FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Kule togturer fra Oslo S

Av Erik Valebrokk13.04.18 15:52 | Oppdatert: 16.07.18 13:42

Del saken på:

Du trenger ikke sette deg på et fly for å gjennomføre en spennende reise. La heller turen gå på skinner med utgangspunkt i Oslo Sentralstasjon.

Du kan komme langt fra Oslo Sentralstasjon. Sett deg på et tog og opplev Norge og Europa på skinner.

Her er noen togturer som er verdt å få med seg.

Hurtigtog til Stockholm

Nylig ble det enda enklere og raskere enn før å ta tog fra Oslo til Stockholm, da SJ (svenskenes NSB) lanserte sitt nye hurtigtog som tilbakelegger strekningen på mellom fire og en halv og fem timer mot tidligere seks timer.

Den samme reisen med fly tar minst like lang tid, og blir definitivt dyrere. På det billigste koster hurtigtoget til Stockholm cirka 300 kroner per vei.

Toget ruller dessuten inn midt i sentrum av Stockholm, og fra stasjonen er det kort vei til det meste av restauranter, hoteller og shoppingområder. Det første som slår deg når du ankommer Sveriges hovedstad er hvor mye større den er enn vår egen og – på godt eller vondt – hvor mye mer prangende og kontinental den oppfattes. Her er brede avenyer og monumentale bygninger vi ikke kan skilte med her hjemme.

Nå er ikke det i seg selv en vesentlig grunn til å besøke Stockholm, men verdt å fremheve er svenskenes behagelige væremåte, det fantastiske restauranttilbudet, den gode shoppingen og ikke minst, det som er en svært vakker storby. Den sentrale skjærgårdsbeliggenheten innebærer at Stockholm er omgitt av vann og føles veldig åpen og lys.

Med tanke på hvor kort reisen er kan du strengt tatt også nøye deg med én overnatting, men vi anbefaler minst to - helst enda flere. Stockholm er ikke en by du blir ferdig med i en fei.

På skinner til København

Tog til København er et godt alternativ for deg som synes DFDS-fergen av forskjellige årsaker kan bli litt mye og som ikke er så glad i å fly. Reisetiden kommer på det korteste ned i cirka syv timer, og si hva du vil, men det er hyggelig å sitte på et tog og se landskapet suse forbi mens du koser deg med et glass vin og kanskje gløtter ned i en god bok fra tid til annen.

Vel fremme i «Kongens by» er du midt i smørøyet, i utkanten av spennende Vesterbro og bare fem minutters gange fra Rådhusplassen og Strøget. Veien ned til Nyhavn tar deg en halv time, og er du mer opptatt av andre bydeler er de en busstur, T-banetur eller hyggelig spasertur unna.

Og hva er det vel ikke å like med København? Det er mange gode grunner til at vi nordmenn elsker byen, med sine lune kroer, flotte varemagasiner, spennende restauranter og barer, imponerende museer og alt annet. København har en egen stemning som du fornemmer med en gang du ankommer, men én ting skal du være klar over: Er du ute etter å unngå naboen er det ikke hit du bør reise. Det er nesten så en hører flere norske enn danske stemmer her!

Interrail gjennom Europa

Interrail er ikke bare for ungdom. Stadig flere voksne setter pris på tilbudet der du på samme interrailpass kan reise fritt gjennom Europa, dog med visse begrensninger. Noen få strekninger krever egen plassbillett, og en del av de gamle østblokkstatene står utenfor ordningen.

Du kan kjøpe fra femdagerspass og helt opp i månedspass. Avhengig av alder (det finnes både ungdoms- og seniortilbud) og hvorvidt du vil reise på 1. eller 2. klasse, starter prisene på 1770 kroner (ungdom, 2. klasse, fem dager) og går opp til 7230 kroner (voksen, 1. klasse, én måned). Med tanke på at du også kan tilbringe netter om bord på toget er det mulig å begrense hotellutgiftene, og da kan du utforske Europa for en relativt billig penge, alt tatt i betraktning.

Men hvor skal du reise? Kontinentet ligger for dine føtter, og det er bare å planlegge rute etter egne interesser, ønsker og behov. Roma, Paris, Barcelona? Vær så god, reis! Eller kanskje du heller vil innom Amsterdam, Bratislava, Wien, Budapest eller Nice, eller en kombinasjon av disse? Alt er mulig med interrailpass, men har du muligheten kan det være lurt ikke å reise midt i fellesferien. Da er det litt ekstra trøkk, for å si det forsiktig.

På skinner i eget land

Det er mye fint du kan se fra togkupeen også her hjemme. Hvorfor ikke ta Bergensbanen over Hardangervidda for en helgetur? Da den historiske linjen fylte 100 år i 2009 takket NRK for innsatsen med sin legendariske direktesending «Bergensbanen minutt for minutt» og skapte med det en helt ny TV-sjanger.

Det er jo langt fra alle som har Oslo S som nærmeste togstasjon. Hvis du ikke er helt i markedet for den syv timer og 16 minutter lange turen over Hardangervidda, har NRK i kjølvannet av Bergensbanen-suksessen også filmet et par andre toglinjer på samme vis, som muligens kan inspirere reisende andre steder i landet; Flåmsbanen og Nordlandsbanen.

Andre fine togturer å ta – med utgangspunkt i Oslo S, er Sørlandsbanen hele veien ned til Kristiansand og videre opp til Stavanger, eller toget til Trondheim og eventuelt videre til Bodø. Strekningen Trondheim – Bodø er for ordens skyld det som kalles Nordlandsbanen.

God fornøyelse hvor enn du reiser, men husk at det kan være greit å ta med litt lesestoff. Uansett hvor fint landskapet utenfor måtte være kan det bli litt monotont å stirre ut av togvinduet i lengden.