FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Ta turen til Italias kaffehovedstad

Av Gjermund Glesnes11.09.11 17:53

Del saken på:

TRIESTE (VG) Hvis du elsker italiensk kaffe, bør du ta en pilegrimsferd til Trieste.

Anbefalte kafeer, spisesteder og en bar i Trieste

Det er noe spesielt med Italia og kaffe. Her består frokosten - dagens viktigste måltid påstås det - gjerne av en kaffekopp med melk og en croissant.

De siste årene har italiensk kaffekultur også erobret verden. Vi har fått cappuccino, espresso og macchiato.

Og det som før het café au lait fra fransk, kalles i dag caffè latte fra italiensk.

Ingen steder er forbindelsen til den sorte drikken sterkere enn i Trieste.

BILDESPESIAL: Flere bilder fra Trieste

Ikke bare er byen Middelhavets største kaffehavn, med kaffeuniversitet, årlig kaffemesse og to store kaffehus i Illy og Hausbrandt. Den har også en rekke torrefazzioni, små brennerier som gjerne forsyner kun én kafé med sort gull.

Triestinerne følger opp forholdet. De elsker kaffe. I snitt drikker de dobbelt så mye som gjennomsnittsitalieneren, ifølge byens kaffesammenslutning, Distretto Caffè Trieste.

- Det stemmer nok det. Selv drikker jeg fire-fem kopper om dagen, anslår håndverkeren Massimilliano mens han skyller ned en espresso i La Triestina, en av de tre kafeene han «må» innom hver eneste dag.

Kaffekoder

Så tett er forholdet mellom Trieste og kaffe at byen har egne navn på de ulike variantene.

Cappuccino er det som vanligvis kalles macchiato, espresso med litt melk i en espressokopp.

Caffè in B er espresso servert i et lite glass. Goccia in B er espresso med en dråpe melkeskum. Det andre kaller cappuccino, heter caffè latte. Og «vår» latte? Den kalles latte macchiato.

På menyen til Antico Caffè Torinese står også caffè vienese. Det er espresso med krem.

- Det tror jeg bare drikkes av tyske turister, ler barista Sara Manolia.

Kafeen hennes er en av byens virkelige kaffekatedraler. Bønnene er fra brenneriet til Saras far, og interiøret fra 1915 skal minne om et transatlantisk skip - med edeltre overalt og lysekrone kompleks som en kronjuvel.

Andre steder i Nord-Italia:
Forfatterens beste Venezia-tips || Bergamo - Nord-Italias «ukjente» perle || Stilfulle Madonna di Campiglio || Med eksperthjelp i Mote-Milano

Avkrok

Som de andre klassiske wienkafeene i byen stammer Antico Caffè Torinese fra Triestes gullalder: da den var havneby for Østerrike-Ungarn, og forfattere som James Joyce og Italo Svevo frekventerte byens kafébord.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Da Trieste ble italiensk etter første verdenskrig, var gullalderen over. En kjapp titt på kartet er nok til å se hvorfor:

Hvis Italia er en støvel, er Trieste prislappen. Dermed ble byen havnen Italia ikke trengte.

Bortsett fra til kaffe, da. Etter en tur til Trieste skjønner du at det kan være nok.

Reise dit med bil? Velg riktig rute på bilferien

Møteplass for smaker

Trieste ligger i krysningspunktet mellom Middelhavet, Sentral-Europa og Balkan. Det bærer restaurantene preg av.

I Buffet da Pepi damper det fra duftende svinekjøtt og pølsesnabber rett fra digre kokekar, sennepen står i to femliters krukker og reven pepperrot er anbefalt krydder. Det lille spisestedet åpnet i 1897, og har blitt en institusjon i byen. For en kjapp lunsj kan du prøve en sandwich porzina.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Antica Hostaria da Libero på høyden bak San Giusto-borgen er ikke mindre spesiell. Her er maten mer preget av Kroatia og Slovenia, og menyen fins bare i hodet til de som jobber der. Klientellet er ungt, møblementet er gammelt, og veggene er tjokkfulle av bilder, nips, klokker og beisede treskiver med sentrale årstall fra byens historie.

På begge disse stedene spiser du deg mett for under 20 euro.

Rene låvefesten - midt i byen

For en heftig kveld ute bør du legge turen til L'Osmiza.
Baren er oppkalt som den er etter slovenske gårdsrestauranter, og det lever den opp til. Dette er på ingen måte et sted for fancy kjoler og høye drinker.

Selv om stedet ligger i et smalt smug, lukter det kjeller. Vinen serveres i plastglass og kun én av høyttalerne virker. Men stemningen er enorm. Og hvilken annen bar selger hardkokte egg som nattmat?


Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!