FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Fra hippie til hipt i Marokko

Av Ingrid Pop31.08.18 14:49

Del saken på:

Surfeparadis, sjømat og solgaranti. Kystbyen Taghazout i Marokko er reisemålet for deg som vil koble av.

TAGHAZOUT (VG reise) Den engang søvnige fiskelandsbyen i Marokko tiltrekker seg mer turister og surfeentusiaster enn noensinne.

Den har den siste tiden seilet opp som et hett reisemål for surfeentusiaster.

I en vakker riad – et tradisjonelt marokkansk hus med en indre hage, blant oliven- og argantrær fem minutters kjøring fra Taghazout opp mot Anti-Atlas-fjellene, er det dekket på til felles middag for gjestene ved Mountain Riad. Vegetartagine, kyllingtagine, dagens fisk tagine. Det går stort sett i tagine, en nordafrikansk tradisjon hvor maten er tilberedt i en keramikkbolle over kull.

Vi ankommer Mountain Riad etter et noe hektisk reisedøgn. Leiligheten med sjøutsikt i Taghazout vi hadde booket for mange uker siden ble kansellert kvelden før grunnet «kloakkproblemer». Det er dagen før nyttårsaften og all overnatting i Taghazout er fullbooket.

Lett å bli

– Marokko i ett nøtteskall, sier eieren av Mountain Riad Sam Stamper litt oppgitt.

Engelske Sam har fått smake på prisen av å forsøke å drive business i Marokko som innflytter, og mener han har aldret i alle fall 20 år på sine seks år i landet.

Tross mye motgang, ferdigstilte han sitt flotte gjestehus i tradisjonell marokkansk Berber-stil for fire år siden. En gjemt perle, men et knippe tyske, nederlandske og finske turister har likevel funnet veien og skal innlede det nye året sammen. To unge australske surfere har blitt boende i ukevis og jobber for Sam nå og da.

– Det er et utrolig «chill» sted. Det er veldig lett å bare bli, sier Ruben fra Byron Bay.

Vakre detaljer, marokkanske fliser og tepper, en stor takterrasse til soling, avslapning og yoga. Du kan skimte litt av den imponerende kyststripen og de mange mulige surfespotene byen har å by på.

Flott for surfere

Det er først og fremst surfingen som står i fokus i den lille fiskelandsbyen Taghazout, 40 minutter fra Agadir og to og en halv time fra Essaouira. Siden slutten av 1960-tallet har hippier og surfere holdt til her og oppdaget surfeforhold i verdensklasse.

En symfoni av lange linjer strømmer inn fra Atlanterhavet. Her er det fantastiske «breaks» på rad og rekke, som Killer Point, Boilers og Draculas. Det ligger i navnene at disse ikke er å anbefale før du har hatt en god dose fartstid i vannet. Det er mye kraft i omsving og bratte «takeoffs».

Taghazouts mest populære «break» er utvilsomt Anchor Point – en lang høyrevendt «point break», som visstnok Jimi Hendrix skal ha gitt navnet til. Anchor ligger 15 minutters gange nord fra sentrum og ved solnedgang er det full rushtrafikk. Det er sikkert 100 personer på plass, som ligger og dupper i vannet mens de venter på sin tur. Det er likevel en tilsynelatende orden i kaoset, ivrig iakttatt av kanskje like mange publikummere på de mange steinklippene. Men fortvil ikke! Taghazout har noe for enhver surfer og det er et godt sted å lære. I sentrum finner du Panorama og Hash Point for en mildere start.

Vokst til en attraktiv by

– Jeg var her på starten av 2000-tallet og det var nesten ingenting her. Det var kun et par enkle steder du kunne spise, hører jeg fra nabobordet. En engelskmann har nettopp ankommet og er lettere sjokkert over det som møter han.

Taghazout har de siste ti årene gått igjennom en stor transformasjon. Fra å være en søvnig fiskelandsby til å bli en attraktiv turistdestinasjon, og nådde nok sin topp i fjor høst med førsteplass på Conde Nast Travelers liste over «steder en må dra til akkurat nå». Det er naturlig nok mye byggevirksomhet i området, spesielt sørover mot Tamraght. I 2017 kom de to første boutiquehotellene på plass i Taghazout; Surf Marocs Amouage og Munga Guesthouse. Surf Maroc har på sine 12 aktive år i landet bygd et slags mini-imperium i Taghazout – med utleievillaer og leiligheter, yogaretreaten Villa Mandala i sør, i tillegg til hipsterkafeen Cafe Mouja og restauranten L’Auberge.

Ny luksus

Det nye tilskuddet Amouage er en surfe-yogacamp i luksuriøse, hippe omgivelser. Tradisjonelt berberinteriør og marokkanske mønstre møter moderne minimalisme og betong. Alle møbler og tepper er kjøpt inn fra lokale souks eller markeder. Det føles bohemsk og stilrent på samme tid. Det er det perfekte sted å slappe av etter aktive dager i vannet. Uteområdet er fylt med sofaer, puter og hengekøyer, i tillegg kan de skilte med åpen bar – med Taghazouts eneste barlisens, og byr på kald øl og lokal vin.

Fra evighetsbassenget ser du rett over til Anchor Point. Surf Maroc er kjent for å ha de beste surfeinstruktørene i landet. Ved soloppgang og solnedgang kan du strekke ut den slitne surfekroppen. Yogatimene oppe på taket har fantastisk utsikt, og lyden av bølgene som treffer klippene under er terapeutisk i seg selv.

Hippiefølelsen er fremdeles til stede i Taghazout. Atmosfæren er avslappet og skiller seg drastisk fra den intense opplevelsen mange kan ha av Marrakech. Kjøpepresset er så å si ikke-eksisterende, men du kan gjøre gode kjøp i Taghazout, spesielt om du er flink til å prute. Små butikker selger tepper, skinn og det «hypede» skjønnhetsproduktet arganolje. De en gang uglesette Berber-teppene fra den marokkanske landsbygda er i vinden som aldri før og betraktes i dag som designobjekter.

Morgenritualet

Hver morgen spaserer vi langs sandstrendene rett før soloppgang, og drikker en myntete mens vi sjekker ut forholdene ved Panorama. De ivrigste surferne er allerede på plass. Det lukter av sjø og marokkansk krydret mat. Fiskelandsbyen er i ferd med å våkne sakte til liv. Havnen er fylt med Kardemommeby-lignende bygninger i hvitt og blått og fargerike fliser. Noen fiskermenn er på vei ut.

Å gå seg bort i de smale labyrintaktige gatene er som en liten oppdagelsesferd. Det er lett å forstå at Taghazout er blitt så populært.

Her spiser du

Dar Josephine: fransk-marokkansk restaurant med svært hyggelig atmosfære. Uteservering er som en jungel av planter. Her serveres treretters for rett under 100 dihram. Favorittene er løksuppe, kefta tagine – marokkanske kjøttboller i tomatsaus med egg, dagens fisk og sjokoladefondant.

Cafe Mouja: en hipsterkafé med god vegetarmat. Her får du smoothies og hamburgere. Her er det «open mic night» og andre eventer på kveldene.

L’Auberge: her får du tradisjonell marokkansk- og internasjonal mat. Her sitter du på en fin uteservering med utsikt til havnen.

Dette kan du gjøre

Dagstur til Paradise Valley: en oase av små vannkulper, fossefall og palmer.

Surfetimer: i byen finner du flust av surfelærere og surfebasert overnatting. Surfesesongen er best fra november til april.

Yoga: delta på timer eller gjør det selv på stranden.

Tradisjonell hammam: Marokkos svar på spa. Test ut berbermassasje.

Her bor du

Budsjett: Mountain Riad – avslappende stemning, marokkanske fliser og en stor takterrasse til yoga og late timer i solen. Her bor du behagelig.

Luksus: Surf Maroc Amouage – hotellet er innredet med berberinteriør og marokkanske mønstre, likevel er det utrolig moderne. Boutiquehotellet ligger flott til med havutsikt.

Luksus: Munga Guesthouse – et vakkert boutiquehotell med takterrasse og havutsikt. Her bor du i lekre omgivelser og du kan nyte deilig mat på terrassen.

Amouage tilbyr også ulike pakkeløsninger med surfetimer og yoga, eller kun «surf guiding» – hvor ekspertene kjører deg til de beste breakene hver dag.

Nytting informasjon

Kontanter: du kan ikke ta med dihram inn i landet og heller ikke ut. Ta ut kontanter på flyplassen. NB! Taghazout har ikke minibank eller bank, og de fleste steder tar ikke kort. Nærmeste bank er i Banana Village, fem kilometer unna.

Alkohol: vil du nyte et glass på rommet bør du kjøpe med selv fra tax free eller kjøpe i Agadir. Eneste sted med barlisens er Surf Maroc Amouage.

Taxi: avtal pris før du setter deg inn. Hotellene tilbyr ofte å organisere transport fra flyplass for deg. Fra Agadir til Taghazout bør det ikke koste mer enn 300 dihram.

Lei bil fra lokal bilutleie: 250–300 dihram per dag.