SNØMANN ELLER SANDSLOTT: Det er plass både i Syden og på fjellet i vinterferien. Foto: Foto: Eva Hambach AFP og Drew Anger / AFP

Åtte tips til vinterferien i siste liten

Syden, høyfjell, storby eller sjø. Det er ennå ikke for sent å bestille en reise i vinterferien 2019, enten drømmen er å bygge snømann eller sandslott.

 • Mona Langset

De fleste skolene i Norge har vinterferie en av de to siste ukene i februar, mens noen har den første uken i mars.

Selv om mange har ferie samtidig og mye allerede er bortbestilt, er det fortsatt mulig å finne en reise for hele familien disse ukene.

Snøskulpturfestival

Torsdag 14. februar er det offisiell åpning av den aller første snøskulpturfestivalen på Beitostølen. Dette skal bli et årlig arrangement som starter den førsten helgen i den første vinterferieuken.

Snøkunstnere fra Kina har kommet til Beitostølen og laget fem fantastsike skulpturer av is og snø. Den sjette skulpturen - Norges slott på toppen av alpinanlegget i en snø-utgave som er 8,5 meter høyt, og 35 meter bredt - kommer de til å jobbe med i hele uke åtte, så da kan alle som er på ferie der se at det tar form.

På Beitostølen er det fortsatt ledige hotellrom og hytter både i uke åtte og ni.

VINTERFJELLET: Her er det mange muligheter for den som ikke har bestilt ferien ennå. Foto: Stella Bugge / VG

Vinterfjellet

Vinterfjellet er mer enn Beitostølen. Nå er det på sitt aller flotteste i hele landet, og du trenger ikke eie selv hytte for å tilbringe ferien i hytte der. Det er mange til leie, blant annet gjennom Airbnb, Novasol og Finn reise. Søk på område, velg gjerne nærhet til ønsket alpinanlegg, så finner du mye å velge mellom i ulik, standard og prisklasse.

Et tips hvis du ikke er avhengig av de lengste og bratteste alpinbakkene, er å søke på områder ved mindre alpinanlegg eller helt uten alpinanlegg, men med fine langrennsområder. For eksempel Golsfjellet, Renåfjellet eller Gamlestølen i Valdres. Der får du som regel mer for pengene enn ved de store skidestinasjonene.

Et alternativ kan være å benytte deg av Turistforeningens tilbud og gå fra hytte til hytte på ski.

Vil du ha både alpint og langrenn? VG reise har tidligere skrevet om skistedene der du har begge deler rett utenfor døren. Valget er ditt.

Hotellene på fjellet er heller ikke fullbooket i vinterferieukene. Gjennom hotellsøskesider som Booking.com og Hotels.com finner vi mye ledig blant annet i Hemsedal, Trysil, Geilo, Sjusjøen, Hafjell og Beitostølen. De sistnevnte her har VG tidligere nevnt i en reportasje om gode langrennsløyper for hele familien

TENERIFE: Det er fortsatt ledige pakketurer hit i vinterferien. Foto: Jan Ovind / VG

Syden

Vinterferieukene er tradisjonelt de mest populære Syden-ukene, og det meste er utsolgt. Men den som leter på charterselskapenes nettsider vil finne noe likevel. Det er langt ifra superbillig, men vil du til Syden, kommer du deg dit.

Let deg frem til lenken der det står «Tilbud», «Restplasser» eller «Billige reiser» på nettsidene, og søk på aktuell avreisetid og -sted.

Vi fant flere reiser med fly og hotell til på fra 9000 – 10000 per person i dobbeltrom med avreise i helgen de ukene det er skoleferie i de aktuelle områdene, altså uke åtte i Oslo og uke ni i Bergen.

Rutefly til Gran Canaria med utreise den helgen vinterferien starter kan du nå få til rundt 4000 – 5000 kroner per person.

Prisene er en del lavere hvis du kan reise fra en annen landsdel enn der det er skoleferieuke. For eksempel fra Bergen når det er skoleferie i Oslo, og fra Oslo når det er skoleferie i Bergen. Prisforskjellen er størst for charter, men gjelder også for rutefly. Transportutgifter mellom byene kommer riktig nok i tillegg, men det kan likevel lønne seg.

INNENDØRS: Dette er Troical island like utenfor Berlin. Foto: Mona Langset / VG

Kortreist innendørs-Syden

Du trenger ikke reise langt for å stupe ut i varme bølger etter at barna har gravet deg ned i myk, finkornet sand. Like utenfor Berlin finnes verdens største innendørs tropiske øy med regnskog, strender og levende dyr. I Tropical Island kan du velge å ta et dagsbesøk, eller overnatte som en backpacker på stranden eller leie deg inn i et telt. Innendørs-Syden er bygget inne i en gedigen hall som opprinnelig ble laget for å produsere luftskip.

Et annet sted med sydenstemning hele året er danske Billund, der Legoland ligger. Legoland er stengt i februar, men Lalandia er åpent. Inne i den 10.000 kvadratmeter store hallen finnes både Skandinavias største badeland, og en liten søreuropeisk ferieby med naturtro kveldshimmel over.

INNENDØRS: Den falske himmelen over den søreuropeiske piazzaen i Danmark virker ganske ekte. Foto: Niels Feerup/Lalandia

Storby i Europa

Reiser du til Tropical Island med barna kan dere også legge inn noen dager i Berlin. Byen har en lang rekke museer der regelen er «ikke bare se, men også røre.» Et av dem er MachMitMuseum der barna kan klatre, lage såpe og leke i speilrommet. Et annet er Kindermuseum Labyrinth. For ikke å snakke om Computerspielemuseum.

DATASPILLMUSEET: I alle fall ikke kjedelig. Foto: ullstein bild / Getty Images

Flere storbyer er verdt et besøk i vinterferien. I London er London Eye og Madame Tussauds alltid innertiere for skolebarn. Like ved London Eye ligger også temaparken Shreks Adventure som åpnet i 2015. Husk å bestille inngangsbilletter på nett til alle attraksjonene. Da blir det mindre køståing når dere kommer dit.

London rundt med tenåringene: Fjortiser i eventyrland

Edinburgh, Amsterdam og Paris er også fine byer å besøke med barn. Vi skrev om disse byene i høst, men mange av tipsene gjelder også i vinterferien.

Et annet tips er å legge turen til andre dager enn helgen. Fly for eksempel ut på tirsdag og tilbake på torsdag. Da er sjansen størst for å finne svært billige flybilletter.

FLASHDANCE: Det blir ekstraforestillinger i vinterferien. Her er Heidi Ruud Ellingsen som Alex. Foto: Tovita Razzi, Chateau Neuf

Oslo

I Norges største by er det et stort utvalg av kulturarrangementer og aktiviteter for skolebarn som er hjemme i ferien, og det kan selvsagt de som kommer på vinterferie til Oslo også kan benytte seg av.

Dette er et lite utvalg: På Oslo klatresenter er det klatrekurs for aldersgruppen 10 til 13 og 13 til 16. På Historisk museum kan alle under 18 år være med på middelalderverksted og lage gjenstander slik de gjorde det for 800 år siden. På Teknisk museum kaller de vinterferien for «skaperferie» der gjestene blant annet kan prøve en 3D-printer og laserkutte en egendesignet hodeskalle. I Mathallen kan barn lære å lage laksetaco sammen med kokker fra Kulinarisk Akademi. Les mer på Aktivioslo

Og hvem trenger vel dra til London for Musical? Trollmannen fra Oz har premiere på Chateau Neuf 2. februar. I tillegg blir det ekstraforestillinger av Flashdance i vinterferien.

SOLOPPGANG: På onsdager åpner Wyller-heisen i Oslo Vinterpark allerede kokken 07,00. Foto: Mona Langset / VG

Byen har også er stor utvalg av langrennsløyper og alpinbakker bare en kort trikk- eller busstru fra sentrum: Oslo Vinterpark og Oslo skisenter innenfor bygrensen, og Kirkerudbakken, Varingskollen og Kolsås skisenter like utenfor. For den som liker skøyter bedre enn ski er det mange muligheter, for eksempel Frogner stadion, Voldsløkka og Spikersuppa midt i sentrum

DANSKEBÅT: «Pearl Seaways» på vei ut Oslofjorden. Foto: DFDS

Dra til sjøs

Både danskebåtene og Kiel-fergen har ledige lugarer i alle priskategorier. Og det er alltid stort tilbud av aktiviteter for barn om bord i vinterferie.

Med DFDS kommer du fra Oslo til København, byen som ifølge Lonely Planet er verdens beste by å besøke i 2019. Der kan dere besøke Tivoli som har vinteråpent, science-senteret Experimentarium, eller Nordeuropas største akvarium, Den Blå Planet. Og selvsagt legge inn tid til shopping. Hvis dere reiser tilbake samme dag får dere syv timer i København, men det er selvsagt mulig å legge inn noen ekstra hotellnetter i byen.

Med Colorline kan du ta superspedbåt fra Kristiansand eller Larvik til Hirtshals. Overfarten tar under fire timer. Fra Hirtshals er det kun 40 minutter å kjøre til Skagen eller Aalborg.

Til Hirtshals kommer du også med Fjordline fra Bergen eller Stavanger. Da blir det to døgn til sjøs. To døgn til sjøs blir det også hvis du seiler med Colorline fra Oslo til Kiel.

VG har tidligere skrevet at Forbrukerrådet anbefaler å sjekke priser på flere lands nettsider for å kjøpe fergebillettene der de er billigst.

NORDLYSSAFARI: Nordlysjakt med guide på Kvaløya utenfor Tromsø Foto: Terje Mortensen / VG

Nord-Norge

Kanskje vinterferien 2019 skal bli ferien da barna dine opplever nordlys for første gang? Man trenger ikke være utlending for å la seg fascinere av Aurora Boeralis. Opplevelsen er også stor for norske søringer som ikke er vant til dette.

Det er riktignok ingen garanti for at nordlyset viser seg. Men sjansen øker hvis du setter av minst tre dager på reisemålet og blir med på en organisert nordlysjakt med lokalkjente guider. Uansett har den nordligste landsdelen mange vinteropplevelser som er uforglemmelige, med eller uten nordlys.

Reisen i seg selv kan være en opplevelse hvis du velger Nordlandsbanen til Bodø og Hurtigruten videre nordover.

Les også

Mer om

 1. Kanariøyene
 2. Berlin
 3. London
 4. København
 5. Oslo
 6. Nord-Norge
 7. Vinterferie

Flere artikler

 1. Vinterferie i siste liten

 2. Billigere å fly til Florida enn Kanariøyene i vinterferien

 3. Det beste skiføret er innendørs

 4. Pluss content

  Hytte nær skianlegg? Her er det billigst og dyrest

 5. Alpinanleggene: Sjekk hvor det er snø og hvor det er stengt nå

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder