FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hurtigruten til Russland

Av Dag Fonbæk 01.11.14 12:45

  Del saken på:

  Ikke før har Hurtigruten havnet på britiske hender, så settes kursen østover – mot Russland og Kvitsjøen.

  Det er ikke de ordinære Hurtigruteskipene som skal forlenge reiseruten fra Kirkenes og østover, snarere snakker kystrederiet med russiske reiseoperatører om å lage et cruise i østerled med ekspedisjonsskipet MS «Fram» – Hurtigruteskipet som har spesialisert seg på cruise i arktiske farvann.

  De britiske eierne sier at det nettopp er explorer-virksomheten til Hurtigruten de ønsker å utvikle.

  Det betyr i klartekst nye cruise.

  Til Arkhangelsk

  Russland-cruiset er tenkt å gå til Kvitsjøen – den store bukten i Nordishavet, sør for Barentshavet, skriver Barents Observer.

  På turen rundt Kolahalvøya skal «Fram» besøke Murmansk, Solovetsky-øygruppen og Arkhangelsk.

  Solovetsky-skjærgården blir ofte kalt Barentsregionens «hemmelige perle», mens Arkhangelsk er den største byen i Barentsregionen med mer enn 300 000 innbyggere.

  Møttes i høst

  – Vi har blitt enige om å starte utviklingen av en cruise- reiserute fra Tromsø via Kirkenes til Arkhangelsk, bekrefter Olga Gorelova overfor Barents Observer.

  Hun er nestleder i Direktoratet for turisme og internasjonalt samarbeid i Arkhangelsk-regionen.

  Den nye cruise-reiseruten skal ha blitt diskutert på et møte mellom russiske og norske reiselivsaktører i oktober, og Gorelova forteller at de ser på mulighetene for å innpasse Kvitsjøen-cruiset på «Fram»s seilingsplan i 2017-2018.

  – Håpet er å starte salget av White Sea Cruise neste år, sier Olga Gorelova.

  Charterfly

  Tanken er at cruisepassasjerene skal seile fra Tromsø til Arkhangelsk, og fly tilbake til ishavsbyen med charterfly, mens neste gruppe skipspassasjerer seiler tilbake igjen samme ruten rundt Kola- og Finnmarkskysten.

  Hurtigruten synes planene er spennende, men understreker at et Kvitsjøen-cruise kun er på idéstadiet:

  – Vi ser på mange nye, spennende destinasjoner, sier rederiets talsmann Stein Lillebo til VG.

  - Spennende område

  – Området er veldig spennende, og har kvaliteter som vi ser etter. Det har lange norske fangsttradisjoner, polare og islagte områder, med et dyreliv likt det vi har på Svalbard, legger Lillebo til.

  Før «Fram» kan seile i østerled må mye logistikk på plass.

  – Vi må kartlegge seilingsplaner, sørge for sikkerheten og fremfor alt gjennomføre markedsanalyser for å være sikre på at dette er noe turistene etterspør, sier Stein Lillebo.

  Tilrettelagt

  Barents Observer skriver at Arkhangelsk-regionen de siste årene har investert i bedre infrastruktur for å legge forholdene bedre til rette for turisme.

  Blant annet gjør en ny pir det mulig for mindre cruiseskip å «lande» nær ett av områdets UNESCO-vernede klostre – gjennom historien beryktet for sin Gulag-leir, i dag ett av de helligste stedene for den russisk-ortodokse kirke.

  Eksterne lenker