FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Åpner gruveby for Svalbard-turister

Av Mona Langset03.11.15 16:40

Del saken på:

For aller første gang kan turister på Svalbard oppleve det historiske og fremdeles aktive kullgruvesamfunnet Svea.

Helt siden oppstarten i 1916 har Svea vært et lukket industriområde. Det er historisk at hjørnesteinsbedriften på Svalbard nå åpner opp for besøk fra turister fra hele verden.

Store Norske Spitsbergen Kulkompani skal samarbeide med Basecamp Spitsbergen om utvikling og drift av turistvirksomhet i gruvebyen som ligger 60 kilometer fra Longyearbyen.

– Selskapet har over tid sett på muligheter for andre måter å utnytte gruvesamfunnet på, sier administrerende direktør Wenche Ravlo i Store Norske Spitsbergen Kulkompani, til VG.

Turismen betyr også en liten ekstrainntekt for den kriserammede bedriften på Svalbard. Den lever nå på lån fra staten, etter at et stort fall i kullprisene i fjor gjorde det umulig å drive videre uten økonomisk hjelp.

Les også: Glede og lettelse etter Store Norske-løsning

Ifølge administrerende direktør Ravlo vil turistene spise i messa som de ansatte, og bo på et lite rom med bad på en av brakkeriggene, som de ansatte.

Inntektene fra turismen vil dekke noen av kostnadene Svea-samfunnet har for nettopp losji og bespisning.

Les også: Spis gourmetmat på Svalbard!

Snøscootertur

Turistene skal ta seg frem til gruvebyen på snøscooter over tundra og bre sammen med Basecamp Spitsbergen. Selskapet vil kjøre dagsturer hver dag gjennom vinteren.

Fra februar vil det også bli flerdagsturer med overnatting, i kombinasjon med turer til Østkysten hvor det er størst sjanse for å møte isbjørn, og også til Isfjord radio på Kapp Linné.

Avtalen er et testprosjekt som gjelder fra januar til mai 2016.

Det er fortsatt stor kullproduksjon i Svea, og det blir omvisning i hele samfunnet, men foreløpig ikke inne i selve gruven. De besøkende får være med på en historisk vandring.

Overnattingsgjestene lever som gruvearbeiderne, besøker kullkaia og kommer tett på det særegne lille samfunnet.

– Svea er verdens nordligste operative gruvesamfunn, og vi gleder hos til å formidle historien fra svenskenes overtagelse i 1917 til det som i dag er et av verdens mest avanserte gruvesamfunn øverst på jordkloden, sier Steinar Rorgemoen, administrerende direktør i Basecamp Spitsbergen.

Han mener Svea med dette tilfører reiselivet på Svalbard en ny dimensjon, som gir turistene muligheten til å oppleve et fullt operativt gruvesamfunn.

– Dette er innovasjon og nytenkning i en krevende tid for samfunnet på Svalbard, og vi er glade for at Store Norske ser muligheter og er fremoverlente i sin måte å tenke på, sier Steinar Rorgemoen.

Les også: Charlotte lever ut drømmen som Svalbard-guide!

Historisk interessant

Reiselivssjef Ronny Brunvoll på Svalbard jubler over nyheten om at turister for aller første gang får mulighet til å besøke det historiske gruvesamfunnet.

– Dette blir en helt annerledes type opplevelse, hvor man kommer tett på og får se en rekke kulturminner som stammer fra gruvedriften, sier Brunvoll.

Han ser det som naturlig at Store Norske søker etter flere ben å stå på, og synes tanken om turisme er en god vei å gå, spesielt fordi det er så historisk interessant å oppleve en viktig del av Norges historie på Svalbard.

– Jeg var på besøk i Svea selv for en stund siden, og det gjorde inntrykk å se hvor store dimensjoner det er på gruvesamfunnet, sier Ronny Brunvoll

Vil man inn i en gruve for å få en følelse av hvordan livet som gruvearbeider er, arrangeres det turer fra Longyearbyen til Gruve 3, som var i drift fra 1969 til 1996. Gruven ligger i den nordre fjellsiden av Platåberget over Svalbard lufthavn.

På disse turene som går med buss fra Longyearbyen, utstyres man med hjelm, hodelykt og dress, som en ekte gruvearbeider, og får høre levende historier om hverdagslivet til de som jobbet her.

Les også: Historisk dag for frøhvelvet på Svalbard!