FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Øyhopping langs Helgelandskysten

Av Dag Fonbæk24.07.04 10:46 | Oppdatert: 14.10.04 10:51

Del saken på:

VEGA/HERØY/DØNNA (VG) Sleng sykkelen på fergen og bli med på Norges deiligste øyhopping - langs vidunderlig vakre Helgelandskysten.

I de gamle Coop-lokalene på Nes har Anne-Grete Bjørlo og husbonden dekket opp for Vega Kulinariske Forundringshus med sommerlige kjøkkenteateroppsetninger og rom til leie ovenpå.

Velkrydret bacalao

Etter Anne-Gretes solide porsjon velkrydrede bacalao kan det rett nok være tungt å tråkke videre - men heldigvis er Vega/landet bedagelig flatt og lettsyklet - som resten av øyene i Helgelands-skjærgården - knyttet sammen med broer og båtforbindelser.

Flatt, uendelig vakkert og lite trafikkert, dessuten. Fortell oss hvor i kongeriket forholdene for øyhoppersykling ligger bedre til rette enn langs vår mest undervurderte kyst - Helgeland.

Til og med gourmetopplevelser til 6'er på terningen får du her ute i havgapet når Jon Aga på Vega Havhotell disker opp med bakt seinakke og ristet steinbit! For enten du velger å bo i rorbu, på hotell, i telt eller på gjestegård, byr den helgelandske kystkulturen på rike - og uventede - opplevelser. Unn deg en natt på havhotellet, og du vil skjønne hva vi sikter til.

Helgelandskysten har 12000 øyer, skjær og holmer - etter sigende mer enn én til hver av regionens innbyggere.

De aller fleste småøyene er ubebodd og veiløse - men på f.eks. Vega (15 mil med veier) og Dønna (30 mil med veier) er sykkelforholdene ideelle.

Selv syklet vi tre dager midt i fellesferien, uten å oppleve biltrafikken som sjenerende; intet forstyrret synet av Lovund-klippen badet i sol der langt ute i havet, med Træna-taggene i bakgrunnen.

Og synet av De syv søstre, som du får rett i fleisen idet du runder over skaret på Sør-Dønna, kan bare ikke beskrives.

Orker du å tråkke helt opp til kafeen på toppen av Dønnesfjellet (asfaltvei helt opp), har du rett ut sagt et imponerende utsyn over Helgelandskysten med alle de kjente landemerkene så å si i samme vidvinkeleksponering:

Rødøyløva og Hestmannen i nord, lundefugløya Lovund og Træna rett vest, Vega i syd og De syv søstre bakenfor Sandnessjøen i øst!

- Øyhopping med sykkel har tatt av. Med litt planlegging er det mulig å få med seg flere øyer og høydepunkter, for ferge- og hurtigbåtforbindelsene er gode, sier markedssjef Sølvi Kristoffersen i Destinasjon Helgeland.

Selv leier Sølvi & Co. ut sykler med bager på turistkontoret i Brønnøysund, og formidler kontakt med overnattingsstedene ute på øyene.

Tanken er, forteller hun, å utvikle sykkelpakker med kart, proviant og avstikkertips til deltagerne.

Skånsom turisme

For attraksjonene her ute er mange, og man bør nok bruke 5-6 dager på øyhopper-rundturen.

Så unik er nemlig Helgelands-skjærgården, at Vega-øyene nå i sommer fikk verdensarvstatus av UNESCO.

- Verdensarvstatusen vil nok trekke nye besøkende til Vega, folk som er nysgjerrig på å se og oppleve kystkulturen og landskapsvernområdene, tror Vegas kultursjef Per Morten Gullsvåg.

Bl.a. har Vega-øyene Norges største bestand av ærfugl, som pleies og skånes av øyinnbyggerne som om «dynefuglene» skulle være husdyrene deres.

Sykkelturismen er kanskje den mest skånsomme og miljøvennlige som finnes på Helgeland - selv om ekstra mange besøkende i år kommer med egen bil.

De har sykler bakpå og kajakk på taket, forteller Sverre H. Hansen, som driver Bøteriet på Dønna - en annen av de spennende sykkeløyene.

Her kan du annenhver sommer delta på Bjørnsmartnan - en gang Nord-Norges største kystmarked - i år med D.D.E. som trekkplaster.

Og få for all del med deg Herøy - den mest øyrike kommunen på Helgelandskysten. Her sykler du helt nede i fjæresteinene på veier og «diker» som knytter holmer og skjær sammen, mange av dem med vakre viker og folketomme, hvite sandstrender.

Hvem snakker om Hellas?