«The World» kan bli «The Underworld»

EN ENESTE BEBODD ØY: Oversiktsbildet fra Dubai viser «Grønland», den eneste bebodde av 300 øyer i «The World». Nå har det kommet indikasjoner på at den kunstige øygruppen er i ferd med å synke, et nytt hardt slag for de finanskriserammede øy-utbyggerne og investorer som allerede har investert innpå 90 milliarder kroner i øyprosjektet. Foto: EPA

Rikmannsøyer i Dubai synker i havet

(VG Nett) Øyene skulle forme verdenskartet og bli rikmanns-Dubais største stolthet. Nå synker de i stedet i havet - som et ekte Atlantis.

De 300 menneskeskapte øyene, dandert som verdenskartet utenfor kysten av ørkenstaten, skulle tiltrekke seg rikfolk fra hele verden og skape budkrig blant folk som ville kjøpe seg et «land».

Det var i hvert fall hva Dubais øyutviklere håpet.

Men slik gikk det ikke.

LES OGSÅ: Dubai får verdens lengste førerløse metro

Først satte finanskrisen en stopp for kjøpelysten.

Eiendomskollaps

Deretter kollapset langt på vei Dubais eiendomsmarked.

Og nå kommer meldingene om at øyene i The World, ca tre kilometer utenfor kysten, er i ferd med å synke i havet på grunn av erosjon, skriver Daily Mail.

Kalddusjen ble servert på en utbygger- og investorkonferanse nylig, der advokaten til selskapet Penguin Marine, Richard Wilmot-Smith, kunne fortelle forsamlingen at The World-øyene «gradvis vil falle tilbake i sjøen på grunn av erosjon og svekkede grunnforhold».

Problemene vil tilsynelatende ingen ende ta for øy-prosjektet under stekende sol i Den persiske gulf - omtalt som lekeplass for verdens rikeste.

LES OGSÅ: Concorde-fly blir hotellsuite i Dubai

Hittil er bare en av de 300 kunstige øyene bygget ferdig - en to-etasjers luksusvilla omgitt av palmer på «Grønland», angivelig eid av Dubais eget overhode, sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

I åtte år har de holdt på, øybyggerne i Dubai. 34 millioner tonn steinmasser skal ha blitt tømt i havet. I tillegg er tonnevis med sand fra sjøbunnen hentet opp til overflaten.
Hittil skal The World ha kostet innpå 90 milliarder kroner.

«Nesten utsolgt»

Utbyggingsselskapet Nakheel hevdet for to år siden at 70 prosent av øyene var solgt, men faktum er at ingenting er bygget ferdig bortsett fra villaen på sjeikens egen øy.

Ifølge Daily Mail skal få av kjøperne ha betalt hele beløpet og mange skal ha unnlatt å betale de første innskuddene.

PALMEN: Et annet av Dubais sjønære kunstige eiendomsprosjekter - The Palm - som ihvertfall er blitt realisert, selv om det er kraftig gjeldstynget. Foto: AP Foto

Avisen skriver at Nakheel er blitt tvunget til å reforhandle avtaler for å hindre at øyprosjektet kollapser.

- Ikke dødt, men i koma

Eiendomsutvikleren Nakheel avviser at The World-prsjektet er dødt, men innrømmer at det er kommet inn i en «koma-aktig» tilstand.

- Prosjektet er langsiktig, og vil bli komplettert, forsikrer en talsmann for Nakheel.

LES OGSÅ: Premiedryss til Dubai i reisebransjens «Oscar»

Samme mann avviser at øyene er i ferd med å synke.

- Våre undersøkelser avdekker ingen erosjoner som kan ødelegge prosjektet eller som tvinger fram påfyll av masse, sier Nakheel-talsmannen.

Selvmord

The World ser ut til å være forfulgt av skader og tragedier: Ikke bare satte finanskrisen bom for investeringslysten blant rikfolket som snuste på øy-kjøp.

Mannen som kjøpte Irland-øya begikk selvmord etter at forretningsimperiet hans gikk dukken, mens en brite som betalte 43 millioner pund for en annen av øyene, senere ble arrestert og dømt til 7 års fengsel.

LES OGSÅ: Dubai-palme blir gjeldsbombe

Skaper frykt

Eiendomsprisene i De Arabiske Emirater skal ha falt med 58 prosent siden toppen i 2008, og nå frykter eiendomsutviklerne i ørkenstaten at verdiene vil falle enda mer med påstandene om eruptive problemer i grunnen.

Ikke langt unna har Dubais investorer bygget verdens høyeste bygning - Burj Khalifa med Armani-hotel og verdens høyeste restaurant At.Mosphere 422 meter over bakken...

I mens gjøres stadig nye forsøk på å redde The World, som ikke må forveksles med luksus-husskipet med samme navn som flyter rundt på verdens syv hav - også det med rikinger om bord.

Feriehus på «Tyskland»

Sistemann som har prøvd å redde øyprosjektet i Dubai er østerrikske Josef Kleindienst, en tidligere politimann, som bygger feriehus på øya «Tyskland». Ifølge Daily Telegraph har han foreløpig solgt 11 av 20 feriehus.

DUBAI FRISTER: VG-guide - her er det over 20 grader i påsken!

Kleindienst har også sikret seg «Monte Carlo» som skal knyttes til «Tyskland» via en gangbro. Her skal det bygges hotell og kafeer etter europeisk modell.

Grunnmurer i «Libanon»

I tillegg til byggingen i «Tyskland» er det satt opp noen grunnmurer i «Libanon». Ellers er det stille på The World.

Satellittbilder av øyene som skulle bli til Kina, viser bare ødeland, sand og stein.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Også fergeselskapet som frakter folk fra fastlandet ut til The World-øyene prøver å komme seg ut av kontrakten med Nakheel.
Butikken går rett og slett ikke rundt for dem.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder