FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Stupbratt glede i fjellet

Av Mona Langset22.09.15 01:53 | Oppdatert: 23.09.18 00:36

Del saken på:

Via Ferrataer i Valdres, Setesdal, Loen, Lom, Odda, Hemsedal og Gautefall

SYNSHORN, VALDRES (VG) Luft under føttene, luft bak ryggen, loddrette fjellvegger og kribling i magen.

Jernbøylene i Via Ferrataen gjør de vertikale veggene mer enn 1500 meter over havet tilgjengelige for alle som er i alminnelig god form. Bare de tør.

Se oversikt over flere Via Ferrataer i Norge lenger ned på siden.

Camilla (54) og Cathrine (16) Becker fra Oslo tør. Jo høyere mor og datter kommer i østveggen på Synshorn, jo mer ligner M/B «Bitihorn» en lekebåt langt der nede på Bygdinvannet. Underarmene jobber i overhengene. Her får muskler som ikke brukes til vanlig, kjørt seg.

Sikret med klatresele, slynger og karabinkroker er de på vei opp Norges nyeste Via Ferrata.

Den boltede jernveien opp fjellet Synshorn åpnet i juli. Slike klatreruter er vanlige i Sør-Europa, men de siste årene har det kommet flere i Norge. Og de blir stadig mer populære.

Rekord i Loen

En av de mest kjente ligger i Loen. I indre Nordfjord har dette vært en turistmagnet siden åpningen i 2012.
I år har den satt turistrekord, med mer enn 4000 gjester i midten av august.

Les også: Ny pendelbane skal sette Loen og Nordfjord på verdenskartet

Også i Valdres har det vært stor interesse for den helt nye Via Ferrataen.

– Men foreløpig holder vi det litt i det små. Vi startet med en til to guidede grupper med inntil fem personer daglig, men erfarte at vi kunne utvide til ti deltagere uten at det blir for mye venting, sier Tor Erik Grønolen (55).

Han mener at akkurat denne Via Ferrataen, ved inngangen til Jotunheimen, er den råeste av sitt slag i Norge. Høy, bratt, og med noe overheng.

«Livet er herlig» hoier han til damene nedover i stigen.

Og klatrelaget som bare består av damer denne dagen, svarer med store glis.
Mor Camilla har erfaring fra vanlig fjellklatring, og smetter lett som en røyskatt opp jerntrinnene i fjellet.

Datter Cathrine nøler litt i overhengene, men biter tennene sammen og jobber seg videre opp stigen.

For det er nettopp en stige det minner om, jernboltene som er banket inn i fjellet og festet med et helt spesielt lim.

– Dette skal holde i minst 40 år, forsikrer guiden vår, Tor Erik Grønolen.
Han kaller seg selv for «urbefolkning», oppvokst på Grønolen gård som er gjort om til familiedrevet overnattingssted like ved Beitostølen.

Det er han som har vært primus motor for å få en Via Ferrata på Synshorn. Og engasjementet har resultert i to ulike løyper i første omgang. En så enkel at alle som ikke psyker ut på grunn av høydeskrekk kan klare den, og en så vanskelig at han bare lar erfarne klatrere slippe til.

– Jeg ville gi gjestene i området en fin opplevelse, sier han når vi spør hvorfor han fikk fastmonterte bolter i fjellveggen.

– Hvorfor ikke bare la gjesten klatre med tau og løse bolter slik vanlige fjellklatrere gjør?

– Her skal alle få muligheten til å mestre fjellveggen. De som vil klatre med vanlige tau finer sine ruter, sier han.

Les også: Eventyr i høyden || Her kan du teste høydeskrekken || Norges tøffeste turistløype?

Omstridt utvikling

Synshorn i Valdres var den andre Via Ferrataen som åpnet i Norge denne sommeren. Den første var på Straumsfjellet i Setesdal.

Norges Klatreforbund (NKF) liker ikke utviklingen. På nettsiden deres kan vi lese at slike anlegg ikke hører hjemme i norsk historie, natur eller klatretradisjon.

«NKF ønsker å fremme bratt friluftsliv med minst mulig inngripen i naturen. Selv i et fjellrikt land som Norge kan attraktive naturområder komme under press og bli et knapphetsgode.» skriver klatreforbundet i en pressemelding på sin nettside.

– Jeg inviterer gjerne hele klatreforbundet hit så de kan møte alle de glade gjestene som går denne turen, sier Tor Erik Grønolen.

– Via Ferrata er en flott naturopplevelse, og den gjør det mulig for mange å prøve noe de ellers vanskelig kunne gjort. Kanskje inspirerer det også noen til å begynne å klatre eller til å være mer ute i fjellet, sier turdeltager Camilla Becker.

Flere Via Ferrataer i Norge

Valdres
Åpnet 1. juli i år på fjellet Synshorn ved Valdresflya, 12 kilometer fra Beitostølen. En middels vanskelig og en vanskelig rute, totalt tre til fire timer. 370 høydemeter. Aldersgrense 16 år.
Pris: 750 per person. Beito-aktiv.com og Gronolen.no

Straumsfjellet i Valle
Den nye Via Ferrataen i sørvestveggen på Straumsfjellet i Setesdal er Nord-Europas lengste av sitt slag, nesten 1,5 kilometer lang og 550 høydemeter. Bygget i 2014, men offisielt åpnet i juni i år. Seks til åtte timer.
Pris barn 10-14 år: 750 kroner, voksne 1195 kroner. Erfarne klatrere kan leie utstyr for 695 kroner, eventuelt bare betale klatreavgift 395 kroner. Viaferratanorway.no

Himmelstigen til Trolltunga

Like utenfor Odda ligger Himmelstigen Via Ferrata, som er den bratteste veien opp til Trolltunga (bildet). En tøff tur som tar bortimot 10 timer. Starter med syv kilometer sykling og fortsetter med klyving, før du starter på selve Himmelstigen som er 200 meter rett opp, og går den siste biten ut til berømte fjellformasjonen over Ringedalsvannet.

Pris 1050 kroner per person inkludert utstyr. Minimum fire personer. Erfarne klatrere kan ta turen uten guide mot en avgift på 150 kroner. Kan leie klatreutstyr på turistinformasjonen i Skjeggedal eller Trolltunga Hotel. Opplevodda.com

Tysso
Går langs den gamle rørgaten i Tyssedal, og er et lettere Via Ferrata-alternativ i Odda-området. Tre- til firetimerstur. Pris 800 kroner med guide. Opplevodda.com

Les om Tysso Via Ferrata her: Se Odda fra oven


Loen

Klatreruten starter bak Hotel Alexandra, og går opp til fjellet Hoven 1011 meter over havet.
I 2013 ble Via Ferrata Loen utvidet med den 120 meter lange og 35 centimeter brede Gjølmunnebroen. Fra broen er det 160 meter fritt fall rett ned.
I år er Via Ferrata Loen utvidet med en selvstendig 110 meter lang ekstremt vanskelig løype, og en 36 meter lang wirebro.
Forventet tidsbruk på hovedløypen: Seks til syv timer.
Pris for guide og klatreutstyr: 940 kroner Loenactive.no

Lom

Ligger i Breheimen Nasjonalpark. Starter på Nissegarden camping ved Riksvei 15, to kilometer vest for Lom sentrum.

Nesten 1200 høydemeter fordeler seg på 2000 meter klatresti. Den er tidvis bratt, rett opp Lomseggen, men likevel ikke mer teknisk vanskelig enn at den skal være mulig å klatre for hele familien. Eies og drives av Nissegarden camping.

Munkstigen Klatresti

En times kjøretur fra Trondheim, mellom Vanvikan og Leksvik, kan du klatre opp fjellet Munken.
Stien er 950 meter lang. Tre til fem timer. Pris færre enn ti personer: 300 kroner per person. 10 eller flere: 250 kroner. I tillegg koster guiden 1000 kroner, fordelt på alle deltagerne. Munkstigen.no

Hemsedal
Via Ferrataen starter ved Skarsnuten og går til toppen av Røggjin 1260 meter over havet. Tre til fire timer. Pris 600 per person med guide. Også mulig å gå uten guide. Kan leie utstyr hos Hemsedal Fjellsport for 300 kroner dagen. Hemsedal.com

Flekkefjord
Nedenfor Li gård, som ligger i Magma Geopark og drives av Turistforeningen, går det en 300 meter lang sidelengs Via Ferrata langs sjøen. Gratis å bruke.

Åmli
Via Ferrataen på Trogfjell i Åmli, en times kjøring fra Arendal, er over 260 meter lang, og 200 høydemeter. Den er svært bratt, og krever at du er i brukbar form. Tur med guide rundt tre timer. Pris 500 per person. Grupper på minst fire. Boerrebolt@hotmail.com

Birkeland
På Flakk ved Birkeland i Birkenes kommune, Aust-Agder, er det en lett 55 meter lang rute som avsluttes med 100 meter zipline. Det er ingen guiding der, og gratis å bruke. Turen tar rundt 40 minutter.

Gautefall
En av landets første Via Ferrataer ble bygget i fjellveggen på Hegneknuten, like ved Gautefall hotell for rundt ti år siden.
Ruten er i underkant av 250 meter lang, to timers tur.
Guidede turer: brm@kebas.no. Kan også kontaktes via Gautefall-sentralen.no.