FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Full fres i turist-Trondheim

Av Dag Fonbæk 05.05.05 06:00 | Oppdatert: 05.05.05 09:04

Del saken på:

Trondheim er mer enn Rosenborg, Nidarosdomen og Olav Tryggvason på sokkel. Det skjer alltid noe i byen - midt-Norges møteplass - med 25 000 studenter og et ungt preg.

Mange opplevelser i gangavstand i trønderhovedstaden

Se Trondheim fra sjøen og få ristet rumpa samtidig! Byens klart heftigste og mest fartsfylte attraksjon (bildet) er det nye tilbudet om sjørafting i 60 knops fart på Trondheimsfjorden med hurtiggående gummibåt (opptil 17 passasjerer).

- Om sommeren gjør vi 8-10 turer om dagen, forteller frisksporteren bak fjordrafting.no, Martin Michaelsen.

Ikledd varm overlevelsesdress får du ristet deg på bølgene bak hurtigbåten (!) og kanskje stått på vannski rundt Munkholmen, forteller Michaelsen, som satser på helårsdrift med sin passasjer-raftingbåt, Skandinavias raskeste.

Gratis laksefiske

- Der satt'n, jubler sportsfisker og Bakklandet-beboer Rolf Ree, som fra verandaen sin i Nygata (bildet) bare kan kaste sluken uti Nidelva og trekke stekefisk til middag. For nå er det nemlig gratis å fiske laks og sjøørret mellom Gamle Bybro og Bakke Bro - midt i sentrum av Trondheim.

- Elven har aldri vært renere. Her tar vi fisk på opptil 3 kilo, forteller Ree.

PS: Bilhuset Ola Brun i Kjøpmannsgata leier ut båt og fiskeutstyr.

På solsiden

Trondheim har fått sitt Aker Brygge, som til forskjell fra modellen i Oslo også har kveldssol!

De gamle lokalitetene til Trondheim Mekaniske Verksted på Nedre Elvehavn - knyttet til «sentrum» via en svær gang- og syklebro - er på rekordtid blitt utelivs-Trondheims nye magnet, også for mammaer med barnevogner på dagtid. Dokkområdene er forvandlet til ikke mindre enn 13 restauranter og barer + hotell og et svært kjøpesenter. Utendørs finnes det 1500 sitteplasser, inne er det 500.

- Solsiden har endret Trondheims uteliv, fastslår Lars Vinje (bildet), sjef for fem av etablissementene på byens nye utelivsarena.

Besøker du verdens nordligste trikkeby - som til og med hadde eget trikkeparti i bystyret - skal du selvsagt få med deg en tur med veterantrikken til Gråkallbanen/Sporveishistorisk forening. Hver lørdag om sommeren setter de inn opptil 91 år gamle veterantrikker i rutetrafikk mellom St. Olavs gate i sentrum og Lian i Bymarka (to i timen).

- Veterantrikketurene er populære blant turister, men også byens egen befolkning synes å sette pris på at trikkebyen av og til viser fram sitt historiske materiell, sier Erlend Solem, daglig leder for Gråkallbanen - den eneste gjenværende av Trondheims fem trikkelinjer.

Jødemuseet

Det er en sterk historie som fortelles i den gamle, blå jernbanestasjonsbygningen i Ark. Christies gate 1 - Norges eneste jødiske museum. I tekst, lyd og gripende bilder følger vi bl.a. Trondheims-jenta Cissi Klein (13 år), som ble hentet av norsk politi i klasserommet og sendt til Auschwitz, der hun ble gasset i hjel. Cissi var Trondheims Anne Frank.

Omviser i de mørke, trange museumsgangene, i huset til Det Mosaiske Trossamfunn og verdens nordligste synagoge, er 80-årige Julius Paltiel (bildet), som selv var fange i tyske konsentrasjonsleirer og som med sitt fangenr. 105362 tatovert på underarmen beretter rystende historier om nazistenes fremferd og hvordan fangene hjalp hverandre under dødsmarsjen. Se www.jodiskemuseum.no for åpningstider etc.

Herskapelig

Du har ikke lunsjet i Trondheim før du har satt til livs et høyt patentsmørbrød i Palmehaven (bildet) - byens mest herskapelige og historiesusende spisested i «bakgården» på hotell Britannia. Her har de lunsjet, både britiske dronninger og byens voksne hattedamer siden 1918, rundt springvannsfontenen og flygelet til 40-årsjubilerende Benny.

Jakob Margido Esp hevder han har hentet Flettfrid-replikker over Palmehavens hvite duker. Settingen har vært den samme i alle år, lokalets mauriske interiør tas omhyggelig vare på av selveste byantikvaren.

Sykkelheisen i Brubakken, rett ved Gamle Bybro, er blitt den reneste turistattraksjonen, forteller Trondheims-guide Trine Søraa. Turistene tror ikke det de ser når oppfinneren Jarle Wanvik (bildet) og byens andre pedaltråkkere lar seg skyve oppover den bratte bakken av verdens eneste sykkelheis.

- Flere land, bl.a. Tyskland, Sveits og Sverige, har vist interesse for sykkelheisen, men så langt finnes den bare her i byen, sier Wanvik, stolt over at så mange som 200.000 syklister har brukt heisen siden den kom i 1994.

Jul året rundt

I julehuset Gåsa (Øvre Bakklandet 58) er det jul året rundt, dog ikke like glitrende og «juglete» som vi har sett i andre julebutikker her til lands. På Bakklandet er stilen mer avstemt, og utstillingene skifter flere ganger om året.

- Vi kan ikke ha det samme som alle andre. Kundene er bevisste og betaler for kvalitet, sier Gåsas Dag Rasmussen (bildet) med et par nisser i armkroken.