GÅRDSAUKSJONER: Blir stadig mer populært i Sverige. Her på Stenegård i Järvsjö. Foto: Stenegård i Järvsö

Sommertrend i Sverige: Bruktkupp på gårdsauksjoner

Svensk sommer hører for mange sammen med røverkjøp på loppemarkeder. Verdivurderingseksepert spår at gårdsauksjoner blir den nye trenden.

Sommeren er for mange synonym med loppemarkeder og markeder. Men det ikke like mange kjenner til, er gårdausksjonene som skjer rundt i landet om sommeren.

Med økende fokus på bærekraft og resirkuleing er disse auksjonene noe å få med seg. Verdivurderingseksperten Lie Lundberg spår en trend som er både gammel og ny.

les også

Auksjonsommer i svensk bonderomantikk

– Personlig synes jeg det er kjempegøy med gårdsauksjoner, og stadig flere begynner å oppdage dem. Jeg tror det lokker dels fordi det er fantastisk morsomt, og dels fordi du kan gjøre gode kjøp, sier Lie Lundberg fra Sefina Pantbank.

På en gårdsauksjon selges husholdningsartikler fra en eller flere gårder, alt fra møbler og porselen til traktorer og hageverktøy. Målet er ofte å selge alt i løpet av dagen.

– Under en auksjon går det ganske fort for seg, så det er viktig å være tilstede her og nå for ikke å gå glipp av det du er interessert i. Du kan få det veldig billig hvis du er heldig, men det kan også føre til at du betaler mer, sier Lie Lundberg.

Blir en utflukt

Gårdsauksjonene er vanligst i sommermånedene juni, juli og august, og finnes i hele Sverige. For mange blir aktiviteten like mye en utflukt som en mulighet til å se etter gode kjøp. Hvorfor ikke ta med deg hjem en «røverkjøp-boks» som tilbys av og til, der innholdet er hemmelig og prisen ofte lav.

Et tips er å komme tidlig for å rekke visningen som skjer en til to timer før selve auksjonen. Der får du mulighet til å se på objektene og finne ut hva du kanskje vil ha.

– Det er trendy å blande nytt og gammelt, og mange som drar på gårdsauksjoner vil fine nye måter å innrede på.

For å finne din nærmeste gårdsauksjon er det mulig å søke på nett, men informasjonen er fortatt litt analog.

– Jeg har funnet mange gårdsauksjoner via oppslagstavler på parkeringsplasser eller den lokale matbutikken, men mange begynner også å legge ut informasjon på internett, sier Lie Lundberg.

Her er noen av sommerens gårdsauksjoner

  • Hver søndag fra 30. juni til 25. august: Gårdsauksjon på Stenegård i Järvsjö.
  • 22. juni: Inlandsloppan har utendørs gårdsauksjon i Huskölen, Härjedalen kommune.
  • 13. juli: Inlandsloppan har gårdsauksjon på Bengtsgården i Ytterhogdal.
  • 14. juli: JK Auktioner har gårdsauksjon i Ränningsvallen, Härjedalen.
  • 19. juli: Inlandsloppan har gårdsauksjon på Korskrogen, Färila, i Ljusdal kommune.
  • 26. og 27. juli: Arbrå Auktionshall har en todagersauksjon i Tierp, Uppland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder