FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hyttedrøm på budsjett

Av Malene Emilie Rustad17.08.18 12:17 | Oppdatert: 19.08.18 13:19

Del saken på:

En minihytte kan realisere drømmen.

Har du alltid hatt en drøm om å bygge din egen hytte? Minihytter kan være en god løsning for deg som ser at pengene ikke strekker til.

Gøran Johansen bygde sitt eget lille drømmehus på 20 kvadratmeter. Interessen for «tiny houses» vokste da han jobbet med små boliger på arkitektstudiet.

– Men det var først da jeg flyttet fra et 200 kvadratmeter stort hus i Lofoten, til Aurland, at jeg tenkte jeg ville prøve noe helt annet, sier Johansen.

Sparer tid og penger

«Tiny House» var et konsept som tok av i USA etter finanskrisen i 2008. Husene er små, ofte flyttbare og rimelige å bygge. Trenden har videre spredd seg til Australia, Japan, Canada og Storbritiannia. Også i Norge bygges det minihus og hytter.

Sivilarkitekt Kirsti Sveindal startet selskapet Startmicrohousing sammen med ektemann og sivilingeniør Petter Sveindal.

– For minihytter er slagordet: Bo mindre, opplev mer. Mindre hytter krever mindre byggemateriale, mindre vedlikehold og færre ting, som fører til mindre kostnader. Noen velger livsstilen på grunn av miljøhensyn, men de fleste velger dette fordi det frigjør tid og kapital, sier Sveindal og legger til:

– Jeg tror også det er en tendens i disse tider at folk ikke ønsker å bo seg i hjel. De er bevisste på hva de vil få ut av hverdagen. Tid er på mange måter den nye luksusvaren i dag.

Arkitekt Marianne Borgen startet minihyttekonseptet Woody35, og har som hovedmål å serieprodusere en liten miljøvennlig designhytte. Hun opplever stadig flere kunder.

– Vi har stor interesse med mange forespørsler i uken, også fra utlandet. Det er utrolig begeistring for Woody som er nett og rommelig, tross størrelsen. Vi søker en strategisk samarbeidspartner for å etterkomme etterspørselen fremover, sier Borgen.

Budsjett-vennlig

Gøran Johansen bestemte seg for å bygge et minihus i 2014. Han tok utgangspunkt i et budsjett på 600.000. Det skulle inkludere opparbeiding av tomt, samt vann, avløp og strøm.

– Jeg endte til slutt på litt over 650.000 kroner, noe som er relativt dyrt i forholdet til m²-prisen. Men boligen har en høy standard, med laftede stokker av kjerneved fra et lokalt sagbruk, trefiberisolasjon og heltregulv, og takpanel behandlet med naturolje, sier Johansen og legger til:

– Å bygge miljøvennlig koster fortsatt litt mer, men du får så mye mer igjen for det.

Johansen fikk god hjelp av innleid snekker, rørlegger, elektriker og graver.

– Jeg ser at flere tilbyr ferdig leverte minihytter på 24 m² til 400.000 kr, og det er kjempebra. Det kommer flere aktører på banen nå, med flere små modeller. Det er likevel viktig å være bevisst på hva du ønsker av kvalitet, og eventuelt hva du kan gjøre selv for å kutte kostnadene, sier Johansen.

Før du bygger hytta, må du sørge for at du har et sted du kan sette den. Selv leide Johansen plass på en tomt sammen med en annen familie. Han vurderer nå å kjøpe sin egen tomt i Aurland til rundt 200.000 kroner.

Hvordan starte prosessen

Sivilarkitekt Kirsti Sveindal anbefaler å tenke omvendt når du bestemmer deg for å bygge minihytte.

– Ikke dra frem smørbrødlista og tenk på hva du vil ha, tenk på hva du kan klare deg uten, sier Sveindal.

– Du må velge smarte og arealeffektive løsninger. Det er også viktig å tenke bokvalitet; skal en bo godt på lite areal, mener jeg at en må kompensere med ekstra takhøyde. Sammen med gjennomlys får en gode boliger som oppleves som luftige og romslige, sier Sveindal.

Sveindal tipser også om å ha gode oppbevaringsløsninger og velge gode materialer.

– Et godt gulv er en god investering! Og sjekk bestemmelser der du skal bygge. Den største utfordringen er ofte reguleringsbestemmelsene der hytta skal stå, sier Sveindal.

Vær delaktig

Johansen råder til å bygge hytta selv, om det er en mulighet.

– Vær i alle fall delaktig i utforming og løsninger sammen med noen som har kompetanse på dette. Selv med hytter, vil en få veldig mye igjen for å faktisk ha vært med på å utforme og definere det rommet en skal tilbringe en del tid i, sier Johansen.

Om du ikke er «handy» av deg eller har interesse for å bygge, finnes det flere aktører som tilbyr små enheter.

– Bruk tid på å se på de forskjellige løsningene som tilbys, og velg alltid noe med kvalitet, og med et miljøfokus, enten det er lokalprodusert, eller har et økt fokus på miljøvennlige materialer, sier Johansen.

Fem grunnleggende prinsipper

Som arkitekt har Gøran Johansen jobbet seg frem til fem grunnleggende prinsipper, som han mener bør ligge til grunn for bosituasjonen.

1. Enklere hverdag – enklere liv

Det handler om å forenkle de gitte rammene i hverdagen en fort faller innenfor. Fleksibiliteten til å kunne reise mer, flytte på seg og bo i omgivelser som er tilpasset visse tidsrom. Ved å ikke binde seg begrenser du ikke mulighetene som finnes.

2. Færre ting – begrenset forbruk

Å ha et lite hus eller hytte avgrenser behovet for å eie ting. En må tenke mer kreativt. Hva kan jeg få plass til? Hva trenger jeg? Hva kan jeg låne av andre? Hva kan jeg dele? Vi lever i et forbrukersamfunn med en økonomi som er tuftet på å hele tiden ha vekst og økt forbruk.

3. Ut i naturen – mer tid utenfor hjemmet

Vi tilbringer mellom 80–90 prosent av døgnet innendørs. Nedskalering av innerommet til det mest nødvendige gir en større mulighet for å utnytte rommet utenfor hjemmet; hagen, nabolaget, sentrum og naturen.

4. Helheten og ansvaret – bærekraft i økonomien, økologien og samfunnet.

Boligen har blitt viktigere som investeringsobjekt enn som et godt hjem. Det er ikke lenger for alle å ta opp lån til egen bolig, fordi det har blitt for dyrt. Samtidig blir det mer og mer viktig å tenke på hva man bygger med og hvordan, både for miljøet, inneklimaet og helsen.

5. Bevisstgjøring – muligheter og virkninger.

Det er viktig å tenke på at dette er en prosess hvor målet i seg selv er de valgene en tar langs veien. Planlegging er viktig, men den har liten verdi om man ikke iverksetter den.

Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan bildet ditt bli repostet av oss.