FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Alpene uten ski: En vill og vakker turopplevelse

Av Live Kolstad Kvalsvik16.05.19 14:46 | Oppdatert: 28.05.19 10:11

Del saken på:

Fotturer i franske Alper byr på mektige naturopplevelser, utsikt til Mont Blanc, snødekte fjelltopper og paraglidere som svever forbi. Turstiene er i tillegg godt tilrettelagt og enkle å komme seg til.

Det er ikke bare om vinteren friluftseldoradoet Chamonix byr på muligheter for å leke seg i fjellene.

Med turstier på totalt 350 kilometer kan du boltre deg i nydelig, fargesprakende natur som sender deg mentalt rett inn i scener fra filmen Sound of Music.

Gå dagstur eller fra hytte til hytte

I likhet med i Norge, kan du bo på hytter i fjellheimen. Mange som går fra hytte til hytte leier guide fra et av de lokale selskapene som tilbyr slike pakketurer.

Noen velger også bare å gå dagsturer, og trekke ned til den sjarmerende sentrumskjernen på kveldstid. Der er restaurant- og pubutvalget stort, med mange muligheter for å fylle kroppen med energi igjen etter en dag på vandring.

Turistkontoret i sentrum har mye informasjon om de ulike turene. Planlegger du å gå dagsturer, går det fint å stikke innom turistkontoret og få hjelp til å finne turene som passer deg etter at du har ankommet Chamonix, istedenfor å planlegge alt på forhånd.

Sommersesongen begynner i mai og avsluttes i oktober, men det varierer når de ulike heisene går, De fleste kjører fra juni/juli til slutten av september. Vi la turen til starten av september og kunne da stort sett vandre i fjellene i shorts og ull-T-skjorte – med fleece og vindjakke klare i sekken. Om kvelden ble det kaldt, så det kan være lurt å pakke med seg en god boblejakke.

Start turen ved velkjente Aiguille du Midi (3842 m.o.h.)

Ruvende over Chamonix ligger fjelltoppen Aiguille du Midi, som en del av Mont Blanc-massivet. Fra nesten alle steder i sentrum har du utsikt til denne snødekte toppen, bortsett fra når tåken siver ned og legger seg som et teppe rundt den, som jo skjer fra tid til annen såpass høyt over havet.

Aiguille du Midi er et populært utgangspunkt for fotturer, klatring og paragliding. Er forholdene på toppen bra, kan du ta en gondolbane helt opp til et utsiktspunkt, som ikke er for pyser: Der stiger du ut i en glassboks som henger ut fra fjellveggen med fast grunn under deg først etter 1 000 meter.

Godt tilrettelagte turstier

Vi startet den første turen fra Plan de l'Aiguille, gondolstoppet halvveis opp til utsiktspunktet. Der, 2317 meter over havet, er det trygt å si at utsikten mot dalen og fjellkjeden på motsatt side får deg til å stoppe opp og klype deg selv i armen.

Turen går langs fjellsiden på godt tilrettelagte stier. På turistkontoret fikk vi høre at vi ikke trengte noe detaljert turkart, og vi skjønte fort hvorfor. Det er ingen tvil om hvor du skal gå, stien er godt merket langs hele ruten. Invester gjerne i et kart likevel, bare for å være på den sikre siden.

Vi tok oss god tid og gjennomførte turen på rundt fire timer, inkludert lunsjpause på en fjellhylle hvor vi følte oss veldig små mot den storslåtte naturen.

Turen ender ved isbreen Mer de Glace, Frankrikes og Mount Blanc-massivets største isbre. Tilbake til sentrum tok vi et tog som snirkler seg langs fjellveggen og gir dagens siste naturopplevelse, som kronen på hele dagsturverket.

Lettgått løype til Lac Blanc (2352 m.o.h.)

Tur nummer to gikk til innsjøen Lac Blanc, hvor det er direkte utsikt mot fjellet Mont Blanc. Om mulig ble opplevelsen fra forrige tur overgått i prakt og naturinntrykk.

Turen til Lac Blanc er markert som krevende, men hvis du er vant til den norske fjellheimen er den er overkommelig. Vi så folk som gikk i både pensko og dongerijakke, men det er anbefalt med bedre turutstyr enn som så. Siden vi forventet en krevende løype, hadde vi med oss vandrestaver, men dem kunne vi latt ligge hjemme.

I likhet med turen fra Plan de l'Aiguille, tar du en gondolbane opp til turens startpunkt. Der kan du velge mellom to ulike startsteder – vi valgte å starte på det høyeste, noe vi var glade for på nedturen, da vi så hvor bratt første stigning ville blitt hadde vi begynt å gå fra første gondolstopp.

Turen går på en sti som for det meste består av stein, langs fjellveggen. Paraglidere glir stadig forbi, og du har kontinuerlig panoramautsikt til de massive fjellene på motsatt side. Høydepunktet er definitivt å nå toppen og innsjøen Lac Blanc, hvor du kan nyte nistepakken til et skue som sitter lenge igjen på netthinnen.

Spis godt på Chamonix’ mange restauranter

Etter en lang dag i fjellet er det godt å unne seg en god middag og noe forfriskende å drikke. Chamonix har et stort utvalg restauranter.

Franskmennene er som kjent glade i ost, noe vi fikk erfare på Pizzeria des Moulins. Er du en som ikke sparer på osten på pizzaen, legger du turen hit. Det kan være lurt å booke bord, siden restauranten er både populær og relativt liten.

Lam er en klassiker på det franske kjøkkenet, og lammeskanken på La Maison Carrier levde opp til forventningene. Det samme gjorde det lokale ølet fra Brasserie du Mont Blanc.

Slik kommer du dit

Det finnes flere måter å komme seg til Chamonix på fra i Italia og Sveits og Frankrike. En enkel måte er å fly til Genève og buss videre derfra. Bussturen i seg selv er en fin naturopplevelse og tar rundt en og en halv til to timer.

Flere operatører kjører busser til og fra Chamonix – vi valgte SWISStours som kjører fra flyplassen til Chamonix sentrum. Husk å ta med passet. Bussjåføren sjekker dette før du går om bord, siden grensen mellom Sveits og Frankrike krysses i løpet av turen.

Her kan du bo

I og utenfor sentrum finnes det et hav av hoteller – og det er lett å ta seg frem med buss dersom du velger å ikke bo helt sentralt. I tillegg går det en gratis shuttlebuss i sentrumskjernen som du kan hoppe av og på.

Pakketips for dagsturer i alpene på sommertid:

 • God turbukse, gjerne med avtagbare ben
 • Gode fjellsko (vi brukte lette sko, ikke støvler)
 • Sokker, gjerne av den doble typen, som ikke gir gnagsår
 • Gnagsårplaster
 • Ull-T-skjorte
 • Fleece-genser
 • Vindjakke
 • Skyggelue
 • Solbriller
 • Sitteunderlag
 • Camelback-drikkeløsning
 • En god nistepakke
 • Vandrestaver (sånn i tilfelle)
 • Solkrem
 • Sjekk også Den Norske Turistforenings pakkeliste for fjellturer. Den funker også fint som en pekepinn for turer i alpene.