FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Legg en reise under treet

Av Anne Bergseng17.12.14 05:13

Del saken på:

Jul er høysesong for reisegaver. Turoperatørene selger eksotiske reiser for millioner av kroner rett før høytiden setter inn.

Kjøper dyre reiser i siste liten

Stadig flere vil gi bort en opplevelse i form av en reise i stedet for enda en ting eller duppeditt, viser VGs runde til de store reiseselskapene.

Og jo nærmere julaften man kommer, jo dyrere og mer eksotiske har reisegavene en tendens til å bli.

En annen tendens er at den eldre generasjon spanderer reise på hele storfamilien.

Man kan enten kjøpe et reisegavekort som finansierer hele eller deler av en reise, eller man kan kjøpe en konkret reise til en eller flere personer som julegave.

Informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour forteller at mange slår på stortrommen når de kjøper reisegaver.

– Vi fører heller ikke noen statistikk på det, men det er helt klart store summer i omløp her. Jeg fikk selv en reisegave av moren min til jul i fjor, sammen med storfamilien. Den kom på rundt 100 000 kroner. Jeg har også et vennepar som fikk en reise til Thailand i gave av foreldrene, som kom på langt over 100 000 kroner, og vi ser at dette ikke uvanlig, sier hun.

Hun har inntrykk av at det ofte er besteforeldre som vil spandere en tur på hele familien, enten i forbindelse med en høytid som jul, eller for å feire runde år.

– Det er jo ofte slik at det er de eldre som har best økonomi, og som synes det er ekstra hyggelig å samle hele familien om en felles opplevelse. Å reise sammen på tur kan være en fin anledning til å styrke familiebåndene og skape gode minner, sier Larsen-Vonstett.

Helen Begby, kommunikasjonssjef i Apollo, har samme erfaring.

– Vi ser en stadig økning i salg av reisegaver de siste årene. Mange bestiller også reisegavekort selv på nettet, spesielt rett før jul, sier hun.

Også Apollo ser at det ofte er de godt voksne som spanderer reise på sine etterkommere.

Kommunikasjonsdirektør Tonje Fossum i Ving forteller at de selger tre ganger så mange reisegavekort og reisegaver i desember som ellers i året.

Ving kan også bekrefte trenden om at mange av reisegavene er såkalte «generasjonsreiser».

Få julegaveideer

Her er noen ideer til reisejulegaver som kan passe for noen du er glad i.

Et reisegavekort kan være praktisk. Da kan den heldige selv bestemme hvor og når reisen skal skje. Men du kan også gi bort en bestemt reise. Uansett, her er noen tips til reisegaver.

Cruise i Middelhavet eller Karibia: Cruise blir stadig mer populært, og er en vinner når det gjelder generasjonsreiser. Oppholdene på bøljan blå kommer i mange prisklasser.

Spa på norsk: Norge har mange gode spahoteller, hvor pris og type behandlinger varierer. Quality Spa & Resort Norefjell, Farris Bad i Larvik, Solstrand Hotel & Bad i Os og Grand Hotel i Oslo er blant de beste. Alle selger gavekort, eller man kan booke et opphold.

Romantikk på slottet: På svenske slott og herregårder kan man kjøpe ulike pakkeløsninger, som «romantisk opphold», «gourmetweekend» osv. Flere av dem ligger rett over grensen og har gode priser. Blant mange kan vi nevne Bjertorp, Thorskogs slott, Grythyttans gjestgivergård og Teleborgs Slott.

Fotballreise: Kanskje kjæresten er fotballglad og interessert i en spesiell fotballklubb. Turene arrangeres både av reiseselskapene og av supporterklubbene.

Sol og varme: Gran Canaria og Thailand er populære reisemål når det gjelder reisegaver, forteller turoperatørene. Her kan man booke alt fra en ren sol- og badeferie til temareiser og aktive ferier.

Storbyferie: London, Roma, Paris – eller hva med Krakow? Storbyferier er populært for alle aldersgrupper, og her er mulighetene for aktiviteter og opplevelser utallige.

Langtidsferie: Kanskje besteforeldrene har lyst på noen soluker i Spania, på Kypros eller Kanariøyene. Fås i ulike antall uker og prisklasser.

Villaferie: Hva med å leie et stort hus i Toscana eller Provence til sommeren, som kan huse hele slekta, eller flere vennefamilier? Dette er en økende trend, og stadig flere selskaper tilbyr denne ferieformen.

Sjekk utløpsdatoen på reisegaven!

Det er visse ting du bør sjekke før du gir bort en gave i reise.

De fleste reisegavekortene er gyldige i enten to eller tre år, men dette varierer fra selskap til selskap.

Man bør sjekke at det står en klar utløpsdato på reisegavekortet. Det bør også fremgå om man kan overdra gavekortet til andre, og om det er mulig å ta ut gavekortet i kontanter. Alt dette bør stå på reisegavekortet.