FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Nordmenn i kriserammede Hellas:- Var tilløp til amper stemning

Av Camilla Svennæs Bergland 29.06.15 10:49 | Oppdatert: 29.06.15 16:14

Del saken på:

De lange bankkøene ser ut til å fortsette mandag formiddag, og nordmenn i kriserammede Hellas forteller om amper stemning i hovedstaten.

Slik havnet Hellas på randen av konkurs

Køene utenfor minibankene i Hellas hoper seg opp. Flere norske turister VG har snakket med har kjent problemene på kroppen, og det blir ikke bedre av at nær 60 prosent av alle minibankene skal være tomme for penger.

Marita Knutsen Myklebust (23) og samboeren Olaf Odin Gozalez Lopez (27) har feriert i Hellas i to uker. Da de kom til Athen i helgen, fikk de oppleve frustrasjonen til innbyggere og turister.

– I natt var det fortsatt køer ved minibankene, og tilløp til amper stemning. Det var demonstrasjoner i gatene, og flere tagget rundt i området hvor de skrev blant annet «Fuck EU».

I dag setter de seg på flyet på vei hjem, og det er de glade for.

22 spørsmål og svar om pengekrisen Hellas:Alt du trenger å vite

– Vi hadde ikke mer kontanter igjen, så vi gikk til minibanken i går. Da måtte vi innom syv banker før vi fikk tatt ut 40 euro.

Samboerparet oppholdt seg først 11 dager i Naxos, der var ikke bankkrisen like tydelig, forteller Myklebust.

– Der opplevde vi ikke noen problemer, selv om de som jobbet der sa at det var mye mindre turister i år enn hva det pleier å være. I Athen har stemningen forandret seg i løpet av helgen. Og i går kveld og natt var det uro.

Oversikt: Slik havnet Hellas på randen av konkurs

Nysgjerrig?: Dette skjer når et land går konkurs

Maksgrense for uttak

The Guardians korrespondent i Athen meldte søndag kveld at maksgrensen grekerne får ta ut når bankene åpner igjen, vil være på 60 euro – vel 522 norske kroner. Dette gjelder imidlertid ikke turister. Og i en uttalelse som kom mandag formiddag, ble det kjent at børsen i Athen stenger frem til 7. juli.

Kunngjøring om å stenge børsen kom etter at myndighetene beordret stenging av greske banker fram til 6. juli, dagen etter den varslede folkeavstemningen om kreditorenes forslag til redningspakke.

Les også:Her er verdens fineste innflygninger

Bekymrede grekere

VG har fått inn flere tips fra nordmenn som befinner seg i ulike deler av landet, som forteller om både bensinmangel og bankproblemer. Enkelte skriver også at de har problemer med å få betalt med kort på restauranter og i butikker, mens andre igjen forteller at de foreløpig er uberørt av krisen.

Les også:Hamstrer penger og mat

Jan Erik Mustad og familien er på ferie på øya Lesbos, et sted hvor familien har feriert de siste 15 årene. Hittil har de ikke sett noe til de lange køene.

– Vi tok ut penger som normalt i går kveld. Det var noe kø, men foreløpig kan det virke som om det er grekerne selv som er mest bekymret. Men hvis panikken sprer seg i landet kan det være vi også blir rammet.

Han forteller at situasjonen har endret seg en del for øya den siste tiden.

Skal du på Hellas-ferie?Her er ekspertenes pengeråd

– Båtflyktninger som kommer fra krigsherjede Syria, og bankkrisen har satt sitt preg på lokalbefolkningen. Vi merker at det er en usikkerhet blant grekerne. Og det er jo foreløpig usikkert hva langtidseffekten av dette vil være, sier han.

Slik havnet Hellas på randen av konkurs

1. Gjelden

På 2000-tallet brukte den greske regjeringen mye mer penger enn andre land.

– Hellas har brukt for mye penger gjennom en årrekke, og det har ført til et høyt kostnadsnivå og liten eksportsektor. Forskjellen er at Hellas ikke har hatt oljeinntekter, men lånt penger istedenfor, sier professor Steinar Holden ved UIO til E24.

De har også problemer med korrupsjon og ineffektivitet

2. Problemene lå skjult

Høy BNP-vekst førte til at offentlig gjeld var stabil som andel av BNP, til tross for betydelig underskudd på statsbudsjettet. Juksing med statsbudsjettet bidro også til å skjule hvor store underskuddene og gjelden faktisk var.

3. Underskudd på alle kanter

De har hatt underskudd i både privat og offentlig sektor.

Etter at Hellas ble med i eurosamarbeidet i 2001 falt rentenivåene i Hellas og mange andre land mer enn de burde, samtidig falt lønningene i landet noe.

Les mer på E24

LES KOMMENTAREN:Fra økonomisk til politisk krise