FLOTT SYN: Nesten 2000 meter over havet er det god utsikt til solnedgangen. Fjelltoppen i bakgrunnen er Teide på Tenerife. Foto: Mona Langset / VG

De fineste solnedgangene på Gran Canaria

Over skylaget skifter himmelen farge fra mørkeblå til lilla og oransje mens solen sender sine siste stråler over Teide på Tenerife langt der ute.

Vi står på Gran Canarias høyeste tilgjengelige fjelltopp, Pico de Las Nieves (1949 moh.). Vi har hørt gjetord om solnedgangen her. Den skal være spektakulær, og nå har vi kjørt den svingete og smale veien til toppen for å se den med egne øyne.

Vi har sjekket tidspunktet for solnedgangen på Timeanddate.com, og kjøretiden på Google Maps. Det gjelder å beregne god nok tid, for når solen begynner å synke på himmelen går den veldig fort ned, og det ville vært kjedelig å komme for sent. Fra Las Palmas tar kjøreturen omtrent en time, fra Maspalomas i sør tar det litt lenger tid.

les også

Opplev landsbylivet på Gran Canaria

Det er overskyet i dag. Heldigvis. Vanligvis vil man helst ha skyfri himmel for å se solnedgang, men her er det motsatt. Når vi kommer over skyene blir utsikten enda mer spektakulær.

Solen står lavt når vi parkerer ved utkikkspunktet nesten ved toppen. Det står flere biler her, og ennå sitter de fleste inni dem og venter med å gå ut. Det er kaldt på nesten 2000 meters høyde når solen har mistet sin varmende kraft fra tidligere på dagen. Først når den glødende kulen begynner å duppe ned i skylaget, kommer de ut av bilene og stiller seg langs steinmuren med kameraer og mobiltelefoner klare.

SELFIE: I solnedgang. Foto: Mona Langset / VG

Vi går videre helt til topps. Bak utkikkspunktet og parkeringen er det to steintrapper opp til det aller høyeste punktet på fjellet. Der er utsikten enda bedre. Vi er ikke alene. Her står et russisk par og tar selfier mot den oransje himmelen, mens en mann på den andre siden kommer med stadig nye begeistrede utbrudd på spansk etter hvert som himmelen skifter fargenyanser.

Panoramautsikt

Fra toppen av fjellet er det 360 graders utsikt. Rett bak oss, i øst, har månen kommet opp. Den har funnet sin plass på den lyserosa himmelen over de høye mastene med parabolantenner inne på det som er militært og stengt område.

MOT ØST: Der er himmelen rosa, mens den er oransje mot vest Foto: Mona Langset / VG

Like til venstre for oss, mot sør, stikker Morro de la Agujereada (1956 moh.) opp av skyhavet. Det er øyas aller høyeste punkt, syv meter høyere enn der vi selv står. Men den toppen bør du ikke prøve deg på hvis du ikke er fjellklatrer med dertil egnet utstyr.

Punket vi selv står på, (1949 moh.) er tilgjengelig for alle som kan gå i trapper.

MORO DE LA AGUJEREADA: Øyas aller høyeste punkt, 1956 moh. Foto: Mona Langset / VG

Rett foran oss, mot vest, stikker et av Gran Canarias mest kjente landemerke opp av skyene, den vulkanske klippen Roque Nublo. Toppen av den befinner deg 1813 meter over havet, og er øyas tredje høyeste punkt. For Gran Canarias urbefolkning var dette et hellig monument, og et rituelt sted for å ofre til solguden.

Enda lenger ut, mot vest, ser vi naboøya Tenerifes – og Spanias – aller høyeste fjell, Teide. Det strekker seg hele 3718 meter over havet.

– Silhuetten av Teide er som et perfekt kvinnebryst, kommenterer en av dem som står ved siden av meg og ser solen synke i skyhavet.

MOT SØR: Klippen Roque Nublo stikker opp av skyene, og langt der ute sees Teide på Tenerife. Foto: Mona Langset / VG

les også

Livsglade Las Palmas

Solen ned i vest

Solen står som kjent opp i øst, og går ned i vest. Det betyr at de beste solnedgangene ser du på vestsiden av øya, eller i nord og sør der det også er utsikt mot vest. Det er mange fine steder å se solnedgangen på Gran Canaria, både på havnivå og oppe i høyden. Her er et lite utvalg:

Maspalomas: Både fra de enorme sanddynene og fra strendene på sørsiden av øya kan du se vakre solnedganger. Bildene blir ekstra fine hvis du får med silhuetten av fyrtårnet Faro de Maspalomas.

Puerto de Mogan: Den tidligere fiskelandsbyen som har blitt en populær turistlandsby på sørvestsiden av øya har også mange fine områder hvor du kan se solnedgangen. Spesielt populært er det å følge stien fra parkeringsplassen ved havnen til litt i utkanten av byen.

Tasarte: I denne lille landsbyen midt på vestsiden av øya kan du spise middag på den lokale kafeen og ta et kveldsbad i det solen går ned i havet.

Güi-Güi-stranden: Stranden uten bilvei midt på vestsiden av øya, som du må gå i rundt tre timer fra landsbyen Tasartico for å komme til, er helt uten lysforurensning. Her er stjernehimmelen spektakulær, og solnedgangen like så.

Mirador del Balcon: Utkikkspunktet litt lenger nord på vestsiden er flott på dagtid, og enda bedre i det solen begynner å synke i havet.

MIRADOR DEL BALCONG: Fint utkikkspunkt både dag og kveld. Foto: Bård Ove Myr / VG

Agaete og Puerto de Las Nieves: Nordvest på øya finner du de to små fiskelandsbyene like ved hverandre. Begge har flott utsikt til solnedgangen. Fra Agaete går også fergene til Tenerife.

Las Palmas: Selv om byen ligger helt i nord, er det også mulig å se solen gå ned i havet her. Ekstra flott er det langs den fire kilometer lange Las Cantras-stranden, der du også kan spise på en av de mange kafeene langs strandpromenaden.

AGAETE: Bildet er tatt på et tidspunkt da calima med sandstøv gjorde himmelen gul i det solen gikk ned. Foto: Bård Ove Myhr / VG

les også

Dette er Norges mest populære bryllupskirke

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise er det mulig at vi reposter det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder