FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Slik har du aldri sett København

Av Dag Fonbæk 18.08.15 17:37

  Del saken på:

  KØBENHAVN (VG) Når piknikkurven er fylt til randen av godsaker, oppleves København best fra vannet.

  Opplev kanalbyen med egen båt og piknikkurv

  Lydløst siger den mørkeblå pinik-båten gjennom Frederiksholms Kanal. Frokostgjestene på Kanal Cafeen vinker blidt fra sine «platte-bord» med rødrutete duker.

  Svanene ved uteserveringen enser oss knapt. De japanske turistene oppe på Marmorbroen derimot, zoomer oss inn med kameralinsene sine.

  Sikkert misunnelige, tenker vi, og griper en ny klype kryddersalami fra piknik-brettet.

  Det føles riktig så herskapelig å «sejle» rundt på Københavns kanaler i vår egen båt, med medbrakte godsaker på bordet.

  Piknikkurven er fylt med, ost- og skinke-tapas, hyldeblomstsaft, noen avkjølte bayere og en flaske med rosa bobler.

  Så unorsk, dejlig og dansk som det kan få blitt.

  Les også: Matguide til Køben

  Til Oslo?

  Med båten leid på timebasis hos GoBoat på Islands Brygge tøffer vi langsomt rundt i Københavns kanalsystem på egen hånd – forbi Operaen, Gammel Strand, soltilbederne på Papirøen og Christianias grønne bredder.

  Nykomlingen GoBoat har tatt københavnerne med storm:

  – Vi er nærmest fulltegnet i høysesongen, og planlegger allerede å utvide med flere båter, forteller Kasper Eich-Romme, en av de tre unge seilervennene som står bak det nye båtutleie-tilbudet i Kongens by.

  Så populære er de blå båtene blitt at kameratene allerede har etablert seg i Stockholm og Malmö. Nå snuser de på Oslo også, røper Kasper.

  Miljøvennlig

  GoBoat-prosjektet er utpreget miljøvennlig:

  Plastbåtene som Anders Mørch har konstruert, er bygget av resirkulerte plastflasker.

  Påhengsmotoren er helt lydløs – drevet av solenergi.

  Maten og drikken i piknikkurvene er økologisk.

  Og er det barn om bord, blir de utstyrt med håv, slik at de kan fange opp flytende søppel og tomflasker, og ta det med til land. Etterpå får de miljø-premie!

  Miljøtanken står helt sentralt i alt vi gjør, sier Kasper.

  Kanskje var det nettopp derfor de tiltaksomme karene fikk «go» fra Københavns myndigheter til å etablere båtbryggen sin på Islands Brygge, vis-à-vis «den svarte diamant» (Det Kongelige Bibliotek) midt i byen.

  Langsom seilas

  August-solen steker fra skyfri himmel, og Københavns kanaler er fylt med farkoster av alle størrelser denne torsdagen – fra fargerike kanoer til snekker, cabincruisere, byens gule «havnebusser» og de lange, åpne sightseeingbåtene til Canal Tours.

  GoBoat har utstyrt oss med et kanal-kart med informasjon om noen av severdighetene vi seiler forbi – som Christiansborg Slott, Toldboden, Kastellet og det nye Skuespilhuset vis-à-vis populære Copenhagen Street Food – matmarkedet på Papirøen, der folk slanger seg i fluktstoler på kaikanten.

  Go-båtene gjør maks 3,5 knop (ca. 6,5 km/t), så vi får rikelig anledning til å betrakte den flotte byen og folkelivet langs kanalene.

  Noen steder er det også mulig å gjøre strandhugg.

  Smiler og vinker

  Båten er lett å manøvrere, og seilererfaring er hverken påkrevd eller nødvendig.

  Det er på sjøen som i fjellet og på turstiene i skogen: Folk hilser blidt på hverandre. Det vanker smil og muntre tilrop overalt hvor vi kommer.

  – Vi føler at vi gir det beste ved seilingen til andre, og noe av det hyggeligste vi vet er at folk kommer blide og fornøyde tilbake fra seilasen, sier Kasper.

  – Mange københavnere ser byen sin fra sjøen for første gang, og oppdager dermed nye sider av sitt eget nabolag.

  Båtutleien avler stadig nye ideer fra den tiltaksomme trioen: I sommer har de både arrangert intimkonserter på vannet og sail-in-kino i det smale farvannet bak Dokøen (Operaen).

  – Suksesser som garantert vil bli gjentatt, lover Kasper.

  399 for en time

  GoBoat holder altså til på Islands Brygge – vis av vis «Den svarte diamant».

  Du leier båten så lenge du vil. En time er minstetid.

  Det er opp til deg hvor lenge du vil seile – men i høysesongen er ofte båtene booket opp, slik at du må komme tilbake innen lovet tid.

  En times leie koster 399 DKK. To timer koster 749 og tre timer 899.

  Båten har plass til åtte personer, og booker du på nettet, må du huske å krysse av hvis du ønsker å bestille piknikkurv. Du kan også ta med egen mat/drikke om bord.

  På bøljan blå

  Det finnes flere måter å oppleve København på fra sjøsiden – dog ikke med egen båt og påhengsmotor:

  CANAL TOURS: Med guiding på flere språk kan du ta de lange, åpne sightseeingbåtene til Canal Tour fra både Nyhavn og Gammel Strand. Gratis med Københavnkortet. Turer av ulik varighet tar deg forbi bl.a. Operaen, Amalienborg, «Diamanten» og den lille havfrue.

  KAYAK REPUBLIC: Ved Knippelsbro kan du leie kano og kajakk som er lette å håndtere. Nærmere vannet i København kommer du ikke enn med Kayak Republic. Kravet er at du må kunne svømme og at du er klink edru. Er du under 18 år kan du padle med instruktør.

  I København kan du også mønstre på båter med kaptein og guide. Valgene er flere:

  NETTO-BÅTENE: Også Netto-båtene seiler sightseeingturer på kanalene med startsteder ved Holmens Kirke (nær Børsen) Nyhavn ved Heibergsgade, den lille havfrue og Dan Hostel. I vinterhalvåret seiler de med overvekte og oppvarmede båter.

  HAVNEBUSSENE: Københavns rutebusser er gule. Det er også byens havnebusser, som trafikkerer kanalen mellom Nyhavn, Operaen, Knippelsbro, Holmen Nord og Nordre Toldboden (rutene 991 og 992). Mellom Nyhavn og Papirøen med Experimentarium City og matmarkedet Copenhagen Street Food tar du veslebåten (bildet), som heter rute 993.

  BÅTFARTEN: Seiler sommerstid på de fire småsjøene i utkanten av København-området: Lyngby Sø, Bagsverd Sø, Furesøen og Vejlesø, samt på elven Mølleå. Ta lokaltoget til Lyngby eller buss 184 for å komme dit.