FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Bo på hotell høyt oppe i trærne

Av Jacob Lund21.01.12 17:30

Del saken på:

HARADS, SVERIGE (VG) Fra hele verden kommer mennesker til Nord-Sverige for å søke skogens ro i et hotell som er heist opp i trærne.

Det er på vei ned til frokosten i minus 33 grader at vi ser de ferske sporene. -Visst må det være bjørn?

En natt i en tretopp kan gjøre underverker for fantasien. Vi kikker oss rundt og øker farten. Går over sletten der fem elger trasket dagen i forveien, åpner døren til det gamle pensjonatet, kler av oss og tasser småhutrende på strømpelesten inn til dagens første kopp kaffe.

- Good morning! Was it cold tonight?

Datteren i familiebedriften møter oss med lue på hodet og unnskylder språkforvirringen like fort som hun spør.

- Åh, det er så mange engelske gjester her, sier hun og smiler.

Langt til skogs

Vi er i Harads i Norrbotten i Sverige. Du finner neppe stedet på kartet ved første øyekast, men det ligger litt nord for Luleå og Boden i svensk Lappland.

Sjelden har uttrykket «in the middle of nowhere» føltes mer presist.

Det er skog så langt man ser. Skog, åser og en sjø for å være helt presis. Langs en vei mot nord ligger Brittas pensjonat.
Ved første øyekast er det ikke noe merkverdig med stedet.
Men på innsiden skjuler det store, gamle huset, som tidligere var sykehjem, en skatt av en stemning fra en svunnen tid. Her er transistorradioer, grammofoner, gamle aviser og ukeblader. Møbler med patina.

Det så sikkert nesten likt ut for 70-80 år siden, tenker vi, mens vi langer innpå av den hjemmekoselige frokosten.

En noe udefinerbar følelse åpenbarer seg. På kort tid blir man en del av dette stedet.

Det kalles ro.

Men det er ikke for dette vi har oppsøkt den svenske ødemarken. I en åsside bak pensjonatet ligger nemlig Treehotel - og der er der vi har tilbrakt natten.

Arkitekttegnet

Vi har bodd i hvert vårt av de fire unike og arkitektonisk meget spennende rommene (det femte kom etter at vi dro), som alle har det til felles at de henger i trærne, derav navnet.

Fra den spesielle speilkuben (Mirror Cube), en firkantet kloss på fire ganger fire meter kledd i speil tegnet av duoen Tham og Videgård, til fugleredet (Birds Nest) signert Bertil Harström. Tanken er å bygge totalt 24 koier, som vertsparet Lindvall-Jonsson kaller dem.

Les videre under bildet.


I løpet av et drøyt halvår er nyvinningen blitt en attraksjon som lokker besøkende fra hele verden. Mange av dem sånne som oss.

- BBC, CNN og Reuters, New York Times, Sunday Times, Financial Times har alle vært her og laget reportasjer. Nå kommer de store reisemagasinene. Og vi har aviser fra Japan og Kina og Korea som gjør store oppslag. Det har bare utviklet seg av seg selv egentlig, sier Kent Lindvall-Jonsson, den ene halvdelen av verts- og eierparet.

Han forteller hvilken gjennomslagskraft en unik idé kan få i dagens lynraske medieverden.

- Jeg ble intervjuet av CNN i sommer. Nyhetssendingen startet med oljeulykken i Mexico-gulfen, men så var det over til «News from Sweden» og jeg ble intervjuet om «The Treehotel» i fire minutter. Etterpå sendte de en sak om Barack Obama, he he. Den dagen var det 36000 nye besøkere inne på hjemmesiden vår, bare fra USA.

I starten hadde de nesten bare gjester fra utlandet, men nå har det begynt å komme flere og flere svensker også.

Selv om furuskogen i svenske Norrbotten i utgangspunktet ikke høres ut som en drømmedestinasjon, så har man klart å skape noe fullstendig unikt. Å være her er som en blanding av en tidsreise, en uvanlig spennende hotellopplevelse og en fascinerende kunstutstilling. Og pensjonatet der man spiser bidrar til en enestående kompott av moderne, gammeldags, genuint og hipt.

- En del gjør ingenting

Å våkne til soloppgang og sprengkulde utenfor det gedigne panoramavinduet i «The Blue Cone», som tross navnet er et knallrødt hus, ført i pennen av Sveriges kanskje mest kjente nålevende arkitekt, Thomas Sandell, gir en mektig følelse. Sjelden har det vært mindre lokkende å krype opp av sengen. Jeg blir liggende bare å kikke og tenke. Ute høres ingenting. Bare stillhet. Boken forblir på nattbordet.

- Hva gjør de andre som bor her?

- En del gjør ingenting, bare nyter naturen, spiser og drikker godt og tar badstue. Noen står på ski, går på truger, på tur med spark eller rir, kjører med hest og slede eller står på ski bak en hest. På sommeren kan man fiske, padle i kajakk, gå turer.

Les videre under bildet.


Akkurat som på Ishotellet i Jukkasjärvi, 40 mil lenger nord, (som Treehotel nå samarbeider med) er det ingen billig opplevelse å spandere en eller flere netter oppe i trærne. Opp til 4200 svenske kroner kan det koste per natt.

Pluss aktiviteter, drikke og mat, det sistnevnte så enkelt, velsmakende og lokalt at det er verdt en reise i seg selv.

- Vi har bygget noe som er unikt for verden, både designmessig og opplevelsesmessig. Og da tenkte vi at vi må ha en pris som viser at det noe helt spesielt. Ingen som har vært her har klaget på prisen, sier Kent Lindvall-Jonsson.

For kaldt for bredbånd

Det virker ikke som om så mange har klaget på så mye annet heller. Og om man nå skulle ha en innvending, som for eksempel at det utlovede bredbåndet ikke fungerer, så kommer vertsparet raskt med avvæpnende, pedagogiske og lune svar.

- Jeg er lei for det. Men det virker som om det er for kaldt. Det skal tåle minus 20. Men nå i natt var det nesten 35 kuldegrader. Det blir for tøft. Men jeg jobber med å løse det, sier Kent.

Les videre under bildet.


Når vi skal ta badstu viser han oss et kjøleskap med øl, og sier at det bare er å forsyne seg. Slik er det hele veien.
Noe snakk om kvitteringer, kredittkort eller signatur hører vi ikke et ord om før vi står der ved utsjekken og får regningen i hånden.

Gjestene på Treehotel møtes av tillit.

Også var det det der med bjørnensporene. Vi spør en lokal innbygger.

- Absolutt, her fins bjørn. Og i forrige uke var det så varmt at den kan ha våknet og tatt en tur ut av hiet, sier hun.

Kent setter derimot en propp i vår livlige fantasi.

- Aldri i livet. Ikke på denne tiden av året.

Når han ser at vi dårlig kan skjule vår skuffelse, modererer han seg litt og trekker på smilebåndet.

- Meeen ..., man vet aldri. Og kanskje det var et annet, stort rovdyr, eller muligens et ukjent monster man ikke har hørt om en gang?