JULESTEMNING: I Budapest er det flere julemarkeder. Her fra torget Kossuth Lajos. Foto: Zsolt Czegledi /EPA

Dette er noen av de rimeligste julemarkedene i Europa

Det er flust av julemarkeder rundt om i Europa, men enkelte er rimeligere enn andre.

Hvis du ikke har ubegrenset med penger å bruke på gløgg, pepperkaker og håndstrikkede votter, har det britiske postvesenet gått grundig til verks for å finne ut hvilken by og julemarked du får aller mest for pengene.

De har satt opp en liste over hva man bruke penger på når man er på ferie før jul. De har deretter samlet prisene fra de ulike byene og regnet ut hvor mye det koster deg å være på ferie der.

De har tatt utgangspunkt i følgende:

  • Fire kopper med kaffe
  • To måltider med treretters meny for to inkludert en flaske vin
  • Transport fra flyplass til sentrum
  • Fire glass med gløgg på julemarked
  • Fire pepperkaker på julemarked

Kostnader knyttet til overnatting og flyreise er ikke inkludert i oversikten vi siterer, siden priser på begge deler vil variere mye både ut fra standarden du velger, hvor du drar fra og når du velger å dra.

Her er topplisten, regnet ut fra valutakursen 18.11.19:

1. Praha, Tsjekkia: 1415 kroner

Praha kommer ut som det stedet hvor det er aller billigst for mat og drikke – inkludert den rimeligste gløggen. Ifølge undersøkelsen får du hele fire glass med gløgg for under 90 kroner på julemarkedet i Praha. I Praha er det et stort og sjarmerende julemarked i Gamlebyen.

JULEMARKED: I Praha er det et stort julemarked i Gamlebyen. Foto: Martin Divisek/EPA

2. Budapest, Ungarn: 1780 kroner

I Budapest er det flere julemarked rundt om i byen, men det aller mest kjente er julemarkedet på torget Vörösmarty. Skal du være ekstra prisbevisst er det lurt å ta turen til de litt mindre julemarkedene – julestemningen kommer garantert uansett.

SKØYTEBANE: På julemarkedet i Budapest er det en skøytebane pyntet med julelys. Foto: Balazs Mohai / EPA

3. Krakow, Polen: 1804 kroner

Krakow er av mange ansett som Polens vakreste by, og huser også landets største julemarked. Julemarkedet er på en av byens store og kjente markedsplasser, Rynek Glowney i gamlebyen. Her får du gløgg og pepperkaker til rimelige priser, og levekostnadene er også lave.

4. Zagreb, Kroatia: 1828 kroner

Hvis du bare forbinder Kroatia med strandferie må du tenke nytt – hovedstaden Zagreb er også et julemekka! De har et stort julemarked med noe for alle, med alt fra boder og aktiviteter med partystemning til mer familievennlige aktiviteter som for eksempel skøytebane. Julemarkedet skiller seg også litt ut med sine hvite boder, istedenfor røde eller mørke som er vanlig i andre byer.

JULEMEKKA: Zagreb har et stort julemarked med boder og aktivitet for enhver smak. Foto: ANTONIO BAT / EPA

5. Lille, Frankrike: 1933 kroner

Lille er en by i det nordlige Frankrike, og de har et flott julemarkedet som garanterer julestemning. Ifølge undersøkelsen kan du også gjøre gode julegavekjøp utenfor julemarkedet i Lille. De peker nemlig på at du kan spare penger på alt fra skjønnhetsprodukter, mote og teknologiske duppeditter hvis du kjøper julegavene i den franske byen.

6. Riga, Latvia: 1992 kroner

Kombinasjonen av billig drikke og mat og et stort julemarked gjør hovedstaden i Latvia til et sikkert valg hvis du skal kose deg litt i førjulstiden.

les også

Snart jul: Her får du den gode stemningen

Ifølge Finn er det også rimelige flybilletter til byen, og du kan i skrivende stund reise en helgetur før jul til Riga fra Oslo for mellom 2400–3000 kroner for to personer.

PEPPERKAKER FOR ALLE SMAKER: På julemarkedet i Riga er det pepperkaker i alle former. Foto: Ints Kalnins/Reuters

les også

Ni julemarkeder som sikrer julestemningen

Her er resten av listen:

7. Strasbourg, Frankrike: 2187 kroner

8. Tallinn, Estland: 2198 kroner

9. Berlin, Tyskland: 2214 kroner

10. Wien, Østerrike: 2396 kroner

11. München, Tyskland: 2607 kroner

12. København, Danmark: 2640 kroner

13. Stockholm, Sverige; 3480 kroner

Hvis du ikke vil reise så langt, kan Stockholm og København være gode alternativ, selv om det er litt dyrere for både gløgg og levekostnader. Til gjengjeld kan selve reisen fra Norge være billigere. Du kan for eksempel ta buss som koster fra godt under tusenlappen for tur/retur til Stockholm i helgene fram til jul. Julemarkedet i Stockholm kommer også veldig godt ut når det kommer til pepperkaker, for her kan du faktisk få de julete kakene helt gratis!

KOSELIG: Det er julemarkedet i Stockholm i «Gamle Stan». Foto: Pawel Flato/TT / TT NYHETSBYRÅN

les også

Her er det varmt når du har jule-langfri

Det britiske postvesenet opplyser om at de gjennomførte undersøkelsen i november 2019, og at de har tatt utgangspunkt i priser fra de lokale turistkontorene og kryssjekket med research på Internett. Oversikten gjelder de byene i Europa som har valgt å delta i undersøkelsen.

Kom du i julemodus? Husk at Lucia nærmer seg med stormskritt - her finner du en av Godts aller beste oppskrifter på lussekatter.

Både Finn og VG eies av Schibsted.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder