FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Slik kommer du til fjells uten bil

Av Mona Langset03.10.19 23:20 | Oppdatert: 04.10.19 11:19

Del saken på:

Fjellet kan være på sitt flotteste nå om høsten, selv om vær og føre er lunefullt. Men hverken frykt for glatte veier eller mangel på bil trenger å være til hinder for en fjelltur.

Vi har tidligere skrevet om bynære høstturer i skog og mark. Hvis du heller vil reise til fjells, finnes det mange overnattingssteder som er tilgengelige med rutebuss eller tog. Her er noen av dem:

Valdresekspressen

Med Valdresekspressen kan du komme deg fra Oslo-området til Beitostølen (900 moh.) med alle sine helårsåpne hoteller og utleiehytter. Her kan du gå fine turer i nærområdet, eller ta Valdresekspressen videre mot Jotunheimen. Foreløpig er det fotturføre på Beitostølen, men 1. november blir det også skiføre der. I slutten av oktober begynner de å skuffe ut snøen som er gjemt fra i fjor under presenninger, for å sikre tidlige løyper til langrennsfolket.

12 kilometer nord for Beitostølen ligger Bygdin Høyfjellshotell. Valdresekspressen stopper også der, og på turistforeningshytta Gjendesheim, så lenge de har åpent. Både Bygdin og Gjendeheim stenger etter 6. oktober.

Når Gjendesheim åpner igjen til vinteren, blir det buss fra togstasjonen på Otta.

Trysilekspressen

Norges største alpinanlegg er også populært om sommeren. Trysil satser stort på stisykling, og tilbudet av sykkelløyper i ulike vanskelighetsgrader utvides hvert år. Det er også flotte fotturområder i Trysil før snøen legger seg der.

Trysilekspressen bruker tre timer og 20 minutter mellom Oslo Bussterminal og Trysil, og kjører flere ganger daglig.

Haukeliekspressen

Bussen mellom Haugesund og Oslo stopper også ved Haukeliseter Fjellstue (986.8 moh.). Her, ved inngangen til Hardangervidda nasjonalpark, kan du leie kano og kajakk eller synke ned i en badestamp, og selvsagt kan du gå korte eller lange fjellturer. Du kan for eksempel gå til den selvbetjente DNT-hytta Holmatvatnhytta 15 kilometer unna. Dette er en litt krevede tur. Hytta ligger 1130 moh., på de vide Fidjaflatene med utsikt over Holmavatnet. De sprekeste kan også legge turen om Vassdalseggi (1658 moh.) som er Rogalands høyeste fjell.

Vy ekspress

Med Vy ekspress 146 kan du komme til blant annet Vågå, Lom og Skjåk i Gudbrandsdalen, og videre til Grotli (925 moh.), som ligger midt mellom nasjonalparkene Reinheimen og Breheimen, ved inngangen til Strynefjellet.

Dovrebanen

Tar du Dovrebanen og går av på Hjerkinn, (1017 moh.) står du 150 meter unna Norsk Villreinsenter og Frichs Vandrehjem på Hjerkinnshus. For lenge siden var dette en militærbase. Nå er det et vandrerhjem, hvor det også er mulig å leie sykkel og kano eller gå fotturer. De organiserer også rideturer og moskussafari. Om sommeren kan du også ta skyttelbussen til DNT-hytta Snøheim som ligger litt lenger inn på Dovrefjell.

Nord for Hjerkinn kan du gå av Dovrebanen på Oppdal stasjon (544,9 moh.). Her er det tre helårsåpne hoteller og et godt utgangspunkt for turer i Trollheimen og nærliggende fjellområdet. De merkede stiene starter i sentrum. Herfra kan du gå både lette og tøffe turer. Om sommeren er det også mullig å ta stolheisen til toppen av alpinanlegget og starte turen der. I høstferien går stolheisen i helgene.

Raumabanen

Går du av Dovrebanen på Dombås, kan du ta Raumabanen til Åndalsnes. Denne strekningen, fra Dombås til Åndalsnes, regnes av mange som Norges vakreste togstrekning. I løpet av den 114 kilometer lange turen passerer du spektakulære fjellformasjoner og kjente attraksjoner som Kylling Bru og Trollveggen.

Når du kommer til Åndalsnes kan du gå sherpatrappene opp til fjellet Nesaksla (715 moh.) og ta en selfie på utsiktspunktet Rampestreken over Åndalsnes.

Om sommeren er Åndalsnes også det beste utgangspunktet for å gå den populære turen over Romsdalseggen. Da går det skyttelbuss til startpunktet for turen fra sentrum. Nå har det kommet så mye snø i fjellet at bussen er innstilt for sesongen.

Bergensbanen

Geilo: Med Bergensbanen kommer du lett til Geilo (794,2 moh.) med sine mange helårsåpne hoteller. Geilo er et lett tilgjengelig utgangspunkt for fotturer i fjellet, enten du vil gå rett fra sentrum, ta toget litt videre opp i fjellheimen, eller starte ved Nasjonalparkutsikten på toppen av stolheisen. Det er også mulig å gå over Hardangervidda fra Geilo.

Hallingskeid: Den selvbetjente turistforeningshytta Hallingskeid (1110,1 moh.) ligger bare 200 meter fra stasjonen med samme navn på Bergensbanen. Området er supert for dagsturer, og Rallavegen går like forbi.

Høgabu: Vil du ha en lengre tur, kan du gå av Bergensbanen på Vaksdal stasjon (16 moh.,) eventuelt ta lokaltog til Vaksdal fra Bergen. Fra Vaksdal går du opp Herfindal, de første syv kilometerne er på vei, før det blir drøye fire timers vandring på sti frem til den selvbetjente DNT-hytta Høgabu. Den er en god base for lange eller korte dagsturer i området. Det er også fullt mulig å nyte bålkaffen og slaraffenlivet ved hytta. Tilbake igjen til toget kan du gå via Storafjellet med flott utsikt til Dale.

Midt mellom Oslo og Bergen ligger Finse (1222 moh. Både den betjente turistforeningshytta på Finse og hotellet Finse 1222 har stengt for sesongen, men åpner igjen til vinteren.

Ofotbanen

Ofotbanen er en liten togstrekning mellom Narvik og svenskegrensen, som er med på å gjøre Narvikfjellene lett tilgjengelig for fotturer.

Ta for eksempel morgentoget fra Narvik til Katterat stasjon (373 moh.) Dette er et godt utgangspunkt for turer i området. Turistforeningshytta Vokterboligen ligger bare 30 minutter fra stasjonen. Hvis du vil bo her, må du få nøkkel fra Narvik og Omegn Turistforening.

Men du kan også gå videre til Hunddalshytta, som ligger blant kvasse tinder tolv kilometer lenger sør. Veien dit er stigende, men lettgått, og med stadig flottere utsikt nordover. Fra denne hytta kan du gå flere toppturer i området.

Tips til fjellturen

På høyder over 1000 meter faller ofte den første snøen i månedsskiftet september – oktober. Tidligere denneuken skrev VG at fjelloverganger har vært stengt i perioder på grunn av kraftig snøfall. Høsttur i høyden setter også ekstra krav til forberedelse, utstyr og valg av turer og terreng. Dette er noen tips fra Turistforeningen:

  • Vil du gå fra hytte til hytte nå passer det ofte best å søke de litt mindre utfordrende områdene. Velg turer med kort vei mellom overnattingsstedene og enklere utganger til transport. 
  • Sjekk værmeldingen og forhør deg gjerne om forholdene dit du skal.
  • Velg turer som passer formen din akkurat nå, og som fungerer for hele turfølget.
  • Husk hodelykt og annet viktig utstyr i sekken. Se flere gode tips om utstyr og pakkeliste her. 
  • Ta høyde for tidlig skumring og beregn heller litt ekstra gangtid. Da sørger dere også god tid til peiskos, god mat, samtaler og en bok, som også er en herlig del av høsttur-pakken.