FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hit reiser du i januar

Av Camilla Jorddal09.01.18 15:35 | Oppdatert: 11.01.18 09:57

Del saken på:

Fra å samle D-vitaminer fra skinnende solstråler til vinterdrømmer i Nord-Norge. Vi har snakket med to reiseeksperter om deres beste tips for reisemål i januar.

Januar er den perfekte måneden å rømme landet på, enten du trenger påfyll av sol og varme, eller bare reise vekk for et avbrekk.

Reisejournalistene Vibeke Montero og Erik Valebrokk gir deg sine ultimate januarfavoritter.

Marokko

Afrika høres ofte langt unna ut, men du flyr direkte til Marokko på cirka fem timer – omtrent samme avstand som til Kanariøyene. Velg mellom storbyliv i Marrakech eller livet ved Atlanterhavet i kystbyene Agadir og Essaouira.

Reisejournalist og en av grunnleggerne bak reisebloggen Borte Best, Vibeke Montero, har selv tilbrakt tid i Marokko i vintermånedene.

– Marrakech er som et eksotisk storbydykk hvor du kan vandre rundt i souken, som er et handlestrøk i arabiske og berbiske byer. Vil du oppdage flere sider av dette vakre landet, så er det ni timer å kjøre til Merzougas sanddyner. På veien overnatter du i gamle kasbaher laget av strå og leire, sier Vibeke.

Temperaturene kan ligge rundt 20 grader på dagtid, men det er som oftest kaldere i Marrakech enn ved kysten. Vær obs på at det blir kaldt på kvelden.

Australia

Den 26. januar er det Australias nasjonaldag, og januar markerer forøvrig starten på sommeren «down under».

– Det er jo så deilig å kunne fly fra vinter og holke i Norge til strand og «feelgood»-stemning på den andre siden av kloden, sier Montero.

Hun forelsket seg i Melbourne, som forøvrig er kjent som Australias matmekka, med en gang hun ankom byen.

– «The Melburnians» er utrolig hyggelige og byen er en sjarmbombe full av trivelige smug med designerkafeer, gode restauranter og kule barer, forteller Vibeke.

Temperaturene kan komme opp i 25 grader på dagtid, så her er det bare å pakke med kortermede plagg.

Guadeloupe

Vibeke Montero drømmer seg også tilbake til franske Guadeloupe i Karibia i januar.

– 2017 var en hyperaktiv orkansesong i Karibia, og orkanene Irma og Maria etterlot seg store ødeleggelser. Mange kvier seg derfor for å reise til de karibiske øyperlene, i frykt for at alt ligger brakk. Det mange ikke er klar over er at Karibia har rustet seg opp igjen i rekordfart, forteller hun.

Øygruppen ligner en sommerfugl på kartet, og her har du det beste av to verdener, karibiske strender og livsglede kombinert med fransk mat og helsetilbud.

– Min personlige favoritt er øygruppen Les Saintes, som man tar ferge til fra Guadeloupe. Her går livet i ekstra sakte fart, og det finnes ikke andre motoriserte kjøretøy enn elektriske golfbiler, sier Montero.

Kanariøyene

Nordmenns vinterfavoritt kommer vi ikke utenom som reisemål for vinteren. Både Gran Canaria, Lanzarote, Tenerife og Fuerteventura har deilige temperaturer året rundt.

Reisejournalist Erik Valebrokk tipser om Puerto de Mogán og Maspalomas helt sør på Gran Canaria for sol og gode temperaturer.

– Noen direkte solgaranti får du jo ikke, men du skal ha bra uflaks om du ikke ser den.

Temperaturen på Kanariøyene svinger mer på vinteren enn i sommerhalvåret, men du kan få opp mot 20 grader. Vær obs på at det kan regne en del, men det er fortsatt ikke mange regnværsdøgn på øyene.

– Gran Canaria har også fantastiske turmuligheter i fjellene om du vil røre litt på kroppen mens du er der, sier Valebrokk.

Vil du ha et annet alternativ enn Kanariøyene er også Malaga sør i Spania kjent for behagelige temperaturer i januar med opptil 17 grader.

London

Valebrokk er glad i London og har vært der mye. Han beskriver byen som en lekegrind.

– Vil du ha med deg januarsalget er det nok av storbyer å velge blant, men få steder kan matche det enorme utvalget butikker i London. Varemagasinene Selfridges på Oxford Street og Harrods i Knightsbridge er to gode tips i den forstand at du finner «alt» på et sted, sier han.

Går du er lei av shopping er Valebrokks beste tips å slå seg ned på en av byens mange restauranter eller ta seg en velfortjent øl for å feire dagens fangst.

Lofoten

Vil du holde deg i landet er det ingenting som slår en tur til vakre Nord-Norge i januar. Valebrokk anbefaler Lofoten som stedet du bør dra.

– Her får du full uttelling i form av fantastiske naturopplevelser med «det lille ekstra». Riktignok er det så som så med dagslys så høyt nord på denne årstiden, minner han om.

Ellers mener Valebrokk både Henningsvær, Stamsund og de andre tettstedene som ligger under de dramatiske fjellene er gode alternativer, og minst like hyggelig om vinteren som på sommeren.

– Husk at jo lenger unna bebyggelsen du kommer, jo større sjanse er det for å se nordlyset. De siste årene har det vært spesielt mye aktivitet på sola, hvilket betyr at det er veldig gode forhold for nordlys, så ta turen før enn siden, avslutter han.