FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Forførende og kaotiske Vietnam

Av Dag Fonbæk 22.11.08 17:49 | Oppdatert: 14.12.18 22:25

Del saken på:

HO CHI MINH CITY/HOI AN (VG) Ut av krigens redsler vokser et nytt og spennende ferieland. Vietnam er både forførende og kaotisk på samme tid - og regelrett innbydende når du tar deg ut i det grønne. Vekk fra storbyens mopedhelvete.

Bare i Ho Chi Minh-byen (Saigon), Vietnams største by med ca. 7 millioner innbyggere, finnes det 5,5 millioner mopeder. For oss virker det som om alle er ute og kjører samtidig.

- De skal på skole og jobb, sier vår kjentmann Diep, vel vitende om at 40 prosent av de unge i Saigon er arbeidsløse og sånn sett mest er «ute og kjører» - på sine MC'er.

Les også:Vietnam - ut av slagskyggen

Kontrasten til det grønne og innbydende landsby-Vietnam er total. Og du skal ikke langt ut fra storbyene Hanoi og Ho Chi Minh-byen før du slås av hvor fredelig, grønt og frodig alt er.

Hadde man ikke kjent til historien og vietnamesernes fortumlede tilværelse, ville vi lett trodd at de alltid hadde levd slik - i fredelig sameksistens, i pakt med naturen, på de grønne rismarkene som i seg selv gir ro for både øye og sinn.

Ut av byen!

Ta deg ut på landsbygda, oppover mot fjellene i nordvest - på landets mange vannveier eller langs Vietnams lange kyst, der sol- og bading kan kombineres med flotte naturopplevelser (djunke-tur på sjøen!) og besøk i historiske byer som Hoi An - en gang sørøstasias viktigste sjøhandelsby, fremdeles med gamle handelshus der du kan gjøre gode kjøp av silke- lin- og bomullstøyer.

Opprett din egen Reiseblogg

Du slås av gjestfriheten, og kan ikke annet enn å la deg imponere av pågangsmotet og rammen for vietnamesernes asketiske livsførsel.

Vepsestimen

Men storbyene Hanoi og Ho Chi Minh-byen er dog innfallsporten for enhver Vietnam-turist, og alle tar vi noen dager her - i det fascinerende mylderet av mennesker, ståk - og mopeder.

Her kan du stille spørsmål til VG/VG Netts Reisepanel

Tar du oppstilling i et gatekryss i Saigon blir du simpelthen fjetret bare av å se på vepsestimen av MC'er som krysser fra alle kanter samtidig i et inferno av tuting og bærting. På uforklarlig vis kommer de seg helskinnet over krysset, alle sammen.

Her er flere artikler om Vietnam

Verre er det med oss fotgjengere. Men heldigvis har Saigon grønne menn(!), såkalt frivillige, utpostert i alle store kryss. Blidt og vennlig geleider de oss trygt over gaten, mens svermen av mopeder ruser seg opp til neste fellesstart.

- Når det virkelig oppstår trafikk-kaos, rømmer også politifolkene, sier Diep.

- Noen tror Vietnam blir «det nye Thailand».

- Det blir meningsløst og altfor billig å si noe sånt, mener Edgar Skjønhals i Orkidéekspressen, en av de største norske Vietnam-reisearrangørene:

- Vietnam står på egne ben og blir aldri noe nytt Thailand. Vietnam er «noe annet», sier Skjønhals.

Vår nære historie

Du kommer ikke utenom krigen når du besøker Vietnam. Den hører til vår nære historie. Vi er vokst opp med Vietnamkrigen.

Selv ute på landsbygda finner du spor av krigens redsler - granater tømt for ammunisjon som nå tjener som blomsteroppsatser i veikryssene.«En gave fra amerikanerne», som vår kjentmann sier.