FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Tapp ditt eget øl i Praha

Av Hans Chr. Hansson19.09.09 10:55 | Oppdatert: 11.02.14 14:01

Del saken på:

PRAHA (VG) Her kan du tappe ditt eget øl - og konkurrere med nabobordet om hvem som heller i seg mest skummende brygg.

Skål i Europas pilshovedstad

Vi er i Praha - den stolte hovedstaden i pilsens hjemland. Her drikker gjennomsnittsborgeren 160 liter øl i året og parkerer selv de tørste bayerne.

- Tsjekkia har det beste ølet i verden, sier Erling Becker Aarseth (25), norsk student i Praha.

Til Praha?Last ned gratis reiseguide her

Han skynder seg med å legge til:

- Men å holde tritt med tsjekkerne når de drikker, er ingen lett oppgave.

Sammen med medstudentene Ellen Wang Ræstad (24) og Astrid Teigland (29) har han tatt plass rundt bordet på PUB, Pilsner Unique Bar.

Les også:Tsjekkia - ølens hjemland

Morsomt konsept

Her på den spesielle kneipen i Prahas gamleby har kundene tappekranene rett foran seg. Når de kommer inn logger de seg på, huker tak i seidelen og tapper det de selv vil drikke.

- Konseptet er morsomt. Det gjelder bare å passe på at det ikke blir for mye, sier Astrid. Selv har hun en viktig prøve i morgen og er forsiktig med kranen.

Råd fra Reisepanelet:Shopping billig i Praha

Deilig tsjekkisk mat bestiller kundene seg med noen tastetrykk på skjermen. Når de har fått nok og vil sjekke ut, er det bare å gripe til monitoren igjen, tilkalle kelneren og betale.

- Nå og da hender det at enkelte turister får noen dråper mer enn de trenger. Det gjelder først og fremst unge skandinaver og briter på helgetur, røper innehaver Petr Kerner.

Han poengterer imidlertid at de aller fleste oppfører seg skikkelig.

- Hvis folk blir utidige og aggressive er det «bye bye» med en gang, sier han.

Leser spør:Skal på guttetur. Hvor? Praha?

Hver dag går det 600 til 800 liter originalt Pilsner Urquell-øl gjennom kranene på PUB. På en storskjerm i enden av lokalet kommer det opp hvor mye som er blitt drukket ved hvert bord. I tillegg avsløres det hvor mye kundene på de ni andre PUB-filialene rundt omkring i Tsjekkia har helt i seg.

I kveld er det Liberec som leder, men bord nummer fem her i Praha gjør en så solid innsats at filialen vi befinner oss i snart tar igjen fjellbyen.

Artikkelen fortsetter under bildet

- Vi tar ikke opp konkurransen med dem, er de norske studentene enige om idet nabobordet når 50 halvlitere.

Selv om det er mandag, fylles det opp i lokalet utover kvelden. Når man bor i Praha, er øl en del av hverdagen.

- Det er en helt annen kultur enn i Norge. Her går folk ut på en trivelig bar, spiser og koser seg også utenom helgene, sier Ellen.

- Dessuten er ikke øl bare en ren tørste- og fylledrikk, slik man kan få inntrykk av i Norge. Folk finner seg et favorittøl og stiller krav til at det serveres på en skikkelig måte, understreker Erling. Nordmennene angrer ikke på at de valgte å gjennomføre sine medisinstudier i den tsjekkiske hovedstaden.

- Det er en by som lever. Den er internasjonal og åpen. Det skjer alltid noe, og uansett hva man leter etter, finner man det. I tillegg er byen vakker og prisnivået behagelig, sier Ellen.

24 timer i Praha

08.00 - 10.00: Dra tidlig ut på Karlsbroen. Da vil det være lite folk på den nærmere 600 år gamle broen like ved Prahas gamleby. Deretter kan du bli den første som entrer Sankt Vitus-katedralen oppe på høyden.

10.00 - 13.00: Novomestsky pivovar (nybyens bryggeri) i Vodickova-gaten kan være et startsted. Ølstuene U Vejvodu og U Pinkasuer i gangavstand.

Fra Hradcany, ved katedralen, ta gjerne turen opp til Petrin-høyden. Der finner du Prahas store grønne lunge og vesle eiffeltårn med nydelig utsikt over den vakre byen. Ta gjerne banen ned igjen fra høyden, ikke ulik Fløjbanen i Bergen.

13.00 - 18.00: Lunsj. Klassisk tsjekkisk mat er svinekjøtt med surkål og melboller (knødler). Gulasj eller øl-osten kan være et alternativ. Søk til steder der tsjekkerne går ut og spiser. Der finner du de mest autentiske øyeblikkene og maten slik den skal serveres.

Er været fint, kan en båttur på elven Vltava være noe. Tur med mindre båter går for eksempel fra østsiden av Karlsbroen.
Praha har mange gallerier og museer med nasjonalgalleriet og nasjonalmuseet som opplagte kandidater. I tillegg fins det mindre private gallerier med utsalg praktisk talt i hele Gamlebyen. Også på Karlsbroen fins det mange kunstnere og musikere på denne tiden av dagen.

18.00: Hele byen er stinn av utesteder. Utelivet kan vare til neste morgen, selv om de fleste restaurantene og barene stenger klokken 23 eller 24. Stedet U Zeleneho Stromu ved Karlsbroen holder åpent til kl. 06.

Hva med et besøk i den statlige operaen eller i Obecni Dum, det store vakre representasjonsbygget i jugendstil?

Kirkene i Praha lever et liv mellom børs og katedral. Her kan du oppleve vakre klassiske konserter hver eneste dag. Messe finner sted kun på søndager.