerner på Tripadvisor, det har gratis inngang og det er gratis buss fra byens togstasjon og ned til markedet i sentrum. Mer info her.

PEPPERKAKEBY: En kort spasertur fra Bergen julemarked på Festplassen, ligger verdens største pepperkakeby. Foto: Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

Julemarkedet på Festplassen, Bergen

Fra 28. november til 22. desember

Dette julemarkedet har rundt 80 boder spekket med julestemning. En del av markedet kalles «juletorget». Her finner du de mest lokale utstillerne: privatpersoner, hjemmeprodusenter og småskala-utstillere med sine produkter. De fleste utstillerne på juletorget står kun en eller noen få dager, så her kommer det opp til 12 nye utstillere hver dag.

Byen er liten nok til at du kan rekke innom verdens største pepperkakeby samme dag som du besøker julemarkedet. Her er det altså duket for mange juleopplevelser. Mer info her.

Julemarkedet på Røros

Fra 5. til 8. desember

Har du aldri opplevd sjarmerende Røros, som er innskrevet på UNESCOs verdensarvliste før, er det stor sjanse for at julemarkedet her blir en stor opplevelse på mange måter. Byens sentrum er lite og intimt, og består nesten utelukkende av små, gamle trehus og smale gater.

Stemningen er eventyrlig året rundt, men når Bergstaden pyntes med hvit snø, blir det ekstra stemningsfullt og koselig. Markedet, som arrangeres for tiende gang i år, er bredt utover alle de små, koselige handlegatene i byen. Inntreden er gratis. Mer info her.

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det hende at vi reposter det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder