FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Tilbyr «Drømmenatt i Gulag»

05.12.02 07:57 | Oppdatert: 25.02.03 13:14

Del saken på:

«Drømmenatt i Gulag» er et flunkende nytt og helt ekte tilbud fra et russisk reisebyrå hvor du kan spise fangemat og skjelve under tynne ulltepper.

Tilsynelatende helt uten hjelp fra tyristsjefen og hans bakmann Harald Heide Steen jr., har selskapet Permtourist pønsket ut planen om å innrede den gamle straffeleiren Perm-36, som i sin tid huset politiske fanger, til hotell. Men noe luksushotell blir det ikke.

For gjestene skal vandre rundt bak ekte piggtråd, spise ekte fangerasjoner og skjelve under tynne ulltepper i helt ekte nattekulde. Ifølge direktør Tatjana Kursina ved leirmuseet i Perm er hensikten å minne besøkende om Sovjetunionens undertrykkelse av opposisjonelle.

Hensikten med det uvanlige påfunnet er dermed alvorlig nok. Perm-36 huset kjente sovjetiske opposisjonelle som menneskerettsaktivisten Sergej Kovaljov og Nathan Sharansky, som i dag er visestatsminister i Israel.

Da Perm-36 ble stengt i 1987, skal den ha vært den siste leiren som huset politiske fanger i hele Sovjetunionen. Ifølge vestlige historikere omkom opp til 30 millioner mennesker i nettet av straffeleire som gikk under betegnelsen Gulag.