FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Ikke la deg lure - her er vannet iskaldt

31.03.13 16:13 | Oppdatert: 03.11.13 11:59

Del saken på:

Pungdjevler, ville strender og boblende vin. Øya Tasmania er et eventyr som aldri ser ut til å ta slutt.

Av JOHAN SÖDERLUND (tekst og foto)
I Australias sørligste delstat er vegetasjonen tett. Store stener og snirklete røtter fungerer som en naturlig trappestige langs den bratte stien ned mot Wineglass Bay, Tasmanias vakreste strand. Og, som navnet antyder, formet som et gigantisk vinglass.

Snart hører vi bølgene. Noen minutter senere har ryggsekker og svette plagg blitt byttet ut med badetøy. Vi kaster oss i bølgene og får feriens største sjokk.

Vannet er iskaldt.

Det er lett å glemme at vi ikke er så langt fra Antarktis. Vil man ta et noenlunde varmt bad, må man komme på slutten av sommeren, i februar. Vi er der i begynnelsen av januar.

Perfekt for musserende

Til tross for den ville naturen er det enkelt å vandre rundt på Tasmania. Det er mange muligheter for turer som tar alt fra et par timer til flere dager å gjennomføre. Har du leiebil, er det lett å ta seg rundt til de ulike stiene. Har du litt flaks og en skarpt blikk, kan du se kenguruer. Og kanskje, kanskje et eksemplar av den sjenerte og utrydningstruede pungdjevelen.

Og takket være øyas sørlige posisjon, er forholdene perfekte for å lage musserende vin. Vinsmaking er et deilig avbrekk fra naturopplevelsene.

Metoden for vinlaging kalles «méthode tasmanoise», et tydelig nikk til Champagne og deres «méthode champenoise».

- Ha ha, vi får vel se hvor bra dette er, sier min franske reisekompis Angelique.

Men hennes skeptiske innstilling brytes av et erkjennende «très bon, très bon», når vinbonden Spring Vale byder på sin sprudlevin.

Prøvesmakingen er gratis.

- Det er fantastisk godt. Jeg drikker aldri sprudlende vin, sier Angeliques kjæreste, meksikaneren Ernesto.

Jeg er enig i at dette nok ikke er som ekte champagne, men vi kjøper med en flaske til vårt neste eventyr: Det mektige fjellet Cradle Mountain.

- Drømt om lenge

Det finnes to måter å oppleve Cradle Mountain National Park på. En dagstursvariant, opp på toppen og tilbake igjen. Og en seksdagerstur mellom Cradle Mountain og Lake St. Claire. Cradle Mountain er som en blanding av norske og svenske fjell, med vidstrakte høyfjellsområder og en og annen alpeformet topp.

Akkurat idet vi kommer frem til fjellets fot er disen i ferd med å forsvinne, som gjennom morgenen har dekket fjellets snødekte øvre del. Det ser litt ondskapsfullt ut, nesten farlig, men vi vil fortsatt opp.

På fjellstasjonen nede i dalen har man ikke direkte frarådet folk fra å klare opp akkurat denne dagen.

- Dette har jeg drømt om lenge. Ingenting kan stoppe meg nå, sier min tredje reisekompis, tyskeren Marius.

Vi tar på oss luene og starter den tøffe klatringen opp mot den hvite toppen.

Men det er mange flere eventyr å oppdage på Tasmania: Solnedgangen ved de rødfargede steinene på Bay of Fires, supermiddag i fiskebyen Stanley, i skyggen av den mektige klippen «The Nut» og vandring gjennom regnskogen til Lake St. Claire.

Får du ikke med deg alt, må du reise tilbake.

FAKTA:

Hva er Tasmania?

Tasmania er en egen delstat i Australia, og omfatter hovedøya Tasmania, øygruppene Hunter og Furneaux og Macquarie Island. Hovedstad: Hobart.

Fly fra Oslo til Sydney får du fra cirka 10.000 kroner med SAS, British Airways eller Qantas. Fly fra Sydney til Hobart koster fra cirka 1500 kroner med Qantas eller Virgin Australia. Regn med minst et døgn i flyreise.

Det går busser fra Hobarts flyplass til hoteller og andre sentrale deler i Hobart.

Båt: Fergen Spirit of Tasmania går mellom Melbourne og Devonport, å nordsiden av Tasmania. På den kan du også ta med deg bil. Fra cirka 1700 kroner tur/retur.

Slik kommer du deg rundt

Det enkleste er å leie en bil. Prisene er på norsk nivå, circa 2500 kroner for en uke. Har du ingen bil, er det enklest å booke en buss eller båttur til Hobarts omgivelser gjennom det lokale turistkontoret. Lokalbuss er selvsagt også en mulighet.

Vær forsiktig dersom du kjører bil etter mørkets frembrudd. Det vrimler av ville dyr langs veiene og det er ikke uvanlig å kollidere med en kenguru.

Det er ikke bare vandringen som er enkel og fin på Tasmania. Også campingen er i en klasse for seg. På halvøya Freycinet, nær Wineglass Bay, ligger campingplassen langs en av halvøyas lange strender, Coles Bay, kjent for sine vakre solnedganger.

Hvert telt kan få sin egen lille hage, beskyttet fra vær og vind bak tette busker, men kun et 20-talls meter fra havet.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!