FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Venezia med ny vri

Av Vibeke Montero (tekst og foto)06.06.09 15:00

Del saken på:

VENEZIA (VG) Absolutt alle artikler om Venezia repeterer til det kjedsommelige at i denne byen skal man miste stedsansen.

Dorsoduro - hjertevarme og lokal puls

Og de har selvsagt rett. Dette er derfor en guide til Dorsodurodistriktet for deg som bare vil gå deg litt vill.

Les også: Fakta om Venezia/Dorsoduro

Annonsørinnhold

Hverdagsrytme

Trodde du at Markusplassen er Venezias hjerte, tar du feil. Arkitektonisk glansbilde og logisk midtpunkt, ja visst. Men hjertevarme og lokal puls finner du mer av på Campo Santa Margarita.

Send inn spørsmål om reise til vårt Reisepanel

Her befinner vi oss på motsatt side av Canal Grande fra Markusplassen. Blafrende bestemorstruser og unger på rulleskøyter dominerer den åpne plassen på dagtid.

Les også:Sjekk ut gondolkongen i Venezia

Venezianerne fryder seg over den uvante muligheten til å løpe, leke og å høre Sirocco-vinden blåse en lett bris i trekronene. En håndfull kafeer serverer kaffe til en langt mer overkommelig penge enn de elegante og pretensiøse stedene med levende musikk på Markusplassen. Og i tillegg til kaffen får du et smil av kelneren, helt gratis!

Partyplass

På kveldstid fylles kafeene av spritzdrikkende venezianere, og plassens benker okkuperes av vennegjenger. Turistene har for lengst funnet veien tilbake til sine turiststier, og er foreløpig uvitende om at det som finnes av feststemning i denne byen skjer nettopp her på Campo Margarita. «Il Caffè» er min favoritt.

På folkemunne kalles den bare «Caffè Rosso» på grunn av den knallrøde fasaden. Her er prisene moderate, proseccoene sjenerøse og kaffen akkurat sånn som man drømmer om på Italiaferie. «Ai Sportivi» er et annet godt alternativ hvis du er fysen på pizza. Og når er man ikke det i dette landet?

Action i flere former

Se video:Bli med til Venezia

Fra Campo Santa Margarita er veien kort til Dorsoduros triveligste, små kanaler hvor gondolskipperne må ta i bruk bena for å dytte seg unna husveggene. Over pittoreske Rio San Barnaba finner du Ponte di Pugni.

Navnet betyr Knyttnevenes Bro, og er et minne fra en primitiv fortid da byens gjenger stormet broen fra begge kanter og hadde sine avgjørende oppgjør her.

Vinflasker og barnevogner

Går du deg ikke vill, tar det knappe fem minutter å rusle fra Knyttnevenes Bro til den tradisjonelle vinbaren Cantinone Già Schiavi. Et funn av typen man alltid kommer til å returnere til på neste ferie.

Last ned gratis reiseguider til 80 populære reisemål

Fra baren er det bare ett eneste kort skritt til man står og lener seg nonchalant inntil steingjerdet langs San Trovasokanalen. Side om side med stamgjestene så klart. Det kan like gjerne være et par pensjonister som en småbarnspappa med ungene på slep. Alle med et obligatorisk vinglass og et par stykker cichetti.

Ungene fryder seg med å tilsette enorme mengder sukker i grapefruktjuicen sin. Sånn er det å være med pappa på bar. Cichetti er Venezias svar på tapas, og består av ferskt brød med topping. «Baccalà mantecato», bacalao rørt ut med smør og fløte er husets spesialitet.

Signora Kirsten Giftekniv

Mer diettvennlige alternativer er roquefort og valnøtter, sverdfisk med squash og parmaskinke med fiken. Men best av alt er den totalt avslappede atmosfæren.

Les også:Sjekk ut gondolkongen i Venezia

«Try this» får jeg beskjed om av Tomaso, en av tre sønner i familiebedriften. Han heller svakt rosafarget vin i glasset mitt. Det smaker søtlig av sommer, blomsterenger og tar jeg feil, eller er det markjordbær? «Si! Fragolino!» nikker Tomaso.
Mammaen hans, som masseproduserer cichetti i baren hvor alle kan se henne, peker på meg. Hun peker på Tomaso og den andre sønnen Paolo, også gestikulerer hun på italiensk med skuldrene oppunder ørene og sier: «Not married...» Det er tydelig at hun kan tenke seg barnebarn snart.

Med andre ord, det er på høy tid å be om regningen. Tre euro og seksti cents betaler jeg for to glass lokal hvitvin og to cichetti. Dorsoduro er tydeligvis ikke beslektet med det Venezia som har rykte på seg å være en overpriset turistfelle.

Annerledes gondolferd

Litt lenger nedover langs San Trovasokanalen høres taktfast hamring. Det lukter mahogni og sveiset metall. I skyggen av San Trovasokirken ligger et «squero», et av Venezias få gjenlevende gondolverft. Trettitusen euro skal de ha for en naken gondol finner jeg ut. Så kan man velge hvor ekstravagant den skal dekoreres. Tykk fløyel, gullbladforgylding, ekte skinn, utskjæringer i metall, og så videre. Sluttsummen ligger som regel mellom førti og sekstitusen euro.

Ikke så rart kanskje, når det tar to menn to hele måneder å lage gondolkroppen som alltid er spesialtilpasset målene til den gondolføreren som skal ha den som arbeidsplass. Dette er et stykke Venezia som forteller mange flere historier enn det som møter en på toppen av Rialtobroa omkranset av turister.

Shopping med sjel
Er det ikke kunstskatter du er ute etter, finnes det mange andre å forsyne seg av. Hva med en tur innom Signor Blum, en spesialforretning for lekre, håndlagde puslespill? Eller gnistrende hvite blondenattkjoler hos Annelie?

Hos Sabrina i Oh-la-la ligger den ørlille bikkja Marilyn og vokter spennende vintageklær. Dorsoduro er definitivt spesialforretningenes mekka. Hvor ellers finner man en butikk som kun selger overdådige renessanserammer?

Dette er mitt Dorsoduro. Ditt Dorsoduro blir et helt annet. Sørg bare for at du beholder noen steder helt for deg selv sånn at ikke dette distriktet også ender opp som turisttråkk.

Klikk deg frem til din drømmedestinasjon