FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

Haga: Dette er Gøteborgs hyggeligste bydel

Av Camilla Jorddal15.01.18 14:39 | Oppdatert: 15.05.18 13:59

Del saken på:

Gøteborg har mange koselige bydeler, men akkurat nå vil vi tilbringe en dag i Haga. Her finner du kanelboller på størrelse med tallerkener, bilfrie brosteinsgater, og inspirerende butikker og kafeer på hvert hjørne.

GØTEBORG (VG reise) Haga er en av Gøteborgs eldste bydeler og har blitt et svært populært område blant både lokale og turister. Bydelen ligger en liten spasertur fra indre sentrum. Ta utgangspunkt i Haga Nygata, så har du en navigasjonsstripe å forholde deg til. Haga Nygata strekker seg fra områdene Vasastan i den ene enden til Linné i den andre.

I Haga Nygata står gamle trehus på rekke og rad, og alle er fylt med små, sjarmerende butikker og kafeer. Trehusene i Haga er godt bevarte såkalte «landshövdingehus» fra slutten av 1800-tallet med underetasje i mur og de to neste etasjene i tre, opplyser Goteborg.com.

Annonse
Reise til Gøteborg

Unike butikker

Haga er bydelen for unike og små butikker. Her finner du spesialbutikker for hele familien: Fra såpe-, te-, krydder- og olivenoljebutikker til den søte lekebutikken Liten Karin. Du finner også diverse antikvitetsbutikker og flotte, moderne interiørbutikker som Market 29 som både har velkjente merker og håndplukkede skatter.

Få også med deg retro- og vintagebutikken Bepop Antik som selger skandinaviske møbler, lamper og interiør fra tiden mellom 20- og 70-tallet. Her har de alt fra keramikk og smykker, til designmøbler fra velkjente navn som Wegner, Juhl og Mogensen.

Er det klær du er på jakt etter er svenske Twist & Tango verdt et besøk, eller butikken Thrive som satser på merker og designere som tenker grønt til både mann og kvinne.

Fikagata

Det velkjente, svenske fenomenet «fika» er et must når du er i Sverige. Fika er den lille pausen i hverdagen eller helgen hvor du tar deg tid til å koble av med en kopp kaffe og noe attåt - være seg søte bakverk eller et smørbrød. Er det en bydel som er som skapt for fika, så er det Haga.

Her er det nesten en kafé på hvert gatehjørne. Både Kringlan og Le Petit i Haga Nygata er fine plasser for en fika. Er du lysten på god is tar du turen til Råda Gelato. Er du skikkelig sulten finnes det vegetaralternativer som Solrosen og En Deli Haga, eller så kan du gå for sjømat på Sjöbaren.

Om du ikke har tid til å sette deg ned kan du ta en tur innom en pralinsjappe eller kjøpe med deg noe av det Haga er mest kjent for – Hagabullen. Dette er en gigantisk kanelbolle du får kjøpt hos Café Husaren i Haga Nygata, og den er på størrelse med en middagstallerken. Om du ikke har tid til å sette deg ned og nyte en, kan du se stablene av dem i vinduet.

Hyggelige markeder

Haga er en levende bydel, og det er ikke uvanlig at butikkene og kafeene har små utsalg også utendørs. De selger for eksempel bakverk, kaffe, honning og servise. Her finner du også bondens marked om våren og høsten, og det arrangeres et populært marked i ukene før jul.

Å rusle rundt i de bilfrie gatene fra bod til bod er litt som å være i en liten landsby midt i storbyen. I Haga virker folk litt mer avslappet og de fleste har et smil om munnen – i stor kontrast til en dag i Gøteborgs hovedgate, Kungsportsvenyen. Det er gjerne mye folk i Haga Nygata, spesielt på lørdager, men tar du en runde i butikkene etter lunsjtid har det gjerne roet seg ned.

Det finnes ingen hoteller i Haga, men det finnes flere muligheter via Airbnb.