Helårs hundekjøring i Helsingfors

INNENDØRS-LAPPLAND: Hundespannet stormer i vei, og italienerne på sleden fryder seg. Bakpå sørger Valentijn Beets for at bikkjene holder seg i løypen - mens Roberto og Antonia fra Roma (nærmest) er neste par ut på sledetur i «innendørs-Lappland». Snart får snøhallen også grønt «nordlys» i taket. Foto: Øyvind Nordahl Næss

Her løper de så snøen spruter - innendørs

HELSINGFORS (VG) I den finske hovedstaden kan du kjøre hundeslede så snøspruten står - året rundt.

Først kom Mummitrollene. Så gjorde de julenissen til sin - og erklærte seg som «Nordens design-hovedstad».

Nå har de også flyttet Lappland til Helsingfors - og tilbyr ellevill hovedstads-snøkjøring med hundeslede, iglo-overnatting og kalde isglass-drinker - året rundt.

Finnene får det til, tenker vi når 16 løpesugne trekkhunder uler mot oss og røsker utålmodig i sledetauene, iltert ventende på at vi skal få kneppet igjen termodressen og tatt plass i sleden.

Så raser kobbelet i vei, anført av lederhunden «Mango» - så snøspruten står i ansiktet på oss.

Og vi er altså innendørs!

Bak på sleden står erfarne Erkki med rimfrost i kinnene. Men bikkjene finner selv veien.

FORNØYDE HUNDER: Bikkjene i innendørs-Lappland utenfor Helsingfors er godmodige og liker å bli kjælt med. Her er det Giuseppe fra Bari og lederhunden «Mango» som har funnet hverandre. Foto: Øyvind Nordahl Næss

Langs rundløypa har de plantet grønne «juletrær» i snøen. Sporene fører oss til lavvoer, stakittgjerder og et skilt med «Husky Parking Only».

Flest utlendinger

Vi ser at bikkjene trives. Runde etter runde - hele dagen lang - spurter de ufortrødent rundt i innendørs-vinterlandet «Unique Lappland» - med varmedress-innpakkede turister og cruisepassasjerer bak på sleden.

- Utlendingene er i flertall, mye fordi cruise-arrangørene og turoperatørene har oppdaget oss. Vi sliter litt mer med å få Helsinkis egne innbyggere inn i vinterlandet, medgir Lappland-sjef Sami Päivike.

For byens egne er vinter og snø neppe like eksotisk.

Gammel ski-hall

Hundekjøringen foregår innendørs i en konkursrammet ski-hall, der temperaturen er minus tre året rundt.

I VILL FART: Bikkjene er nesten ikke til å holde igjen når de ser en blå termodress. Runde etter runde flyr de som gale - og farten er det ingenting å si på. Foto: Øyvind Nordahl Næss


For å gi turistene nordlys-fornemmelser skal taket i hallen utstyres med massevis av små, grønne ledlights, forteller hundeeier og sjefskjører Valentijn Beets, som har sin egen huskyleir i det virkelige Lappland og sånn sett vet å gjøre innendørs-kjøringen mest mulig realistisk.

- Litt vrient å finne hunder som liker å løpe i ring, så disse her er håndplukket og ekstremt menneskekjære, sier hollandskfødte «Vallu».

100 prosent trygg

Samtidig ber han oss hilse til sin gode venn Rune Johansen i Alta som i sin tid solgte Valentijn hunden «Kurt» - faren til mye moro, skal vi tro den blide hollenderen.

KALDE DRINKER: Etter hundekjøringen serverer Veera vodka i isglass til Lappland-gjestene Foto: Øyvind Nordahl Næss

100 prosent trygg på bikkjene sine lar han turistene kjæle med de firbente - og hundevante Giuseppe fra Bari takker for tuen ved å klø lederhunden «Mango» under øret.

Iglo-overnatting

Innenfor rundløypa ligger iglo-landsbyen man kan overnatte i og en isbar med bardisk og langbord, der søte Veera serverer oss vodka i isglass.

- En kald jobb?

- Det hjalp litt da jeg fikk hansker, ler bardetenderen.

Cruisegjester

Nye grupper cruisegjester velter inn i hallen, alle iført varmedresser og solide støvler, som de får i garderoben utenfor. På en dag kan det komme opptil 10 busser.

STEMNINGSFULLT: Innendørs-Lappland utenfor Helsingfors holder minus tre grader året rundt - og is-baren med langbord brukes blant annet til bursdagsselskaper og kickoff-arrangementer. Foto: Øyvind Nordahl Næss

I dag er det flest spanjoler og italienere. Langt fra alle er vant med snø og is - noe de raskt avslører på sparkstøttingene og tandem-skiene som Sami & co. har plassert blant igloene.

Ungene finner seg akebrett og tester vinterlandets egen sklibakke.

Andre slår seg ned på skinnfeller mens de venter på neste tur.

Bikkjene er klare!

Tett på byen

15 minutters taxitur (circa 30 euro) fra Helsingfors sentrum og Vantaa flyplass finner du innendørs-vinterlandet «Unique Lappland» i en nedlagt industrihall.

FØRSTE: Luca og Danila fra Sicilia sparker for aller første gang. Foto: Øyvind Nordahl Næss


Rundt skal det etter planen bygges en stor sports- og fritidspark.

Inngangspriser til vinterland:
31 euro (233 kroner) for voksne
28 euro (204 kroner) for barn opp til 14.

En natt i iglo-hotellet: 125 euro (911 kroner), inkludert frokost, sauna, dusj og bruk av truger, tandemski, sparkstøtting og akebrett.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder