FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

«Overvektige» flyvertinner til sak mot flyforbud

Av Rune Thomas Ege17.11.06 12:55

Del saken på:

(VG Nett) 63 kilo tunge Sheela var for tykk for indisk flyselskap. Nå blir det rettssak.

- Men de kunne flydd i Norge

Det indiske flyselskapet Indian går drastisk til verks for å holde flyvertinnene sine presentable.

120 av kabinpersonalet i det statseide flyselskapet har blitt satt på bakken for å være overvektige, noen av dem bare et par hundre gram over selskapets nye vektkrav.

- Jeg måtte på en omfattende diett, og det tok meg halvannen måned før jeg tok av. I tillegg fikk jeg ikke betalt. Det var en stressende periode, og jeg mistet troen på meg selv, sier Sheela Joshi (48), som veide 500 gram mer enn Indians vektgrense på 63 kilo, skriver Reuters.

Krever lønn

Hun er én av elleve flyvertinner som nå går til sak mot arbeidsgiveren for å få tilbakebetalt lønn i periodene flyselskapet har satt dem på bakken for tvangsslanking.
Ingen av de ti andre kvinnene som nå går til sak, veide mer enn tre kilo over Indian - tidligere Indian Airlines - sin nye vektgrense.

Hadde Sheela jobbet for et norsk flyselskap, hadde den 63 kilo tunge kvinnen etter all sannsynlighet fått beholde jobben.

- Det er ikke definert noen vektgrense i Norge. Det generelle regelverket sier at de kabinansatte må kunne ivareta sikkerheten. At noen skal ha blitt satt på bakken for å være overvektige, er såpass ekstremt at jeg ikke kan huske at det har skjedd, sier Rolf Heimberg, sjefslege ved flymedisinsk seksjon i Luftfartstilsynet til VG Nett.

Norske pilot-krav

I Norge er det bare piloter som har konkrete krav. De må ha en body mass index (BMI) på under 35.

- Men har du en BMI på 35, er du ganske røslig, humrer Heimberg.

Det indiske flyselskapet hevder hardnakket at vektgrensen er satt på grunn av sikkerhetshensyn.

- Dette er et spørsmål om helse, ikke utseende. Kabinansatte må være fysisk skikket for arbeidet de skal gjøre, sier Rupinder Singh Suri, Indians advokat til Reuters.

- Vil ha unge, pene

Det var i mai i år at selskapet satte flere av de ansatte på bakken, etter vektkrav basert på høyde og alder.

De fleste av kvinnene som møter selskapet i indisk høyesterett i mars, er i 40-årene og har jobbet i Indian i omkring 20 år. De hevder at selskapets vektregler er et påskudd for å bytte dem ut med yngre, friskere og penere flyvertinner for å møte en stadig hardere konkurranse.