KRYSTALLKLART: Vannet i Egeerhavet er omtrent helt uten alger, og er derfor klart som et akvarium. Her fra en liten badebukt på Datca-halvøya. FOTO: NILAS JOHNSEN

Tyrkernes «hemmelige» badeparadis

DATCA (VG) Glem trengselen langs den tyrkiske Middelhavskysten. Dra heller til strendene tyrkerne selv sverger til, langs det krystallklare Egeerhavet.

Lukk øynene og forestill deg en øde, kritthvit strand, i en bukt med tindrende klart, turkis hav, en kort spasertur unna en sjarmerende, liten badeby. Den bukten, avbildet øverst i denne saken, kan du få (nesten) for deg selv om du drar til Palamutbuku på Datca-halvøya i Tyrkia.

De fleste nordmenn som drar til Tyrkia sikter seg inn mot området mellom byene Antalya og Alanya. Men mange tyrkere mener at Middelhavet (Ak Deniz på tyrkisk) ikke kan måle seg med Egeerhavet (Ege Deniz).

Her får du en skreddersydd guide til å oppdage noen av den tyrkiske Egeerhavskystens perler:

VAKKERT: Buktene i Datca: Turkis hav der strendene er, asurblått lenger ut. Foto: FOTO: NILAS JOHNSEN

Glem charter, prøv «boutique»

Egeerhavet er noen grader kaldere enn resten av Middelhavet, men er til gjengjeld enda klarere. «Som å svømme i et akvarium» er ingen slitt klisjé, men en presis beskrivelse på mange av badestedene.

De greske øyene i Egeerhavet, som Lesvos, Samos, Kos og Rhodos (for å nevne noen) er godt kjent for de fleste, men den tyrkiske kysten som disse ligger rett utenfor er for mange upløyd mark.

For å oppdage denne kysten anbefales leiebil (selv om det går busser mellom byene), og minst en uke til ti dager. Styr unna all-inclusive hotell og sats heller på små «boutique»-hotell og gastronomiske opplevelser. Den lave kursen på tyrkiske lira gjør at også de litt dyrere områdene er rimelige sett med norske øyne.

Cesme: Kjendisenes tumleplass

Et bra sted å begynne er Tyrkias tredje største by Izmir. Hit flyr du billig på en time med innenriksfly fra Istanbul, og kan ha en leiebil stående klar. Fra midten av juni til begynnelsen av september går det også direktefly fra Oslo til Izmir to ganger i uken. Selskapet heter Sun Express.

TIPS: Både Turkish Airlines, Pegasus og Atlas Air flyr til Izmir fra Istanbul. Pegasus er billigst, men flyr fra den asiatiske siden av Istanbul. Kommer man fra Oslo er det greiest å fly videre til kysten med Turkish Airlines. Det går flere direktefly daglig fra Oslo til Istanbul.

les også

Istanbul utenom turistløypa

Fra Izmir er det én time å kjøre ut til Cesme-halvøya. Cesme er tyrkiske kjendiser foretrukne destinasjon, noe som igjen har gjort halvøya populær blant middelklassen.

Det har ført til at det kan bli trangt om plassen i høysesongen (juli-august), mens det er stille og rolig og like fint på våren (april-mai) og høsten (september-oktober).

Juvelen på Cesme er uten tvil den pittoreske småbyen Alacati. Dette var en gresk landsby frem til befolkningsutvekslingen mellom Tyrkia og Hellas etter at den tyrkiske republikken ble dannet i 1923. Gamle greske steinhus (tas evleri) er omgjort til elegante hotell, og de trange gatene bugner av blomstrende bougainvillea-busker.

– Da jeg åpnet byens første hotell i 1992 kom nesten ingen hit, men nå er det 500 små hotell, med alt fra to til 35 rom. Dessverre har andelen utenlandske turister gått veldig ned, så vi håper det stiger igjen, forteller Zeynep Özis, gründer og eier av Alacati Tas Otel.

– Her i Alacati føler man at man er i en svunnen tid. Forskjellen mellom Middelhavskysten og Egeerhavskysten er valget mellom masseturisme og kulturturisme. Dessuten er Egeerhavet mye friskere og deiligere å bade i, sier hun.

I hovedgaten Kemalpasa Caddesi i Alacati kryr det av restauranter. På de mest populære spisestedene, som sagnomsuste Asma Yapragi, må man bestille god tid i forveien. Men man trenger ikke gå langt ut av denne vrimmelen for å finne koselige smug med kulinariske perler som restauranten «Papazz».

Vindsurferes mekka er stranden ved Alacati-marina, mens andre flokker til Ilica-stranden på motsatt side, der varme kilder når havet. Mange av de fineste strendene på Cesme ligger ved strandklubber. Det koster mellom femti og hundre kroner, men da får du solseng og parasol, tilgang til dusjer og kan bestille mat og drikke servert på stranden.

Gümüslük: For kunstnersjeler

Det tar tre og en halvt time å kjøre fra Cesme til Bodrum, og man kan eventuelt gjør det til en heldagstur ved å stoppe og se ruinene av den antikke byen Efesus på veien.

Selve Bodrum by har mer sjarm enn ni av ti Syden-byer, men er like fullt en ganske travel by. Havnepromenaden har noen meget gode fiskerestauranter, men selv om bystranden er bra, er det mer spennende å ta en kjøretur: Halvøya er spekket med vakre strender der gamle fiskerlandsbyer er blitt til fasjonable badebyer – så dra heller dit.

Annonse fra: Finn.no

Her bor du i Bodrum

En absolutt favoritt på Bodrum er landsbyen Gümüslük, der ruiner fra antikken har gjort det forbudt med overdreven utbygging. En undersjøisk gangsti gjør det mulig å vasse ut til den lille «kaninøya», som ligger rett utenfor den smale strandpromenaden.

I Gümüslük kan du holde deg helt i vannkanten fra morgen til kveld. Kafeer og restauranter langs stranden setter ut solsenger på dagtid og bytter til bord og stoler når det nærmer seg solnedgang.

Når serveringsstedene tenner sine lanterner, ser det ut som om hele Gumusluk er skapt for å gjøre suksess på Instagram. Denne småbyen er tyrkiske kunstneres oase om sommeren, noe som har gitt landsbyen et bohemstempel.

–Jeg har kommet hit hver sommer siden 1979. Holder man seg ved strandkanten, slipper man all biltrafikk. Gümüslük er kjent for sine solnedganger, men jeg står opp tidlig for å se soloppgangen. Da er jeg ofte alene, forteller den tyrkiske forfatteren Selahattin Yildirim (72).

Det finnes flere hoteller, men unngå turistleilighetene som ligger langt fra havet. Gümüslük Otel ligger rett ved stranden, har rimelige rom og et fint svømmebasseng. Den naturlige havnen i Gümüslük har deilig badevann, men selve stranden har grå sand, så for eksempel nærliggende Akyarlar har vakrere strender.

Datca: Finn din egen bukt

Fra Bodrum går det bilferge til neste halvøy, den aller beste: Datca (tidligere kjent som den doriske halvøy). Bildene øverst i denne saken er fra denne utrolig vakre halvøya, der bratte fjell stuper ned i asurblått hav.

Den greske geografen og historikeren Strabon skal allerede i antikken ha lovpriset Datca, med følgende bevingede ord: «Gud sendte sine elskede skapninger til Datca for å leve et sunt og langt liv».

Annonse fra: Finn.no

Her bor du

Datca får færre besøkende enn Cesme og Bodrum, og her kan du virkelig finne roen gjennom hele høysesongen. Både på Airbnb og de fleste hotellsider kan du finne gode tilbud (unntatt på Booking.com, som er stengt for Tyrkia).

Koseligst er det å bo på pensjonat i små strandbyer som Ovabuku, kåret til Tyrkias vakreste av den engelske avisen The Guardian. Prøv for eksempel Poyraz Pansiyon & Restaurant, med vilt god tyrkisk mat og dobbeltrom til 500 kroner natten.

Nærliggende Palamatbuku har avslappet stemning, en lang, hvit strand og flere hoteller, deriblant fasjonable Otel Mavi Beyaz.

Selve Datca by er ikke så spennende, men Eski Datca (gamle Datca), tre kilometer fra stranden, er et vakkert sted å besøke for lunsj, eller å ha som base dersom man har bil og ikke har noe imot å kjøre ut til strendene.

Om du har dype lommer og ønsker å oppleve luksus, private strender, en stilig bar med fancy sushiresturant, styr mot D-Maris Bay hotel, som ligger i en adskilt bukt.

Akyaka: Dra på båttur

Kjører man sørover langs Egeerhavet fra Datca, kan man fly tilbake til Istanbul fra flyplassen i Dalaman i stedet for å kjøre opp igjen til Izmir. Det er en ekstrautgift på 500 kroner for å slippe av leiebilen på et annet sted, men det er det verdt.

Når man kjører ut av Datca-halvøya og i retning Dalaman, kommer man først til Gökova-gulfen. Bratte fjellskrenter gjør at det minner litt om en norsk fjord, og denne store bukten er perfekt for båtturer. Da bør man bo i småbyen Akyaka, som har en travel båthavn. Turer fra havnen til den populære Kleopatra-stranden stopper også på fem andre badeplasser, med treffende navn som «dypt, blått hav».

Annonse fra: Finn.no

Sjekk hotellene her!


En heldagstur med båt, inkludert lunsj, koster ikke mer enn 100–200 kroner. Om morgenen legger en hel armada av båter ut fra havnen, men med unntak av Kleopatra-stranden er resten av badestedene store nok til at man får en eksklusiv følelse.

Tips: Be om å få dra på en av de mindre båtene, og pass på at det er en båt som ikke spiller musikk!

Akyaka ligger i en furuskog der elven Kadin Azmagi møter havet, og har en helt spesiell atmosfære. Ottoman Palace Hotel ligger vakkert til ved elven, mens Baga Hotel ligger litt utenfor byen og har sin egen strand med en flott badebrygge. Bystranden i Akyaka er langgrunn og perfekt for barn, mens i utkanten av byen finner man en strand med vindforhold som skapt for kite-surfing.

En båttur på elven i Akyaka tar 25 minutter og koster 20–30 kroner. Båten glir rolig over det klare vannet med hvit sandbunn og grønne vannplanter. Ikke dra uten å få med deg en slik tur! De barskeste bader også i den kalde elven – herlig oppfriskende og en perfekt avslutning på en lang solferie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder