FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Mistenker pilotpromille uten rutinesjekk

01.12.06 08:12

Del saken på:

Luftfartstilsynet mistenker mørketall fordi norske flyselskaper ikke har rutiner for å promilleteste de ansatte før de skal fly.

Knut-Jørgen Næss er andre nestleder i Norsk Kabinforening og har jobbet 27 år i SAS uten å ha blitt testet.

- Når det gjelder alkohol, er det ingen fastlagte kontrollrutiner annet enn det som er pålagt den enkelte gjennom det ansvaret de har med å holde seg edru på jobb, sier Næss til NRK.

Det er ikke godt nok, mener sjeflege Rolf Heimberg i Luftfartstilsynet. Han anslår at det er avdekket i underkant av fem tilfeller med alkohol blant ansatte på norske fly så langt i år, men mener at mørketallene er store:

- Det tror jeg helt sikkert. Det er det berømte isfjellet. Å tro at det ikke finnes mørketall, det ville vært naivt, sier han til NRK.

Ifølge Knut-Jørgen Næss hender det at ansatte regulerer døgnrytmen med piller og alkohol. Men terskelen for å melde fra om en kollega er svært høy, mener han.

- Man skal være veldig sikker. Fordi man ikke umiddelbart kan kontrollere om det er grunnlag for mistanken, kan det gå så lang tid at grunnlaget for mistanken er borte. Og da vil selve rapporteringen nesten slå mer tilbake på den som har rapportert, sier han.