FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Kinesere strømmer til Norge

Av Linn Johansen13.07.15 16:36

Del saken på:

Nærmere 37.000 kinesere fikk visum for å besøke Norge første halvår i 2015. Det er nesten 60 prosent flere enn i fjor.

Dermed er kineserne den gruppen som fikk desidert flest besøksvisum i denne perioden.

Og det kan Reise-Norge være hoppende glade for: Lørdag skrev nemlig VG at kinesiske turister legger igjen overlegent mest penger per dag her i landet.

Kineserne legger igjen nesten åtte ganger så mye penger som de mest sparsommelige, nemlig tyskere og nederlenderne.

Fantastiske folk og fin natur, men dyrt: Dette synes turistene om Norge

I fjor skrev VG at den norske turistnæringen kunne juble over tidenes turistsommer i Norge. Også i år tror bransjen på rekordsommer.

Voldsom økning

– Det har vært en voldsom oppgang i besøksvisum fra Kina i første halvår i år, og det blir spennende å følge med på annet halvår, sier assisterende direktør Birgitte Lange i UDI.

Ut av landet? Her får du mest for pengene

Hun påpeker at det er vanskelig å spå hvorvidt den markante økningen i antall besøksvisum vil vedvare.

– Med tanke på endringene i den kinesiske økonomien nå er det mulig vi vil se en nedgang fremover i visumtallene, sier Lange.

Aksjefall i Kina

For i sommer, samtidig som Hellas har slitt med gjeld herfra til månen, har også kinesiske aksjer vært i fritt fall etter en enorm opptur tidligere i år. Torsdag hentet markedet seg noe inn, etter at kinesiske myndigheter satt begrensninger på kjøp og salg av aksjer.

E24 Aksjelive: Her kan du følge utviklingen løpende

Fagsjef Robert Hval Straumann ved Virke reiseliv og service sier at det er altfor tidlig å si hvorvidt utviklingen i den kinesiske økonomien vil ramme turismen til Norge.

Han påpeker nemlig at det stort sett er kinesere fra den velstående arbeiderklassen, heller enn de mest velstående høyinntektsgruppene, som besøker Norge.

– Generelt har den kinesiske middelklassen vokst enormt de siste årene, og kinesiske arbeidstagere er blitt rikere. Da tar de seg råd til norgesferier, både fordi det er eksotisk her og fordi det gir status å reise hit. Dette er stort sett arbeidstagere, som i motsetning til høyinntektsgruppene kun påvirkes indirekte av aksjeprisene. Dermed er det ikke sikkert at turismen vil gå ned som følge av et krakk i aksjemarkedet, forklarer Hval Straumann.

Sjokkert turist: – Oslo-trikken er 50 ganger dyrere enn i Kina!

Lønnsomme turister

Han sier at kinesiske turister er viktig for norsk reiselivs- og handelsbransje.

– Dette er en veldig lønnsom gruppe som legger igjen mye penger. Både fordi de legger igjen mye i reiselivet ved at de velger kvalitetsprodukter, og fordi de legger igjen veldig mye penger i handel i blant annet luksusbutikker.

Vil du se den kinesiske mur? Pass på at du ikke venter for lenge!

Alle personer fra de fleste land utenfor EU/EØS-området må ha visum for å besøke Norge. Unntakene er et femtitalls land som Norge har individuelle avtaler med.

Mens kinesere er den største gruppen som får innvilget visum i Norge, kommer Russland på annenplass med i overkant av 13 000 besøksvisum.

Ifølge Hval er det imidlertid turismen fra nabolandene som er størst.

– I antall så er svensker, dansker og tyskere mye viktigere enn de asiatiske turistene, sier han.